Van pintjes in blik tot instant noedels: welk eten en drinken neem je best mee op de festivalcamping?
Het festival- en campingseizoen is sinds Graspop weer helemaal van start gegaan. Deze week op de planning van de festivalzomer: Rock Werchter. Wat mag je allemaal meenemen naar het campingterrein van eten en drank? HLN Eten stelt een checklist samen ter inspiratie voor wanneer je naar de winkel gaat én chef Gilles Draps deelt 4 campingrecepten met een snufje rock-’n-roll.
Tip 1: koop gericht
Neem niet lukraak wat uit de keukenkast, maar ga gericht boodschappen doen en hou rekening met de richtlijnen van het festival. Pijnpunt nummer één: glas is niet toegestaan. Dat betekent alarmfase rood voor de pot Nutella en speculoospasta voor bij je zak sandwiches. Denk voor die choco dus aan alternatieven zoals ‘Boerinneke’ in een plastic pot, voor pintjes in de plaats van een bak bier aan bier in blik en aan wijnvaatjes voor de wijnvoorraad. Liever pintjes van het huismerk uit de supermarkt omdat die goedkoper zijn? Dan ontdek je hier welke de lekkerste zijn.
Verder shop je vooral in de afdeling droge voeding en kijk je bij voorkeur met een heel nieuwe blik naar je vertrouwde supermarkt: al het eten dat zich buiten de gekoelde zones bevindt, is plots zéér interessant. Blikvoer is daarom met recht en reden de absolute festivalfavoriet. Geen idee of je met knakworsten, ravioli uit blik of noedels uit een potje naar de camping wil trekken? Sterrenchef Luc Bellings proefde van elke soort 5 varianten en tipt alvast de lekkerste.
Tip 2: hou er rekening mee dat niet alles meerdere dagen goed blijft in de warmte
Op dag één heb je een onwaarschijnlijke troef in handen: je koelbox is zijn naam op dat moment nog waard. Dat betekent frisse drankjes en het moment om iets extra tevoorschijn te toveren, zoals heerlijke tapas bijvoorbeeld. Het ideale dessert daarbij? Een lekkere fruitsalade die dag drie in hete temperaturen niét zal halen. Zo hebben jullie op zijn minst een mooie fond van vitaminen gelegd om de komende dagen al wat te compenseren.
Tip 3: minder vlees en vis, minder bacteriën?
Je hebt het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid niet nodig om te weten dat vis en vlees buiten de koelkast bewaren een aanslag op je maag betekent. Dat vraagt erom dat bacteriën op jouw voeding ook festival komen vieren. Tijd om de flexitariër in jezelf wakker te maken en eens een portie peulvruchten door je maaltijd te draaien. Je vindt ze in blik of in handige zakjes, afgewerkt met kruiden. Ook een optie: tonijn uit blik en droge worsten. En natuurlijk zwanworstjes voor de liefhebbers van het genre.
Tip 4: anti-katerontbijt
Nachtelijke avonturen durven al eens minder glansrijk aan te voelen in de ochtendzon. Beetje last van die krolse kater die in je hoofd zit te bonzen, dan is een ontbijt van havermout met banaan het perfecte recept om je te verlossen van het beestje. Verder bestrijd je die best met grote hoeveelheden water en een shot cafeïne. Ook een gebakken eitje is een ideaal middel tegen een kater, terwijl je van fruitsap beter wegblijft en al helemaal wanneer het lauw uit een brik komt. Vergeet ook niet dat je sneller verbrandt wanneer je in de zon alcohol drinkt.
Tip 5: spice it up!
Ben jij een echte foodie, die liefst ver weg blijft van al die ‘camping food’? Pak dan gerust een minimumbezetting aan kruiden mee. Kies wel voor plastic potjes, want zoals eerder gezegd, krijg je glas niet binnen op het campingterrein. Met peper, zout en Provençaalse kruiden geef je een banaal gerecht instant een zomerse toets: camping eten hoeft écht niet slecht te zijn als je het heft in eigen handen neemt.
Tip: Op The Hive vind je in de comfortzone een kookeiland, waar je gratis gebruik kan maken van o.a. kookplaten, waterkokers en microgolfovens.
