Salah Abdeslam krijgt levenslang zonder mogelijkheid om nog vrij te komen voor aanslag in Parijs

Salah Abdeslam is veroordeeld tot een levenslange celstraf zonder de mogelijkheid om ooit nog vrij te komen, voor zijn aandeel in de aanslagen in Parijs van 13 november 2015. Tot dat oordeel zijn de rechters van het assisenhof in de Franse hoofdstad gekomen na een proces dat zo'n 10 maanden heeft geduurd. Met Abdeslam stonden nog 19 anderen terecht, ook zij zijn schuldig bevonden.

Salah Abdeslam was een hoofdbeschuldigde op het terrorismeproces in Parijs. Hij was de enige van de 10 terroristen die de aanslag van 13 november heeft overleefd. Zelf had hij tijdens het proces verklaard dat hij niemand gedood of verwond heeft. Zijn bommengordel was ook niet afgegaan. Naar eigen zeggen had hij zich op het laatste moment bedacht, maar experts hebben aangetoond dat de bommengordel defect was.

Abdeslam ontkende dat hij een moordenaar was, maar volgens de rechters maakte hij wel degelijk deel uit van het konvooi van de dood, dat op 13 november 2015 een bloedbad heeft aangericht in Parijs, hoewel zijn doelwit niet met zekerheid kan worden bepaald. Abdeslam krijgt als mededader de zwaarst mogelijke straf, zoals die was gevraagd door de aanklager: levenslang zonder de mogelijkheid om nog vrij te komen.

De zwaarste straf werd ook uitgesproken voor 5 beschuldigden die niet aanwezig waren op het proces, wellicht zijn ze omgekomen op het terrein in Syrië.

BEKIJK - Opluchting bij overlevenden en families van slachtoffers na de uitspraak: "Het doet deugd dat we na 10 maanden proces kunnen zeggen dat het voorbij is":

Videospeler inladen...

"Vrij uitzonderlijke straffen, maar het waren de zwaarste terreuraanslagen die Frankrijk ooit heeft gekend", zegt VRT-journaliste Caroline Van den Berghe vanuit Parijs:

Videospeler inladen...

Ook Mohamed Abrini, ook bekend als "de man met het hoedje" van de aanslag in Brussel, is schuldig bevonden voor onder meer lidmaatschap aan een terreurgroep en medeplichtigheid aan doodslag en poging tot doodslag. Abrini was betrokken bij de voorbereiding van de aanslag in Parijs, reed samen met de terroristen mee naar de Franse hoofdstad en haalde wapens op. Abrini krijgt ook levenslang, waarvan hij minstens 22 jaar moet uitzitten.

Mohamed Bakkali, die heeft gezorgd voor onderduikadressen voor de terroristen, kreeg 30 jaar cel opgelegd. Daarvan moet hij zeker twee derde uitzitten. Ook Osama Krayem en Sofien Ayari kregen die straf. Hamza Attou, een vriend van Salah Abdeslam, krijgt 4 jaar cel. Hij reed in de nacht na de aanslagen samen met Mohammed Amri naar Parijs om Abdeslam op te halen en terug naar ons land te brengen. Amri zelf werd veroordeeld tot een celstraf van 8 jaar.  

De meeste veroordeelden mogen ook nooit meer een voet in Frankrijk zetten. Van een beschuldigde, Faris Kharkhach, oordeelden de rechters dat er geen sprake is van een terroristisch karakter. Hij is wel veroordeeld tot 2 jaar cel voor misdadige bendevorming. De Marokkaan die opgroeide in het Brusselse, bezorgde valse Belgische identiteitsdocumenten aan de terroristen. Drie mannen die vanavond werden veroordeeld tot een celstraf, waren eerder al vrijgelaten uit hun voorlopige hechtenis en moeten nu niet meer terug naar de cel.

Wat gebeurde er op de avond van 13 november 2015? Bekijk hier onze reconstructie van die nacht vol terreur:

Videospeler inladen...

Brussel

Het proces in Parijs heeft zo'n 10 maanden geduurd, maar met de uitspraak van vanavond valt niet per se definitief het doek. Er is namelijk nog beroep mogelijk en de kans is groot dat er iemand van de vele partijen wel degelijk beroep zal aantekenen.

Bovendien staat Salah Abdeslam, net als 4 anderen die op het proces in Parijs veroordeeld zijn, dit najaar ook terecht voor de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. Dat wordt het grootste proces ooit in ons land en zal vermoedelijk 9 maanden duren. Pas daarna zou een eventueel proces in beroep in Frankrijk plaatsvinden.

"Het proces in Brussel zal starten in oktober. Ik laat me vertellen dat de beschuldigden die hier nu veroordeeld zijn en ook bij ons terechtstaan halfweg of eind juli naar ons land zullen worden overgebracht voor de duur van het proces. Het gaat dan over onder meer over Abdeslam, Abrini, Krayem en Bakkali. Wanneer ze ook in ons land zouden worden veroordeeld, zullen al die straffen bij elkaar opgeteld worden", aldus Caroline Van den Berghe.

Meest gelezen