Nieuwe huiszoekingen in zoektocht naar vermiste Natacha de Crombrugghe in Peru

De vrienden en familie van Natacha de Crombrugghe hopen nog steeds te weten te komen wat er met haar is gebeurd. ©  rr

In het onderzoek naar de verdwijning van Natacha de Crombrugghe zullen de speurders in Peru opnieuw verhoren afnemen van mogelijke getuigen. Er vinden ook nieuwe huiszoekingen plaats, waaronder in een huis waar ze naar een feestje zou zijn gegaan de avond voor haar verdwijning. Dat schrijft de lokale krant La República.

kma

Natacha de Crombrugghe (28) uit Linkebeek wordt sinds 24 januari vermist. Ze was op trektocht in Peru. Ze had een rugzak achtergelaten in haar hotelkamer in Cabanaconde, voordat ze ’s ochtends vertrok naar de Colca Canyon, een diepe uitgestrekte kloof in het zuiden van het land.

Volgens de lokale politie werd de jonge vrouw het slacht­offer van de onvoorspelbare ­natuur. De regio wordt geregeld geteisterd door aardverschuivingen. Maar de ouders van de vermiste vrouw, die momenteel ook in Peru zijn, denken dat hun dochter in handen viel van ­iemand met minder goede ­bedoelingen. Ze loofden een geldprijs van 14.000 euro uit voor de gouden tip.

Opgravingen

Intussen is Natacha al ruim vijf maanden vermist en is het onderzoek meermaals stilgelegd.Volgens de lokale pers zullen de speurders opnieuw verhoren afnemen van mogelijke getuigen. Er vinden ook nieuwe huiszoekingen plaats in en rond een woning waar Natacha het laatste gezien werd. Ze zou daar een paar uur voor haar verdwijning naar een feestje gegaan zijn. Volgens de krant La República is daarbij voorlopig niets gevonden. Er werden ook opgravingen gedaan bij een kerkhof, maar ook daar was het resultaat negatief. De speurders blijven nog enkele dagen in de regio zoeken.

En ook in de Colcakloof wordt druk verder gezocht naar een lichaam. De onderzoeksteams gaan er ondertussen van uit dat ze Natacha niet meer levend zullen terugvinden. Hierbij lijken ze nog steeds met verschillende pistes rekening te houden, gaande van een ongelukkige val tijdens haar wandeltocht, tot een misdrijf waarbij ze in handen van criminelen zou gevallen zijn.

Reisapp met foto’s en locatie

Meer dan tachtig Peruaanse reddingswerkers en politiemannen hebben sinds haar verdwijning wekenlang het gebied uitgekamd. Ook Belgische speurders trokken naar Peru. Maar dat Natacha verdwaalde in het gigantische gebied of een kwalijke val maakte, lijkt niet de enige optie waarmee het Belgische ­gerecht rekening houdt. Het lijkt er steeds meer op dat ze ervan uitgaan dat Natacha het slacht­offer van een misdrijf geweest kan zijn. Dat is waarschijnlijk de reden waarom ons land geen reddingswerkers, maar speurders stuurde.

Die theorie van een crimineel feit wordt bovendien gestaafd door het feit dat de familie van Natacha haar de hele reis lang via een speciale reisapp kon volgen. Ze wisten op elk moment waar de backpacker zich bevond. Natacha kon op haar beurt ook foto’s linken aan de locaties. De laatste keer dat de app een signaal uitstuurde, was ze nog niet uit Cabanaconde vertrokken richting de kloof. Mogelijk heeft ze het dorp dus nooit verlaten.