Copyright dierenasiel Gent

Gents dierenasiel plaatst geluidsdempende panelen in elk hondenhok om geblaf te dempen

Het dierenasiel aan de Watersportbaan in Gent is akoestische panelen aan het plaatsen in elk hondenhok. Dat doet het omdat uit geluidsmetingen van de stad bleek dat de honden te luid zijn. Het asiel heeft al verschillende maatregelen genomen om tegemoet te komen aan de klacht van enkele buurtbewoners over geluidsoverlast, maar dat bleek nog niet voldoende. "Deze panelen zouden écht een verschil moeten maken", zeggen ze bij het dierenasiel.

Het asiel had al geluidswerende maatregelen genomen om het gebouw er te mogen zetten, en heeft nadien nog zaken aangepast na opmerkingen van buurtbewoners over geluidsoverlast. Maar de genomen maatregelen blijken nog niet voldoende te zijn, want enkele buurtbewoners zeggen dat er nog steeds te veel lawaai is.

Akoestische panelen

De 40 hondenhokken krijgen nu allemaal extra akoestische panelen. Het gaat om dezelfde panelen die eerder al aan het plafond van de hokken werden geplaatst. De hokken hebben ook glazen deuren. Met de extra panelen hoopt het asiel het geblaf van de honden te dempen, zodat de buurtbewoners er minder last van hebben. "Het aanbrengen van de panelen in de hokken zelf zou een echt verschil moeten maken", zegt Kristien Dewaele van het dierenasiel.

De panelen zijn gemaakt uit hetzelfde soort materiaal als wat in zwembaden en aan snelwegen wordt gebruikt
Kristien De Waele van het Gentse dierenasiel

De akoestische panelen komen van geluidsfirma Whoooz uit Kortrijk, legt Dewaele uit: "Die worden nu door hen geplaatst in de buiten -en binnenhokken van de honden. De panelen zijn gemaakt van hetzelfde soort materiaal als die in zwembaden en aan snelwegen." Het zijn speciale panelen die schimmel tegengaan en geen vezels vrijgeven, zodat de honden er niet ziek van kunnen worden.

De panelen zijn hier al geplaatst aan het plafond en aan de bovenkant van het hok.
Copyright dierenasiel Gent

Bemoedigende testen

Eerst zijn testen gedaan bij een aantal hokken die al werden uitgerust met de panelen. En met resultaat, zegt Dewaele: "Je merkt wel echt een verschil. Die panelen absorberen het geluid, waardoor de galmen veel minder zijn of zelfs verdwijnen." De rest van de hokken wordt ook nog aangepast. Er is trouwens ook een akoestische muur rond het dierenasiel waarvan Dewaele hoopt dat het niet verhoogd moet worden, anders krijgen de honden geen zon meer.

De panelen verminderen de galmen, of doen ze zelfs verdwijnen
Kristien De Waele van het Gentse dierenasiel

Er waren ook plannen om een bomenrij te zetten tussen het dierenasiel en de buurtbewoners, en ook een geluidsscherm achter de Gantoise Hockey, Tennis en Padelclub, het dierenasiel zelf en de hondenschool ernaast. Die plannen zijn voorlopig nog niet uitgevoerd.

Contact met buurtbewoners

Het asiel houdt het contact met de buurt en haar bewoners warm door regelmatig te communiceren over wat er gebeurt in het gebouw. En de reacties zijn al bemoedigend geweest, zegt Dewaele: "Ze waren al blij met wat we al eerder deden. En er is ook begrip voor het feit dat honden nu eenmaal blaffen." Hoe de reacties nu zullen zijn, valt nog af te wachten. "Maar ik hoop dat we hen misschien eens mogen ontvangen zodat ze zelf kunnen zien, en zelf kunnen horen wat het verschil met vroeger is."

Deze buurtbewoonster heeft zelf geen last van de honden:

Naast de 40 binnen -en buitenhokken, heeft het asiel ook geluidswerende panelen opgehangen in de gangen. 

Meest gelezen