© REUTERS

Terrorist roept via Facebook op om met bommen aanslag te plegen op grootste winkelcentrum van Duitsland

De “concrete aanwijzingen voor een mogelijke aanslag” waarna het winkelcentrum van Essen in Duitsland afgelopen weekend werd afgesloten, kwam van Facebook. Dat meldt het Duitse Die Welt.

lbo

Volgens informatie van de Duitse krant Die Welt gaat het om het Facebookprofiel van de 24-jarige Imran René Q., die geseind staat bij de Duitse veiligheidsdiensten. Hij zou de opdrachtgever zijn van de mogelijke aanslag in het winkelcentrum. De man zou in april 2015 via Turkije naar Syrië zijn gegaan om er te vechten voor ISIS.

Via Facebook heeft Imran Rene Q. andere islamisten aangespoord om een aanslag te plegen op het winkelcentrum op de Limbecker Platz in Essen. Bedoeling was om er drie bommen te laten ontploffen die verstopt zaten in rugzakken. De aanslag moest zaterdag om 16.30 uur uitgevoerd worden, zo staat te lezen in Die Welt.

Daarop hebben de Duitse veiligheidsdiensten beslist om het winkelcentrum zaterdag af te sluiten. In het shoppingcenter bevinden zich meer dan 200 winkels. Met haar 70.000 vierkante meter verkoopruimte is het verkoopcentrum één van de grootste van Duitsland. In het weekend zijn er vaak duizenden shoppers aanwezig.

Het winkelcentrum is intussen weer open. Twee verdachten die eerder waren opgepakt, zijn weer vrijgelaten.

Politie zegt dat ze terreuraanslag verijdelde in Duits winkelcentrum

© BELGAIMAGE

De Duitse politie zegt dat ze een terreuraanslag heeft verijdeld door zaterdag een winkelcentrum te sluiten in de stad Essen. Een woordvoerder zei dat de autoriteiten “heel concreet bewijs” hadden dat de aanslag voor zaterdag gepland was.

Het winkelcentrum krijgt gewoonlijk ongeveer 60.000 mensen over de vloer op een zaterdag.

De verijdelde aanslag was volgens lokale media gepland met de steun van de terreurmilitie ISIS (Islamitische Staat). De Duitse krant Bild vernam uit veiligheidsbronnen dat een ISIS-sympathisant die in Duitsland geboren is, via elektronische communicatie vanuit Syrië contact had met verscheidene mensen in de regio Essen om opdracht te geven voor een aanslag. De sympathisant, die volgens de autoriteiten voor leiders van ISIS werkte, stuurde via chat instructies door voor het vervaardigen van een bom.

Ook de zender WDR berichtte over een opdrachtgever met banden met ISIS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER