Ook bekende chocoladefabrieken leggen productie stil na ontdekking salmonella bij Barry Callebaut in Wieze: “Veiligheid boven alles”
Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft de productie in de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze - de grootste chocoladefabriek ter wereld - stilgelegd na de ontdekking van salmonella in een productielot. Alle chocoladeproducten na 25 juni geproduceerd in Wieze, werden geblokkeerd. Ook chocoladeverwerkers Neuhaus, Chocolate Group, Guylian en Mondelez leggen hun productie volledig of gedeeltelijk stil omdat Barry Callebaut hen mogelijk besmette chocolade leverde, meldt ‘De Tijd’. “Er zijn geen producten die mogelijk besmet zijn bij klanten geraakt, alles is 100 procent veilig”, verzekert Ignace Van Doorselaere, CEO van Neuhaus, in gesprek met HLN LIVE.
Volgens Barry Callebaut zou er niets van bij de consument terechtgekomen zijn en moeten er voorlopig geen producten worden teruggeroepen. Maar helemaal zeker is het niet of er eventueel besmette producten in de winkelrekken zouden liggen.
Alle chocoladeproducten na 25 juni geproduceerd in Wieze, werden geblokkeerd. De fabriek, waar zowel vloeibare als vaste chocolade wordt gemaakt, ligt stil. Op dit moment zijn er volgens woordvoerder Korneel Warlop geen aanwijzingen dat de chocolade bij de consument is geraakt. “De overgrote meerderheid van de producten zit nog bij ons. De rest zit in de warenhuizen van onze klanten”, klinkt het. Vanuit Wieze wordt chocolade naar de verwerkers gestuurd, dus niet rechtstreeks naar de consument.
Later donderdag zou daar mogelijk bevestiging van komen. Het chocoladebedrijf is nu bezig met het contacteren van al haar klanten, de voedingsbedrijven, om na te gaan of de producten daar nog in de magazijnen staan dan wel zijn uitgeleverd. “Dat is heel arbeidsintensief, dat vergt wel wat tijd, die we eigenlijk in zo’n situatie niet hebben”, zegt woordvoerder Korneel Warlop aan HLN LIVE. 73 bedrijven hebben producten ontvangen van het lot waar mogelijk een besmetting is. Donderdagavond konden al 72 van hen bevestigen dat die chocolade het bedrijf nog niet verlaten had.
Op maandag 27 juni ontdekte Barry Callebaut een salmonellapositief productielot, vervaardigd in Wieze. “De robuuste voedselveiligheidsprogramma’s zorgden ervoor dat lecithine snel kon worden geïdentificeerd als besmettingsbron”, luidt het. Barry Callebaut bracht zelf het federaal voedselveiligheidsagentschap (FAVV) op de hoogte van het incident en legde als voorzorgsmaatregel alle chocoladeproductielijnen in Wieze stil. Alle producten die gemaakt werden sinds de test werden geblokkeerd.
Alles wat de laatste drie dagen is geproduceerd houden wij apart, en tot we meer weten liggen de lijnen stil.
De chocoladeproductie in Wieze blijft tot nader order opgeschort. Uit voorzorg heeft het bedrijf alle klanten gecontacteerd en gevraagd om alle mogelijk verzonden producten te blokkeren.
Pralineproducent Neuhaus heeft intussen alle productielijnen stilgelegd nadat ze het nieuws over de salmonellabesmetting vernamen, vertelt CEO Ignace Van Doorselaere bij HLN LIVE. “Formeel zijn wij nog niet op de hoogte dat wij zouden getroffen zijn, maar dat kan. Daarom hebben wij voorzorgsmaatregelen getroffen”, legt de CEO uit. Hij benadrukt dat er zeker geen besmette producten van Neuhaus tot bij de consument zijn geraakt. “De mogelijke contaminatie is drie dagen oud. Alles wat de laatste drie dagen is geproduceerd houden wij apart, en tot we meer weten liggen de lijnen stil", klinkt het.
Hoelang die lijnen nog stilliggen, daar heeft ook de CEO momenteel het raden naar. Pas wanneer Barry Callebaut uitsluitsel kan geven of er al dan niet besmette chocolade werd geleverd aan Neuhaus, kan beslist worden om de lijnen te herstarten, dan wel om de grote schoonmaak te beginnen. “Zolang we niets horen, liggen de lijnen stil. Veiligheid boven alles", klinkt het.
Liefhebbers van Neuhauschocolade hoeven echter geen bevoorradingsproblemen te vrezen, er is nog voldoende stock aanwezig, stelt Van Doorselaere gerust.
