VOORBESCHOUWING GROENE TRUI TOUR 2022. Wie groen wil winnen, zal Wout van Aert moeten bedwingen

Wout van Aert heeft van de groene trui in de Tour zijn hoofddoel gemaakt. Hij wil net als in de Dauphiné het puntenklassement op zijn naam schrijven. Daarvoor zal hij moeten afrekenen met bikkelharde concurrentie van Jakobsen, Matthews, Sagan,… Of zij toch eerder met de Belg van Jumbo-Visma, want Van Aert is dé topfavoriet voor het groen. Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen dingen in principe niet mee, al kan dat snel keren.

Stijn Joris

Hoe verloopt de puntenverdeling?

Het groene puntenklassement is er een voor de snelle mannen. Zij kunnen in bijna elke rit op twee manieren aan de nodige punten geraken. Bij de finishlijn én bij de tussensprint. Enkel bij de twee tijdritten, op de eerste en voorlaatste dag, is er geen tussensprint. De te verdienen punten aan de streep zijn verschillend naargelang het profiel van de rit. Na een vlakke sprintersetappe liggen er meer groene punten voor het grijpen dan in een heuvel -en bergetappe. De punten aan de tussensprints zijn in elke rit hetzelfde. Telkens de eerste vijftien renners maken kans op punten.

Vlakke etappes (etappes 2, 3, 13, 15, 19 en 21):

Finish: 50, 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 en 2 punt(en)

Tussensprint: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt(en)

Heuveletappes (etappes 4, 5, 6, 8, 10, 14 en 16):

Finish: 30, 25, 22, 19, 17, 15, 13, 11, 9, 7, 6, 5, 4, 3 en 2 punt(en)

Tussensprint: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt(en)

Bergetappes (etappes 7, 9, 11, 12, 17 en 18):

Finish: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt(en)

Tussensprint: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt(en)

Tijdritten (etappes 1 en 20):

Finish: 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt(en)

Dit zijn de favorieten voor groen

Een landgenoot die topfavoriet is voor het groen in de Tour, dat is al even geleden. Wout van Aert (Jumbo-Visma) wil absoluut het puntenklassement winnen, en de sterren staan meer dan ooit gunstig. Hij krijgt met Tiesj Benoot, Christophe Laporte en Nathan Van Hooydonck drie toppers mee in de jacht op le maillot vert. En hij is volledig hersteld van zijn knieblessure die hem uit het BK hield. Van Aert is terug topfit en klaar voor de openingstijdrit in Kopenhagen waar hij naast het geel ook meteen het groen kan pakken.

De renner uit Herentals heeft dan ook nog eens alle kwaliteiten om het puntenklassement naar zijn hand te zetten. Hij kan massasprints winnen en geraakt met sprekend gemak een heuvel en zelfs een berg over (herinnert u zich de rit over de Mont Ventoux vorig jaar?). Hij kan ook in de twee tijdritten groene punten sprokkelen. “Van Aert kan alles. Als hij rijdt zoals hij al maanden rijdt en hij kent geen tegenslag, kan hij het groen makkelijk pakken”, stak Sagan de loftrompet op over zijn collega-concurrent. Onze landgenoot won dit jaar al de groene truien van Parijs-Nice en de Dauphiné, dé voorbereidingskoers op de Tour. Komt daar eind juli de belangrijkste van allemaal bij?

Eindigt Van Aert in Parijs in dezelfde kleur als in de Dauphiné? ©  BELGA

Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) is misschien wel de grootste rivaal voor Van Aert. De Nederlander is helemaal terug en voor velen dé sprinter van het moment. Dat etaleerde hij recent nog in de Elfstedenronde en de slotrit van de Baloise Belgium Tour. Bovendien kan hij over een heel belangrijk extra wapen beschikken dat naar de naam Michael Morkov luistert. De Deen is de meest gewaardeerde lead-out in het peloton. Een dodelijke combinatie dus.

Bovendien toonde Jakobsen al dat hij het einde kan halen in een grote ronde. De twee Vuelta’s waarin hij startte, reed hij ook uit en vorig jaar leverde hem dat bovendien de puntentrui op. Jakobsen sprak zich nog niet concreet uit over groene ambities, maar als hij in de eerste week één of meerdere ritten wint, gaat hij sowieso in een goede uitgangspositie terechtkomen. Belandt de groene trui voor het derde jaar op rij bij Quick-Step?

Spurtbom Jakobsen kan een belangrijke groene rivaal worden voor Van Aert. ©  BELGA

De zevenvoudige groene truiwinnaar, Peter Sagan (TotalEnergies), kunnen we uiteraard niet uitsluiten. Alleen is het intussen al drie jaar geleden dat hij voor het laatst het puntenklassement op zijn naam zette én wint hij de laatste jaren alsmaar moeilijker. De drievoudige wereldkampioen sukkelt trouwens al het hele jaar met zijn vormpeil, maar plots won hij toch een etappe in de Ronde van Zwitserland. Een toevalstreffer of de zege die zijn revival inluidt? Het antwoord krijgen we in de Tour, Sagans eerste voor zijn nieuwe Franse ploeg. “Ik ben er klaar voor”, aldus de Slovaak.

