AFP or licensors

Premier De Croo aan vooravond NAVO-top: "Enige keuze is Oekraïne helpen te winnen"

De enige manier om uit de crisis te raken die veroorzaakt is door de Russische invasie in Oekraïne, is om Oekraïne te helpen de oorlog te winnen. België levert daartoe zijn bijdrage via leveringen van militaire uitrusting. Dat zegt premier Alexander De Croo, aan de vooravond van de NAVO-top in de Spaanse hoofdstad Madrid, waarop de Russische agressie een centraal thema is.

De premier wees erop dat de economische sancties tegen Rusland zwaar wegen op het land, maar intussen ook onze eigen bevolking zwaar raken. Hij sprak ook van een echte "energieoorlog" die Rusland ontketende. "De beste manier om een einde hieraan te maken, is om Oekraïne te helpen militair te winnen", zei hij. "We hebben geen andere keuze." België heeft al leveringen van militaire uitrusting aan Oekraïne gedaan, en zal dat volgens de regeringsleider ook blijven doen.

Op de top van de alliantie zullen de staatshoofden en regeringsleiders immers een steunpakket voor Oekraïne beslissen, om het land te helpen de Russische invasie het hoofd te bieden. 

Ik geef de voorkeur aan diplomatie, maar nu praat men tegen een muur

"Ik geef zelf ook de voorkeur aan diplomatie, aan overleg via diplomaten, maar daarvoor moet er wel iemand tegenover je zitten. Nu praat men tegen een muur", aldus de premier, die ook nog opmerkte dat het aan Oekraïne is "om te bepalen wanneer ze aan de onderhandelingstafel gaan zitten".

Finland en Zweden

Een ander belangrijk thema op de top is het kandidaat-lidmaatschap van Finland en Zweden, dat momenteel botst op Turkse tegenkanting. Ankara voert aan dat Finland en Zweden "terroristische organisaties" zouden steunen, zoals de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK en de Syrisch-Koerdische militie YPG. Finland en Zweden ontkennen dat.

De premier noemde beide Noordse landen belangrijke partners die onze waarden delen. "Als we er niet in slagen het toetredingsproces op te starten, zou dat een domper zijn, dan is dat een gemiste kans", aldus De Croo. "Lukt dat wel, dan tonen we dat we verenigd staan." 

De premier benadrukte weliswaar ook dat Turkije legitieme bezorgdheden heeft. "De Zweedse premier was maandag in Brussel. Ze beloofde er alles aan te doen om terreur te bestrijden en de bondgenoten te helpen", aldus De Croo. "Uiteindelijk moeten we het grotere plaatje zien en tonen aan de buitenwereld dat we verenigd zijn."

Bijdragen aan de NAVO

Op de top komen ook de investeringen van de lidstaten aan bod. "Ons land is heel duidelijk geweest de 2 procent (van het bbp aan defensie-uitgaven, een afspraak van de NAVO-landen uit 2014, nvdr.) te willen halen", zei De Croo. "Maar uiteindelijk is dit een 100 procent-top. We zullen alles doen om onze rol te spelen." Hij somde de bijdragen op die ons land leverde aan de verschillende NAVO-operaties, zoals onder meer in de Baltische staten. In juli moeten normaal ook genietroepen naar Roemenië trekken, om te helpen bij de bouw van meer permanentere infrastructuur voor de NAVO-troepen. 

De NAVO is van plan om het aantal troepen in hoge paraatheid op te trekken tot 300.000. Wat dat concreet voor België betekent, moet nog uitgewerkt worden. "Onze defensie wordt zeer gewaardeerd", zei De Croo. "Als de vraag komt voor een grotere stationering, dan zullen we eraan beantwoorden." 

De NAVO-top zelf noemde de premier "historisch". "Die was al lang gepland, maar vindt nu plaats in een volledig andere context", zei hij. "Uiteindelijk blijft de essentie wel dezelfde. De NAVO blijft een verdediging voor onze manier van leven." De eenheid die de alliantie de voorbije maanden toonde, is "niet wat men had verwacht toen ze jaren geleden zeiden dat we 'hersendood' waren", zei hij ook, met een verwijzing naar een uitspraak van de Franse president Emmanuel Macron.

Meest gelezen