Na inventarisatie en een grondige risicoanalyse kunnen wij concluderen dat onze producten die in de winkels liggen, geen enkel risico voor de voedselveiligheid vormen en veilig door de consument kunnen worden geconsumeerd.
Ook voedingsreus Mondelez hamert erop dat zijn producten die al in de winkelrekken liggen geen risico vormen voor consumenten. De multinational, bekend van merken zoals Côte d’Or, Milka, Oreo, LU en TUC laat weten dat het een complete inventariscontrole heeft uitgevoerd in alle productiesites waar de bewuste chocolade van Barry Callebaut geleverd wordt. “Uit voorzorg hebben we de productielijnen in de betrokken fabrieken tijdelijk stilgelegd, evenals de leveringen aan klanten. We hebben ondertussen de productie weer opgestart, behalve in één koekjesfabriek waar we uit voorzorg hebben besloten om extra schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren, voordat de productie opnieuw wordt opgestart”, klinkt het.
“Na deze inventarisatie en een grondige risicoanalyse kunnen wij concluderen dat onze producten die in de winkels liggen, geen enkel risico voor de voedselveiligheid vormen en veilig door de consument kunnen worden geconsumeerd”, aldus Mondelez.
Barry Callebaut zal de tijd nemen om hoofdoorzaak van de besmetting op te sporen, en zal het FAVV op de hoogte houden tijdens dat proces. “Wanneer dat succesvol is afgerond, zullen de productielijnen worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat het productieproces wordt hervat.” Hoe lang de productie stil zal liggen, kan het bedrijf niet zeggen. Ook het FAVV zal eerst groen licht moeten geven voor de heropstart.
Het bedrijf verwacht in de loop van donderdag bijkomende informatie, geeft woordvoerder Korneel Warlop nog mee.
In Wieze, tussen Gent en Brussel, werken 1.200 mensen, waarvan 600 in de fabriek. Die zijn ook donderdag aanwezig. Ze bereiden zich voor om de site volledig schoon te maken, klinkt het.
Ferrero
Eerder dit jaar bleek bij een fabriek van het Italiaanse bedrijf Ferrero ook salmonella te zijn. De besmetting in die fabriek bleef lang onopgemerkt en werd in februari aangetroffen, maar al in december waren er ziektegevallen die tot de fabriek te herleiden waren. In april moest het bedrijf zijn chocoladefabriek in Aarlen sluiten door de salmonellabesmetting. Pas in juni mocht de fabriek onder voorwaarden weer opstarten. In totaal leidde de besmetting bij Ferrero tot honderden ziektegevallen in dertien landen, waaronder Nederland. In Nederland werden de Kinder Surprise-chocolade-eieren van het bedrijf om die reden uit de schappen gehaald.
Bekijk ook: Volgens FAVV geen producten teruggeroepen
Bekijk ook: Wat is salmonella?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Febelfin waarschuwt voor valse sms-berichten: “Geef nooit je pincode door”
-
Cacao stijgt nog maar eens door naar nieuw prijsrecord
De prijs voor cacao - de belangrijkste grondstof voor chocolade - is vrijdag nog maar eens naar een nieuw record gestegen. -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
Colruyt neemt minder winkels van Match en Smatch over
Supermarktgroep Colruyt gaat geen 57 maar 54 winkels overnemen van Louis Delhaize, uitgebaat als Smatch of Match. De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) wilde de deal maar voor 54 winkels onmiddellijk goedkeuren, waardoor de winkels in Galmaarden, Munkzwalm en Nieuwpoort afvallen. -
Belgische zuivelcoöperatie Milcobel wil 130 banen schrappen
De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel wil zijn organisatie hervormen en daarbij 130 van de 1.500 banen in België schrappen. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Er start overleg over de herstructurering met de vakbonden. -
PREMIUM47
Grootste energieleverancier van het land wil klanten op flexibele formules doen overschakelen: wat zijn de voordelen voor je factuur?
-
Minder Europese regels kunnen 21.000 banen opleveren in ons land, volgens handelsfederatie Comeos
-
18
Van kwaad naar erger voor Elon Musk: aandeel Tesla zakt naar laagste punt in jaar tijd
Wie een jaar geleden een Tesla-aandeel kocht, heeft alle winst donderdag zien verdampen. De beurskoers van de autobouwer is namelijk gekelderd naar het laagste punt in 52 weken. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen strandde het aandeel nipt onder de symbolische grens van 150 dollar. CEO Elon Musk heeft wat brandjes te blussen. -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
PREMIUM
Wat is salmonella en via welke voeding kan je het krijgen?