Michael Matthews (31) doorbrak in 2017 de groene Sagan-hegemonie. De Australiër kan net als Van Aert een helling over en dus ook punten sprokkelen in tussensprints in heuvelachtige ritten. Alleen is er een grote maar. BikeExchange-Jayco vaardigt naast Matthews ook Dylan Groenewegen af. Dat zou betekenen dat het team in de vlakke ritten zijn kaart trekt voor etappezeges en Matthews daar dus niet meteen in aanmerking komt om grote hoeveelheden punten te sprokkelen. Groenewegen zelf lijkt minder gevaarlijk voor Van Aert. De Nederlander haalt niet altijd het einde van een grote ronde en zijn beste notering in het puntenklassement van de Tour is een zevende plek.

Sagan leek weer even ‘de oude’ in de Ronde van Zwitserland. ©  EPA-EFE

Caleb Ewan (Lotto Soudal) heeft op zich goede papieren om Van Aert de duivel aan te doen. Hij is pijlsnel én kan een helling verteren. Als hij tot Parijs gaat, zal hij ongetwijfeld een woordje meespreken voor het groen, alleen is die kans niet zo groot. Nog voor de Giro kondigde Ewan al aan dat hij die ronde zeker niet zou uitrijden. In de Tour haalde hij in 2019 en 2020 wel het einde, maar Ewan zei voor de Giro dat dat destijds meer van zijn lichaam vroeg dan goed voor hem was. Enkel als groen nog binnen de mogelijkheden ligt, bestaat de kans dat de Australische spurter zich dubbel plooit om de Champs-Elysées te bereiken.

Ewan is pijlsnel, maar gaat hij de Tour uitrijden? ©  BELGA

Bryan Coquard heeft zijn grote droom, een rit winnen in de Tour, nog niet kunnen waarmaken. Bij B&B Hotels lukte het hem niet, misschien vallen de puzzelstukjes wel in elkaar bij zijn nieuwe ploeg Cofidis. De 30-jarige Fransman is snel aan de meet en kan een heuveltje over. Kwaliteiten waar een renner over moet beschikken wil hij het groen binnenhalen. Coquard eindigde ook al vaak dicht in het puntenklassement, in 2020 werd hij nog vierde. Kan hij dit jaar enkele plaatsjes opschuiven?

Een renner die het groen al bijna tweemaal om de schouders had hangen is Alexander Kristoff. Hij was in 2014 en 2018 runner-up in het puntenklassement, telkens na Sagan. De stevige Noor rijdt zijn eerste Tour voor zijn nieuwe werkgever Intermarché-Wanty-Gobert en is de sprintkopman van dienst. Hij krijgt alvast zijn landgenoot en maatje Sven Erik Bystrom mee. De ‘Beer van Stavanger’ leek het winnen wat verleerd, maar pakte dit jaar toch al drie zeges. De manier waarop hij naar de zege soleerde in de Scheldeprijs, was ronduit indrukwekkend.

Kan Kristoff na twee tweede plaatsen eindelijk eens het puntenklassement winnen? ©  BELGA

Dan zijn er nog drie renners die (in principe) niet zullen meedingen voor het groen. Jasper Philipsen (24) is daar een van. “Eerlijk, ik ben daar niet mee bezig”, klonk de Limburger van Alpecin-Fenix tijdens de Baloise Belgium Tour. Hij wil nu vooral en eindelijk een eerste rit in de Tour winnen, zeker na vorig jaar. Philipsen behaalde toen zes (!) podiumplaatsen, drie keer tweede en drie keer derde, maar geen sprintzege. Dit jaar moet het raak zijn als sprintkopman van de ploeg en dan kan de groene trui doorheen de Tour wel opeens een doel worden. “Als je ritten wint, doe je sowieso mee”, was het antwoord van Philipsen daarop. En zelfs zonder te winnen vorig jaar werd hij al vierde in het puntenklassement, dus wie weet…

Voor Philipsen is groen nu nog geen doel, bij ritwinst kan dat anders liggen.  © BELGA

Zijn ploegmaat Mathieu van der Poel zei dan weer expliciet niet voor de groene trui te willen gaan, maar geel en vooral ritzeges na te jagen. De Nederlandse alleskunner heeft dus geen groene ambities voor de start van La Grande Boucle, maar blijft dat zo? Als ‘MVDP’ in de eerste week op de afspraak is, staat hij misschien zelfs al in het groen. Dat gaat hij niet zomaar uit handen geven. In de vlakke etappes zal Alpecin-Fenix de kaart van Philipsen trekken. Van der Poel kan een pak groene punten sprokkelen in de veel zwaardere ritten, aan de finish én met zijn aanvalslust ook bij de tussensprints. En als Wout van Aert ergens voor gaat, dan kan zijn eeuwige rivaal toch niet achterblijven?

Mads Pedersen (Trek-Segafredo) gaat resoluut voor de gele trui in zijn thuisland Denemarken, te beginnen met de korte openingstijdrit in Kopenhagen. In de Ronde van België, waar hij het puntenklassement won, sprak hij nog klare taal over die andere kleur: “Het groen speelt niet in mijn gedachten. Ik zal al blij zijn met een ritzege.” Maar als de ex-wereldkampioen in de eerste week meteen weet toe te slaan, doet hij mee voor groen. Hij is ook nog eens rap aan de meet in een massasprint en kan eenvoudig een heuvel over. Kwaliteiten die de lange weg naar groen er alleen maar gemakkelijker op maken.

Pedersen gaat resoluut voor geel, (nog) niet voor groen. ©  BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer