Limburgse cokehandelaars verschepen tonnen cocaïne voor drugsbaron in Dubai

Genk/Maasmechelen/Houthalen-Helchteren -

Twaalf cokehandelaars uit Belgisch en Nederlands-Limburg zitten in de cel voor het invoeren en transporteren van tonnen cocaïne. Ze deden dat in opdracht van een drugsbaron uit Dubai.

Phillip Pergens

Het onderzoek wordt gevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Limburg. Zij voerden twee weken geleden gelijktijdig vijftien huiszoekingen uit in de grensstreek van België en Nederland. Voor Belgisch-Limburg ging het om invallen in Genk, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen. Daarbij werd een zelden geziene professioneel uitgeruste cannabisplantage ontmanteld, wagens uitgerust met verborgen ruimtes voor het transporteren van drugs in beslag genomen en ook tal van arrestaties verricht. In totaal verschenen elf verdachten voor een onderzoeksrechter. In België werden negen mensen aangehouden en in Nederland twee. Zij worden binnenkort aan ons land uitgeleverd.

LEES OOK.Ex-prof bij KRC Genk en succescoach bij Pelt verdacht van handel in tonnen cocaïne

Cryptofoons

Uit het onderzoek is inmiddels gebleken dat het gaat om een vermoedelijk internationale, goed gestructureerde criminele organisatie die in staat is om op zeer regelmatige basis partijen cocaïne naar België te verschepen. Er wordt gesproken over tonnen cocaïne die onder meer in de haven van Antwerpen toekwamen. De drugsbende beschikte over een arsenaal aan technieken en tactieken om de drugs na aankomst uit de containers te halen. Dezelfde mensen worden er van verdacht een logistieke structuur te hebben uitgebouwd om de drugs vervolgens snel te verdelen.

LEES OOK. Meerdere invallen binnen groot drugsdossier: politie vindt wagens met verborgen ruimtes

Iedere schakel van de organisatie speelde zijn rol en allemaal werden ze aangestuurd vanuit Dubai. De bende was zo georganiseerd dat slechts enkele betrokkenen zicht hadden op het globale plaatje en werking.

In de Koekoekstraat werden bij een huiszoeking auto’s in beslag genomen en ook een arrestatie verricht. ©  TP

Voorts maakten ze wellicht gebruik van telefoons met geëncrypteerde software en contra-observaties. Dat betekent dat ze er alles aan deden om niet ontdekt te worden en probeerden om het speurwerk van de politie en justitie te controleren en misleiden.

Illegale tabak

Maar de speurders slaagden er toch in om het geheel bloot te leggen en ladingen van meerdere tonnen cocaïne in kaart te brengen. Behalve de invoer en handel in coke maakten de criminelen vermoedelijk ook gebruik van cocaïnewasserijen en richtten ze zich eveneens op de handel in illegale tabak.

© TVL

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer