Direct naar artikelinhoud
Racisme

Van Bellingen hekelt politieke reacties na racistische opmerkingen: "Verontwaardiging alleen is niet voldoende"

Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum.

Volgens Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum, doet de politiek te weinig om racisme en discriminatie aan te pakken. "Er is al veel gepraat, maar er gebeurt te weinig."

Hij reageert daarmee op Radio 1 op de stroom van racistische commentaren bij het overlijden van de 15-jarige Ramzi in Marokko. Volgens Van Bellingen wordt het nu eindelijk tijd dat de politiek met concrete maatregelen komt. "We zien dat de politiek weer zijn verontwaardiging uit, maar verontwaardiging alleen is niet voldoende. Dit jaar is het tien jaar geleden dat Hans Van Temsche zijn moordpartij pleegde. Er is sindsdien veel gepraat, maar er gebeurt te weinig. Er is een gebrek aan actie."

Van Bellingen geeft een aantal concrete voorbeelden. "In 2013 werd een omzendbrief rondgestuurd met de vraag om referentiepersonen aan te stellen bij politie en magistraten. We moeten vandaag vaststellen dat slechts een derde van de politiezones een ambtenaar heeft ingeschakeld die discriminatie en racisme registreert."

'We hebben een van de beste wetgevingen op vlak van discriminatie en racisme ter wereld. Maar de wet wordt niet uitgevoerd'

De intentie bestaat wel, zegt Van Bellingen, "maar de Vlaams en federale regering maken er geen werk van". "We hebben een van de beste wetgevingen op vlak van discriminatie en racisme ter wereld. Maar de wet wordt niet uitgevoerd."

Volgens de directeur van het Minderhedenforum is het hoog tijd dat de politiek praktijktesten en mystery calls mogelijk maakt op de huurmarkt, in het onderwijs en op de jobmarkt. "Wij kunnen de gang van zaken wel aanklagen, maar het is nu aan de politiek om vervolging en opsporing van discriminatie mogelijk te maken."

"Premier Michel zei dat hij werk ging maken van de strijd tegen terrorisme, maar ook van de strijd tegen racisme en discriminatie. Je kan alleen maar vaststellen dat het voor die eerste categorie wel heel duidelijk gebeurt, maar voor die laatste niet", besluit Van Bellingen.