4 recepten voor rock-’n-roll in de kookpotten op de camping
Gilles Draps is een outdoor-chef die ‘campingkoken’ in de vingers heeft. Momenteel roert hij in de potten bij het Deense Kadeau, dat onlangs nog verkozen werd tot het achtste beste restaurant van Europa. Hij daagt je graag uit om wat extra pit toe te voegen aan je campingfood, ideaal op de tonen van zijn favoriete band Balthazar.
1. Instantnoedels met een crunch
“Instantnoedels zijn een geweldige basis: je hebt een pot, noedels en kruiden. Voeg er nog wat extra groenten aan toe en je hebt een semi-gezond maaltje. Bloemkool, broccoli, wortel, courgette... die groenten houden het allemaal een paar dagen vol uit de koelkast.”
2. Netelige pasta
“Je hebt verse groenten zomaar bij de hand: ga netels plukken en voeg ze toe aan je pasta. Met een handdoek of t-shirt zorg je dat je je niet prikt, laat ze 1 minuut meekoken met de pasta en voeg olie, look en chili toe. Zo gemakkelijk krijg je een topgerecht met street credibility.”
3. Overnight oats
“Doe thuis havermout met wat vanille, kaneel en wat nootjes in een tupperware. ‘s Avonds giet je er een brikje melk bij. De hele nacht laten marineren en de volgende ochtend heb je een voedzaam ontbijt zonder dat je hoeft te koken.”
4. Pancakes voor elk uur van de dag/nacht
“Ideaal als ontbijt, lunch, vieruurtje of laatavondsnack: pancakes. Koop een kant-en-klare mix, doe er melk bij en je kan bakken. Boter blijft perfect goed buiten de koelkast, die zal alleen wat smelten. Snijd er nog een appelsien, banaan of wat blauwe bessen bij en maak de rest van de camping jaloers met je keukenskills.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
PREMIUMVoor jou getest
Onze huissommelier proeft 15 soorten wijnvaatjes en is af en toe aangenaam verrast: “Dit is zomervakantie in een glas!”
Wanneer het mooi weer is buiten, stijgt elke keer opnieuw de verkoop van bag-in-box-wijnen. Handig om mee te nemen, maar zijn ze ook lekker? Onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia neemt de proef op de som en stort zich op 15 wijnboxen van ongeveer drie liter per stuk in drie categorieën: rood, wit en rosé. Welke kleur wijn komt als lekkerste uit de bus? Of zijn ze allemaal even lekker in deze vorm? “Dit is een doorsnee wijn zoals je verwacht uit een box.” -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
-
PREMIUM
Is het echt gezonder om brood eerst in te vriezen en pas na het ontdooien op te eten? En wat doet het met je lichaam?
-
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
Heel wat werknemers verwachten in aanloop naar de zomervakantie hun deugddoend - jaarlijks terugkerend – extraatje: het vakantiegeld. Jobat.be klopte aan bij Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis, om de meest gestelde vragen rond dit topic beantwoord te zien. -
Spaargids.be
Geen huwelijkscontract afgesloten: wat staat je dan te wachten bij een scheiding of overlijden?
Eigendom wordt bepaald door het huwelijksvermogensrecht en niet door de naam op de rekening. Ben je gehuwd, dan moet je dus kijken hoe je precies getrouwd bent. Is dat met een gemeenschap van goederen? Met een scheiding ervan? Of met nog een andere regeling? Spaargids.be overloopt de mogelijkheden. -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
PREMIUMInterview
Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”
“Het zal vreemd aanvoelen om vanaf nu niet anoniem te reserveren in een sterrenzaak”. 37 jaar was Werner Loens (62) inspecteur van Michelin, waarvan 17 jaar hoofdinspecteur Benelux. 8.500 restaurantbezoeken later gaat hij op pensioen en wilt hij voor het eerst op de foto. Wat is volgens Loens dé culinaire hotspot van het moment, verlopen de beoordelingen altijd eerlijk en objectief en wat voor tol heeft tweemaal per dag op restaurant gaan geëist van zijn lichaam? HLN schoof de benen onder tafel en vroeg het hem. -
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?