©  Ivan Put

“Het lijkt pipi, maar dat is het niet, hoor”: eerste festivalgangers stromen toe op Werchter

De steekkarretjes, kruiwagens, ja zelfs winkelwagens zijn weer van stal gehaald. Met de hele uitzet erop trekken de festivalgangers daags voor de start van Rock Werchter al naar het festivalterrein, waar woensdagnamiddag om 14 uur Camping The Hive de deuren geopend heeft. Dat ze op hete kolen zitten, is een understatement. Zeker zij die hun ticket al voor de coronacrisis in 2020 gekocht hebben. “Verkopen? Geen seconde aan gedacht!”

Eva De Poorter

Marte (18) en Hanne (19): “Twee jaar gewacht op eerste Werchter. Eindelijk”

Hanne en Marte zijn er helemaal klaar voor na meer dan twee jaar wachten. ©  Ivan Put

Al vriendinnen sinds de kleuterschool en nu beleven ze hun eerste Werchter samen. Voor Marte is het haar allereerste keer op het festival. En dat met een ticket die ze al in 2020 kocht. “Ik had al veel vrienden erover gehoord, maar mijn ouders vonden me telkens te jong. Tot dat punt dat ze zeiden: Doe maar, je bent nu oud genoeg.” Maar dan werd corona de spelbreker. “Blij dat het nu eindelijk mag”, zegt ze. De bands wil ze een beetje over zich laten komen. “Elke dag zullen we bekijken wat we willen zien. Al staan Red Hot Chili Peppers en Metallica wel aangestipt. Hopelijk ook die laatste natuurlijk. Daarnaast wil ik vooral met veel mensen babbelen. Sociaal zijn. Ook met mensen die ik niet ken.” Wat zit er in hun overlevingspakket? “Mijn kussen!” zegt Hanne. “Zonder slaap ik niet.”

Tuur (22): “Wellicht meer vredelievendheid onder het publiek nu”

Tuur heeft zijn vrienden meegetroond. Zelf heeft hij zijn ticket voor zijn derde editie Werchter al sinds 2020 beet. “Het was heel teleurstellend dat het vorig jaar niet door kon gaan”, vertelt hij. “Maar ik verwacht dat er nu echt wel veel ambiance gaat zijn. Meer dan anders. En dat er meer vredelievendheid zal zijn bij het publiek, we zullen meer van elkaar verdragen. Omdat we dankbaar zijn dat het eindelijk weer mag.”

Tuur (tweede van rechts) beladen met zijn rugzak een waterbidon gevuld met appeljenever. ©  Ivan Put

Met zijn vrienden blijft hij de volledige vier dagen. Wat is het belangrijkste dat mee moest? “Alcohol”, klinkt het al vrij snel. Terwijl een vriend toch eerder “water” vermeldt. “En zonnebrand.” Maar alcohol dus. Naast het favoriete pilsje van de festivalganger, hebben ze ook een waterbidonnetje mee. Gevuld met appeljenever. “Het lijkt pipi, maar dat is het dus niet.” Genoteerd.

Kobe (21) en Maxime (21): “Een arm in het gips houdt me niet tegen”

Maxime en Kobe, met een arm in het gips: “Dat houdt me niet tegen.” ©  Ivan Put

Kobe en Maxime staan te wachten aan de kant van de weg. “Vrienden in wording dankzij gezamenlijke kameraden” noemen ze zichzelf. Maar wat vooral opvalt, is de grote gips en mitella waar de linkerarm van Kobe inzit. “Gisteren gevallen met de fiets en een breukje in de elleboog opgelopen”, zegt de pechvogel. “Ah. Het zal wel meevallen. Het doet niet zoveel pijn. En ik heb pijnstillers bij. Dit wou ik nu echt niet missen.” De verwachtingen zijn na twee jaar hoog. “Ik kan me eigenlijk nog steeds niet inbeelden hoe groot het is”, zegt Maxime. Ook zij kijken uit naar een aantal grote namen. “Vooral Metallica. Maar ja, hopelijk hè”, zeggen ze na het nieuws van de afgelasting in Zwitserland door corona. Wat hebben zij bij dat het belangrijkste is? Maxime wijst naar de frigobox. “Vooraf hebben we water ingevroren en als het gesmolten is, drinken we ervan. Er zit ook Desperados in. Een specialleke voor mij”, zegt Maxime lachend. “En uiteraard: mijn maten!”

