Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Aantal doden in vrachtwagen in Texas loopt op tot 51, drie mensen opgepakt

Het aantal migranten dat om het leven is gekomen na een lang verblijf in een snikhete vrachtwagen in Texas, is opgelopen tot minstens 51. Er werden ook drie mensen opgepakt na de vreselijke vondst. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten gemeld. De VS worstelt al langer met mensensmokkel vanuit Mexico.

De verlaten vrachtwagen werd gisteren ontdekt in de buitenwijken van de grootstad San Antonio, in de oververhitte oplegger werden 46 doden aangetroffen. Zestien migranten werden nog naar het ziekenhuis overgebracht. De gewonden waren oververhit, leden aan uitdroging, uitputting en hitteberoerte. Intussen zijn er van deze gewonden zeker 5 nog overleden.

Inmiddels is er ook meer informatie over de slachtoffers bekend. De 62 slachtoffers zijn migranten, die vermoedelijk vanuit Mexico over de grens waren gesmokkeld. San Antonio ligt namelijk op zoā€™n 250 kilometer van de Mexicaanse grens.Ā 

Onder de doden zijn er 39 mannen en 12 vrouwen, volgens de autoriteiten in Texas. Het persbureau Reuters zei dat er zich onder de slachtoffers minstens 27 Mexicanen, 4 Hondurezen en 3 Guatemalteken bevonden. De identiteit van de andere migranten is nog onbekend. Er bevinden zich ook 4 kinderen onder de slachtoffers.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Drie verdachten opgepakt

Er werden ook drie verdachten opgepakt in verband met de dood van de 51 migranten. Het gaat om twee Mexicanen, die illegaal in de Verenigde Staten waren en een Amerikaan.Ā 

De vrachtwagen met migranten stond ingeschreven op een adres in San Antonio, nadat de politie het huis had doorzocht, werden twee Mexicaanse mannen opgepakt. De twee werden gearresteerd voor het bezit van twee pistolen en een jachtgeweer, terwijl ze illegaal in de Verenigde Staten verbleven, dat gaven de Amerikaanse autoriteiten mee.Ā 

Toch staat er de aanklacht tegen de mannen nietsĀ vermeldĀ over de migranten. De Amerikaan die werd opgepakt, zou de bestuurder zijn van de vrachtwagen. De man ligt gewond in het ziekenhuis, volgens een overheidsfunctionaris.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

President Biden: "Alles blijven doen tegen mensensmokkelaars"

De Amerikaanse president Joe Biden reageerde op de tragedie in een verklaring. "Kwetsbare individuen uitbuiten voor winst is beschamend (ā€¦ )," schreef Biden. "Mijn regering zal al het mogelijke blijven doen om te voorkomen dat mensensmokkelaars misbruik maken van mensen die de Verenigde Staten willen binnenkomen." Voorts noemde hij het voorval "verschrikkelijk en hartverscheurend".

Veel Republikeinen, onder wie de gouverneur van Texas, Greg Abbott, bekritiseren de president en leggen de schuld bij zijn beleid. Maar de federale immigratiefunctionarissen wijzen de meeste migranten aan de grens af, op basis van een bevel dat nog werd opgelegd door de regering van zijn voorganger ex-president Donald Trump. Het bevel werd opgelegd in de begindagen van de coronapandemie.

Onder zowel Republikeinse als Democratische presidenten gebeuren al tientallen jaren sterfgevallen van migranten in vrachtwagens aan de grens.Ā  Het is een problematiek waar de Amerikaanse autoriteiten al langere tijd mee worstelen.Ā 

Meest gelezen