Videospeler inladen...

Melikan Kuçam ook in beroep veroordeeld voor mensensmokkel en gesjoemel met visa, maar krijgt strafvermindering

Melikan Kuçam, het voormalige Mechelse N-VA-gemeenteraadslid, is ook in beroep veroordeeld voor mensensmokkel en passieve omkoping. In beroep krijgt hij wel strafvermindering: 5 jaar effectief in plaats van 8 jaar. De geldboete die hij moet betalen wordt ook verlaagd: van 696.000 euro naar 48.000 euro.

Begin 2019 bracht ons magazine "Pano" naar buiten dat Melikan Kuçam geld had gevraagd voor het toekennen van humanitaire visa aan oosterse christenen. 

Kuçam was gemeenteraadslid voor N-VA in Mechelen toen hij door het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) werd aangesteld om lijsten met kandidaten op te stellen voor een humanitaire reddingsoperatie van Assyrische christenen uit het oorlogsgebied in Syrië en Irak. 

Kuçam screende de families en bepaalde wie er op de lijsten kwam. Hij vroeg bedragen tussen 2.500 en 7.500 euro om mensen op de lijsten te laten plaatsen, bedragen die uiteraard niet bij de fiscus werden aangegeven.

Ook het gerecht was toen met de zaak bezig en vervolgde Kuçam voor mensensmokkel, passieve omkoping en deelname aan een criminele organisatie. 

In eerste aanleg bevond de correctionele rechtbank in Antwerpen Kuçam over de hele lijn schuldig en veroordeelde hem tot een celstraf van 8 jaar. Hij moest ook een boete van 696.000 euro betalen. 

Kuçam ging in beroep, maar het hof van beroep van Antwerpen veroordeelt de man nu ook, al wordt zijn celstraf verminderd van 8 naar 5 jaar. Zijn vrouw en zijn zoon krijgen ook lichtere straffen. 

De geldboete die Kuçam moet betalen wordt in beroep fors verlaagd: naar 48.000 euro. Tegelijk wordt 490.000 euro, geld dat hij volgens de rechter heeft verdiend aan de mensensmokkel, verbeurdverklaard.

De man blijft ook 10 jaar uit zijn politieke en burgerlijke rechten ontzet. 

Meest gelezen