Ryan Gosling in "The gray man", de duurste Netflix-productie ooit

De blote kont van god Thor of de blinkende bolide van Dimitri Vegas: films om deze zomer naar (uit) te kijken

Op zoek naar zomers entertainment op een groot of een kleiner scherm? VRT NWS-filmjournalist Lieven Van Gils heeft voor elke week van de zomervakantie een tip voor een nieuwe film in de zalen of via streaming. Ontdek ze hieronder.

banner

“Thor: love and thunder” is de vierde film over de superheld met de hamer en het vervolg op “Thor: Ragnarok” uit 2017. De officiële trailer werd in de eerste 24 uur maar liefst 209 miljoen keer bekeken. Slechts drie films (allemaal over superhelden) deden ooit beter. Om maar te zeggen: er wordt wereldwijd heel erg uitgekeken naar de 29e film uit het MCU (Marvel cinematic universe), waarin zelfs de blote kont van de dondergod te zien zal zijn. De uitleg van regisseur Taika Waititi: “Chris (Hemsworth) werkt zo hard aan zijn lichaam dat het zonde zou zijn om niet alles te tonen.”

Vanaf 6/7 in de bioscoop. Bekijk de trailer hier:

banner

“The gray man” is de duurste Netflixfilm ooit, over een CIA-agent (Ryan Gosling) die wordt opgejaagd door zijn psychopathische collega (Chris Evans). Volgens rijzende ster Regé-Jean Page (The Duke of Hastings uit “Bridgerton”) is het de grootste actiefilm die hij in zijn leven al gezien heeft. Dat zou wel eens kunnen kloppen want de regie is in handen van de fameuze Russo-broers (“Avengers: Endgame”). Wellicht het begin van een nieuwe franchise, gebaseerd op de "Gray man"- boeken van Mark Greaney. 

Vanaf 13/7 in de bioscoop (vanaf 22 juli ook op Netflix). Bekijk de trailer hier:

In “H4z4d” maakt Dimitri Thivaios, beter bekend als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, zijn grote acteerdebuut. Hij was onlangs nog een paar seconden te zien in “Jurassic World Dominion”, maar dit is zijn eerste grote rol. De filmposter bevatte alvast een spoiler van formaat: die van de gouden Lexus waarmee Thivaios door de stad scheurt. Ook Jeroen Perceval, Frank Lammers en Jennifer Heylen doen mee.

Vanaf 20/7 in de bioscoop. Bekijk de trailer hier:

“Everything everywhere all at once” is de must-see uit Amerika, waar deze knettergekke indiefilm niet alleen veel toeschouwers lokte, maar ook de goede recensies opstapelde. “De plot heeft evenveel kronkels als de noedelsoep uit het begin van de film”, schreef de New York Times. Een Chinese immigrante (Michelle Yeoh) die een wasserette uitbaat, staat aan de rand van het bankroet als ze een manier ontdekt om van het ene naar het andere universum te springen. Vanaf dan is er geen houden meer aan. 

Vanaf 20/7 in de bioscoop. Bekijk de trailer hier:

Huurmoordenaar Ladybug in "Bullet train" is de eerste grote rol voor Brad Pitt sinds “Ad Astra” en "Once upon a time ... in Hollywood" (2019). Pitt is tegenwoordig in steeds minder films te zien. Hij vertelde onlangs aan het tijdschrift GQ dat zijn pensioen in zicht komt:  „Ik beschouw mezelf in de laatste fase. Ik zit in mijn laatste semester of trimester”. Wie hem nog eens aan het werk wil zien, moet er dus van profiteren. In deze actiekomedie draait alles draait rond een koffertje dat iedereen op de Japanse kogeltrein uit de titel te pakken wil krijgen.

Vanaf 3/8 in de bioscoop. Bekijk de trailer hier:

“Decision to leave” was de grote concurrent van “Close” van Lukas Dhont voor de Gouden Palm in Cannes, maar uiteindelijk ging een derde hond met het been lopen. “Het publiek wil geen geprefabriceerde films”, zei regisseur Park Chan-wook, en voegde met deze complexe, romantische misdaadthriller de daad bij het woord. Een detective werkt zichzelf in nesten als hij verliefd op de vrouw van de man wiens moord hij onderzoekt. Denk aan James Stewart in Vertigo van Hitchcock, maar dan in prachtig gestileerde Zuid-Koreaanse tableaux vivants. 

Vanaf 10/8 in de bioscoop. Bekijk de trailer hier:

“Nope” is de derde horrorfilm (na “Get out” en “Us”) van de interessante Amerikaanse regisseur Jordan Peele, die het genre gebruikt om sociale thema’s als racisme en xenofobie op de kaart te zetten. Deze keer komt het gevaar van een andere planeet, als er een UFO landt op de ranch van een broer en een zus. “Cinema stond een tijdje op de helling; ik wilde het publiek spektakel bieden”, aldus Peele. Met Keke Palmer en Oscarwinnaar Daniel Kaluuya. 

Vanaf 10/8 in de bioscoop. Bekijk de trailer hier: 

“House of the dragon”, het langverwachte vervolg op de immens populaire TV-serie “Game of thrones”, is eigenlijk een prequel en vertelt het verhaal van het huis Targaryen, het blonde koningshuis van Daenerys/Khaleesi. Veel vertrouwde gezichten gaan we niet zien - de gebeurtenissen vinden 200 jaar eerder plaats - maar draken des te meer. De huisdieren van de Targaryens zullen de kastanjes uit het vuur moeten halen voor HBO, want twaalf dagen later (2 september) start op concurrent Prime Video een spin-off van een ander fantasy kijkcijferkanon: “The Lord of the ring: rings of power”. Het wordt een hete herfst in streamerland.    

Vanaf 22 augustus tien weken lang op Streamz. Bekijk de trailer hier:

“Three thousand years of longing” is de film waarmee regisseur George Miller zich amuseerde in afwachting van “Furiosa”, zijn nieuwe Mad Max-film. Tilda Swinton speelt een literatuurprofessor die een Djinn (Idris Elba) verlost uit een flesje waarin hij 3000 jaar gevangen had gezeten. Hij vraagt haar om een wens te doen, maar zij weigert, want “verhaaltjes waarin iemand een wens doet lopen altijd slecht af”. Charmante romance over de kracht van de verbeelding en de behoefte van de mens om verhalen te vertellen. 

Vanaf 24/8 in de bioscoop. Bekijk de trailer hier:

De releasedata zijn onder voorbehoud.

Meest gelezen