© Jos Dessers

Gilbert kijkt uit naar zijn achtste ommegang

Gilbert Govaerts (77) is een bekende figuur in het Hasseltse verenigingsleven. Als geboren en getogen Runkstenaar is hij haast dagelijks in het straatbeeld te zien. In de Capucienenstraat heeft hij nog steeds zijn architectenbureau maar daar zal men hem niet dikwijls vinden. Sinds 1968 is Gilbert immers lid van het Virga Jessecomité dat de zevenjaarlijkse feesten organiseert. Dit houdt in dat hij deelneemt aan comitévergaderingen en allerhande activiteiten in aanloop naar de feesten. Maar zijn voornaamste taak is evenwel de bouw van de praalwagens waarvoor hij sinds meerdere ommegangen de eindverantwoordelijkheid draagt.

Jos Dessers

De goedlachse Gilbert is ook al 45 jaar lid van het Koninklijk Stedelijk Feestcomité waarvan hij trouwens een der ere-voorzitters is. Verder was hij gedurende 32 jaar docent aan de toenmalige Provinciale Hogeschool voor Kunst en Architectuur. Naast vele burgerlijke bouwwerken maakte hij ook deel uit van de architectengroep die de plannen voor de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in de Kunstlaan tekende. Nog een voorbeeld van zijn creativiteit is het glazen altaar dat hij in 1996 ontwierp voor de Virga Jessebasiliek. Zijn eerste kennismaking met de Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten dateert van 1947 toen hij als 7-jarig jongetje als page meeliep. In de edities van 1954 en 1961 figureerde hij als profeet en zwaardengel. In 1968 trad hij toe tot het Virga Jessecomité maar vertolkte datzelfde jaar ook de rol van Simeon, de zoon van Jacob en Lea. Daarnaast nam hij ook nog eens de realisatie van enkele praalwagens voor zijn rekening waarbij zijn opleiding tot architect hem goed uitkwam.

Vanaf dan ging hij zich meer en meer toeleggen op het ontwerp en de constructie van de ommegangwagens. Die werden voornamelijk door de technische diensten van de stad gebouwd maar voor de ommegang in 1975 deed Gilbert hiervoor ook een beroep op de leerlingen van het Technisch Instituut Heilig Hart. Ook de Hasseltse kunstenaars Marc Cox , Vicky Gruyters en Robert Vandereycken zorgden dat jaar voor artistieke inbreng. Nieuw was ook dat de Virga Jesse niet langer werd meegedragen maar op een praalwagen tentoongesteld werd. Voor de ommegang van 1982 wist Gilbert met zijn innemende persoonlijkheid de directie van het Koninklijk Technisch Atheneum I te overhalen om ook haar leerlingen voortaan met de wagenbouw te betrekken. Op de vraag of er zich nooit technische problemen hebben voorgedaan antwoordt Gilbert: “Bij een repetitie brak eens een wiel van een wagen af hetgeen gelukkig nog tijdig kon gerepareerd worden. En tijdens de ommegang in 2010 blokkeerden de wielen van een praalwagen maar ook dat euvel werd handig opgelost. Gelukkig hebben we nooit te maken gehad met incidenten zoals omvallende wagenelementen of constructies die het begaven.”

Afsluitend zegt Gilbert: “ Dit is mijn achtste en meteen ook de laatste ommegang zijn waaraan ik meewerk. Uit de grond van mijn hart hoop ik dat er altijd genoeg mensen bereid zullen gevonden worden om met welke inbreng dan ook de eeuwenoude Virga Jessefeesten in stand te houden. Het is immers een prachtig religieus erfgoed waar alle Hasselaren terecht trots op moeten zijn!”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer