Ook bekende chocoladefabrieken leggen productie stil na ontdekking salmonella bij Barry Callebaut in Wieze: “Veiligheid boven alles”
Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft de productie in de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze - de grootste chocoladefabriek ter wereld - stilgelegd na de ontdekking van salmonella in een productielot. Alle chocoladeproducten na 25 juni geproduceerd in Wieze, werden geblokkeerd. Ook chocoladeverwerkers Neuhaus, Chocolate Group, Guylian en Mondelez leggen hun productie volledig of gedeeltelijk stil omdat Barry Callebaut hen mogelijk besmette chocolade leverde, meldt ‘De Tijd’. “Er zijn geen producten die mogelijk besmet zijn bij klanten geraakt, alles is 100 procent veilig”, verzekert Ignace Van Doorselaere, CEO van Neuhaus, in gesprek met HLN LIVE.
Volgens Barry Callebaut zou er niets van bij de consument terechtgekomen zijn en moeten er voorlopig geen producten worden teruggeroepen. Maar helemaal zeker is het niet of er eventueel besmette producten in de winkelrekken zouden liggen.
Alle chocoladeproducten na 25 juni geproduceerd in Wieze, werden geblokkeerd. De fabriek, waar zowel vloeibare als vaste chocolade wordt gemaakt, ligt stil. Op dit moment zijn er volgens woordvoerder Korneel Warlop geen aanwijzingen dat de chocolade bij de consument is geraakt. “De overgrote meerderheid van de producten zit nog bij ons. De rest zit in de warenhuizen van onze klanten”, klinkt het. Vanuit Wieze wordt chocolade naar de verwerkers gestuurd, dus niet rechtstreeks naar de consument.
Later donderdag zou daar mogelijk bevestiging van komen. Het chocoladebedrijf is nu bezig met het contacteren van al haar klanten, de voedingsbedrijven, om na te gaan of de producten daar nog in de magazijnen staan dan wel zijn uitgeleverd. “Dat is heel arbeidsintensief, dat vergt wel wat tijd, die we eigenlijk in zo’n situatie niet hebben”, zegt woordvoerder Korneel Warlop aan HLN LIVE. 73 bedrijven hebben producten ontvangen van het lot waar mogelijk een besmetting is. Donderdagavond konden al 72 van hen bevestigen dat die chocolade het bedrijf nog niet verlaten had.
Op maandag 27 juni ontdekte Barry Callebaut een salmonellapositief productielot, vervaardigd in Wieze. “De robuuste voedselveiligheidsprogramma’s zorgden ervoor dat lecithine snel kon worden geïdentificeerd als besmettingsbron”, luidt het. Barry Callebaut bracht zelf het federaal voedselveiligheidsagentschap (FAVV) op de hoogte van het incident en legde als voorzorgsmaatregel alle chocoladeproductielijnen in Wieze stil. Alle producten die gemaakt werden sinds de test werden geblokkeerd.
Alles wat de laatste drie dagen is geproduceerd houden wij apart, en tot we meer weten liggen de lijnen stil.
De chocoladeproductie in Wieze blijft tot nader order opgeschort. Uit voorzorg heeft het bedrijf alle klanten gecontacteerd en gevraagd om alle mogelijk verzonden producten te blokkeren.
Pralineproducent Neuhaus heeft intussen alle productielijnen stilgelegd nadat ze het nieuws over de salmonellabesmetting vernamen, vertelt CEO Ignace Van Doorselaere bij HLN LIVE. “Formeel zijn wij nog niet op de hoogte dat wij zouden getroffen zijn, maar dat kan. Daarom hebben wij voorzorgsmaatregelen getroffen”, legt de CEO uit. Hij benadrukt dat er zeker geen besmette producten van Neuhaus tot bij de consument zijn geraakt. “De mogelijke contaminatie is drie dagen oud. Alles wat de laatste drie dagen is geproduceerd houden wij apart, en tot we meer weten liggen de lijnen stil", klinkt het.
Hoelang die lijnen nog stilliggen, daar heeft ook de CEO momenteel het raden naar. Pas wanneer Barry Callebaut uitsluitsel kan geven of er al dan niet besmette chocolade werd geleverd aan Neuhaus, kan beslist worden om de lijnen te herstarten, dan wel om de grote schoonmaak te beginnen. “Zolang we niets horen, liggen de lijnen stil. Veiligheid boven alles", klinkt het.
Liefhebbers van Neuhauschocolade hoeven echter geen bevoorradingsproblemen te vrezen, er is nog voldoende stock aanwezig, stelt Van Doorselaere gerust.
Na inventarisatie en een grondige risicoanalyse kunnen wij concluderen dat onze producten die in de winkels liggen, geen enkel risico voor de voedselveiligheid vormen en veilig door de consument kunnen worden geconsumeerd.
Ook voedingsreus Mondelez hamert erop dat zijn producten die al in de winkelrekken liggen geen risico vormen voor consumenten. De multinational, bekend van merken zoals Côte d’Or, Milka, Oreo, LU en TUC laat weten dat het een complete inventariscontrole heeft uitgevoerd in alle productiesites waar de bewuste chocolade van Barry Callebaut geleverd wordt. “Uit voorzorg hebben we de productielijnen in de betrokken fabrieken tijdelijk stilgelegd, evenals de leveringen aan klanten. We hebben ondertussen de productie weer opgestart, behalve in één koekjesfabriek waar we uit voorzorg hebben besloten om extra schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren, voordat de productie opnieuw wordt opgestart”, klinkt het.
“Na deze inventarisatie en een grondige risicoanalyse kunnen wij concluderen dat onze producten die in de winkels liggen, geen enkel risico voor de voedselveiligheid vormen en veilig door de consument kunnen worden geconsumeerd”, aldus Mondelez.
Barry Callebaut zal de tijd nemen om hoofdoorzaak van de besmetting op te sporen, en zal het FAVV op de hoogte houden tijdens dat proces. “Wanneer dat succesvol is afgerond, zullen de productielijnen worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat het productieproces wordt hervat.” Hoe lang de productie stil zal liggen, kan het bedrijf niet zeggen. Ook het FAVV zal eerst groen licht moeten geven voor de heropstart.
Het bedrijf verwacht in de loop van donderdag bijkomende informatie, geeft woordvoerder Korneel Warlop nog mee.
In Wieze, tussen Gent en Brussel, werken 1.200 mensen, waarvan 600 in de fabriek. Die zijn ook donderdag aanwezig. Ze bereiden zich voor om de site volledig schoon te maken, klinkt het.
Ferrero
Eerder dit jaar bleek bij een fabriek van het Italiaanse bedrijf Ferrero ook salmonella te zijn. De besmetting in die fabriek bleef lang onopgemerkt en werd in februari aangetroffen, maar al in december waren er ziektegevallen die tot de fabriek te herleiden waren. In april moest het bedrijf zijn chocoladefabriek in Aarlen sluiten door de salmonellabesmetting. Pas in juni mocht de fabriek onder voorwaarden weer opstarten. In totaal leidde de besmetting bij Ferrero tot honderden ziektegevallen in dertien landen, waaronder Nederland. In Nederland werden de Kinder Surprise-chocolade-eieren van het bedrijf om die reden uit de schappen gehaald.
Bekijk ook: Volgens FAVV geen producten teruggeroepen
Bekijk ook: Wat is salmonella?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
-
Franse supermarkten gaan klanten vanaf juli wijzen op krimpflatie
Supermarkten in Frankrijk zullen vanaf juli klanten erop moeten wijzen dat er sprake is van krimpflatie. Dat heeft de staatssecretaris voor consumenten Olivia Grégoire vrijdag gezegd. -
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
-
PREMIUM47
Grootste energieleverancier van het land wil klanten op flexibele formules doen overschakelen: wat zijn de voordelen voor je factuur?
-
KIJK. Eerste helikopter op fossielvrije brandstof ter wereld is Belgisch: prijs en topsnelheid onthuld
Aan de luchthaven van Wevelgem is een wereldprimeur van Belgische makelij onthuld: een helikopter die kan vliegen op fossielvrije brandstof. Het toestel stoot dan geen CO2 uit en wordt gefabriceerd in Deerlijk bij D-Motor, dat vliegmotoren bouwt. -
PREMIUM
Wat is salmonella en via welke voeding kan je het krijgen?
Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft de productie in de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze - de grootste chocoladefabriek ter wereld - stilgelegd na de ontdekking van salmonella in een productielot. Maar wat is salmonella eigenlijk? “Je bent er echt een paar dagen niet goed van en mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen er zelfs door in het ziekenhuis belanden", vertelt professor Frank Devlieghere (UGent). Welke voeding geeft risico en hoe voorkom je het? -
Winst Duitse autobouwers Mercedes en Volkswagen keldert
-
9
Tesla gaat 14.000 banen schrappen: “Er is niets dat ik meer haat, maar het moet gebeuren”
-
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
Een plat dak kan zo veel meer zijn dan louter de overkapping van je woning. Als je er een klimaatdak van maakt, kan het namelijk ook deel van de oplossing zijn om de klimaatverandering tegen te gaan - of leefbaarder te maken. Wat dat concreet betekent? Bouwsite Livios vraagt het aan Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. -
Kortrijkse producent van dierenvoeding Edgar & Cooper gekocht door Amerikaanse gigant
“I’m close to signing a new brand. Edgard & Cooper, it’s a Belgian pet food company.” Met die korte naamsvermelding verscheen de Kortrijkse producent van dierenvoeding Edgar & Cooper twee jaar geleden plots in de immens populaire Netflix-reeks ‘Emily in Paris’. Acht jaar na de oprichting hebben de eigenaars hun bedrijf verkocht aan General Mills, een Amerikaanse voedingsreus bekend van Cheerios en Häagen-Dazs. -
Fusie tussen Crelan en Axa Bank leidt "op lange termijn" tot verlies van 150 banen