LEES OOK. Jong en oud, iederéén content: TW Classic doet 60.000 festivalgangers warmlopen voor Rock Werchter

Bo (21), Sam (20) en Siemen (18): “Pukkelpop valt tijdens de herexamens, dan was de keuze voor Werchter veilig”

Voor Sam en Siemen is het hun allereerste Rock Werchter. Bo blijft voor het eerst kamperen. De vrienden uit de chiro hebben vorig jaar hun ticket gekocht. “We hebben wel hoge verwachtingen, ik vind het toch wel een goeie line-up”, zegt Siemen. Metallica staat op het lijstje. “Al zullen we moeten zien of ze er effectief staan.” Ze hebben immers hun concert in Zwitserland moeten afgelasten door een coronabesmetting. “Maar we kijken ook uit naar de Red Hot Chili Peppers!” zegt Bo. Waarom kiezen ze voor Werchter? “Ik heb herexamens tijdens Pukkelpop”, zegt Siemen. Bo knikt: “Vooraf ben je nooit zeker, en Pukkelpop valt knal in die periode. Dan is Werchter een veilige keuze.”

Essentieel voor Siemen, Bo en Sam: bier en aiki noedels! ©  Ivan Put

In hun gepakte zakken en frigobox zitten wel een aantal noodzakelijk benodigdheden. “Bier!” zegt Siemen overtuigd als we vragen wat het belangrijkste is. “Aiki noedels”, voegt Bo toe. “Een kampeerstoeltje en ons tafeltje mochten toch ook niet ontbreken.”

LEES OOK. Hoeveel budget voorzie je best voor een festival? En hoe wapen je je het best tegen de regen?

LEES OOK. Metallica annuleert concert na coronabesmetting, band is “hoopvol” dat Rock Werchter wél lukt

Chris (25), Nienke (26), Nanda (24) en Rianne (24): “Het belangrijkste item in onze rugzak? Wc-papier!”

De Nederlandse vrienden Chris, Nienke, Nanda en Rianne zijn woensdagochtend vanuit Westland (Zuid-Holland) naar Rotselaar gereden. Drie van hen kochten vorig jaar hun kaartje. Voor Rianne is het de eerste keer Werchter, maar haar ticket kocht ze pas vorige week. “Ik heb net vakantie en dacht: waarom niet?” (lacht) De Nederlanders zijn hier beland door de vriend van Nienke die elk jaar komt. Hij nam haar mee, waarop zij haar vriendinnen ook begon mee te smokkelen. Waarom komt een Nederlander naar Rock Werchter? “Voor de sfeer! En alles is hier goed geregeld. Ik ben al naar wat Nederlandse festivals geweest, maar dit is toch anders”, zegt Chris.

Wc-papier, vochtige doekjes, zonnebrand, en een potje pindakaas zijn voor de Nederlandse vriendinnen de belangrijkste spullen in de rugzak. ©  Ivan Put

Ook zij hebben een lading zakken mee. Het belangrijkste daarin? “Wc-papier en servetten! En oordopjes om ’s nachts te slapen. We hebben ook een enorme tent mee. Volgens mij kan er zestien man in”, zeggen ze. Vochtige doekjes hebben ze ook nog speciaal gekocht. En jawel: ook de pot pindakaas mocht niet ontbreken.

Marie (21), Céline (20), Deborah (21), Imke (17), Jolien (22), Jerôme (18) en Xiem (18): “De hete kolen waar we op zitten zijn zo groot”

Deze vrolijke bende kent elkaar van de Chiro Eernegem. Behalve Jerôme, die ze nog maar twee uur kennen als kameraad van Xiem. Marie, Céline en Jolien waren eerder al op Rock Werchter. Hun tickets liggen al twee jaar in de schuif. “Verkopen? Nooit aan gedacht! Vergeet dat maar”, zeggen ze wanneer we vragen of ze het ooit hebben overwogen. “De hete kolen zijn groot waarop we zitten.” Voor Deborah, Imke en de jongens is het hun allereerste Werchter. Ze kochten vorig jaar hun kaartje. “Ik ben wel al naar TW Classic geweest en dat was echt leuk. Dus wou ik ook Werchter eens meemaken”, zegt Deborah.

Deze vrolijk groep vrienden behoren tot de Chiro Eernegem. Cornflakes én een teddybeer zijn hun belangrijkste items. ©  Ivan Put

Bovendien kan ze meteen vieren. Net als Jolien heeft ze net te horen gekregen dat ze afgestudeerd is als verpleegkundige. Ook Xiem viert. “Ik heb net mijn diploma van de middelbare school gehaald. Ik kijk ernaar uit om hier nu veel nieuwe artiesten te leren kennen.” Onder meer Yungblood, Metallica, TwentyOne Pilots en Imagine Dragons staan op het lijstje van de groep. Ook in hun rugzakken schuilen essentiële zaken. Jolien haalt enthousiast de minipakjes ontbijtgranen uit. Er zitten lichtjes in de zak, een Winnie the P, net als droogshampoo en uiteraard alcohol. “We hebben er plastic fles gevuld met appeljenever en luchtledig gemaakt”, zeggen ze met een knipoog. “Dat zorgt ervoor dat we minder plaats nodig hebben bij het inpakken.”