Google Maps

Laatste nacht voor uitbaters van oudste café in Overpoort in Gent: "Marc Coucke is afscheid komen nemen" 

Na 45 jaar café houden in de Overpoort in Gent, trokken Rita Van Rijsselberghe en Luc "Pottie" D'haens de deur van de Salamander afgelopen nacht voorgoed achter zich dicht. Ook hun bekendste gast, ondernemer Marc Coucke, kwam langs en gaf zelfs een tournée generale. 

Na 45 jaar trekken zeventigers Rita en Pottie de deur van café Salamander in de Gentse Overpoort achter hen dicht. Zij kunnen als geen ander vertellen hoe de Gentse uitgaansbuurt doorheen de jaren veranderd is.

Rita: "Het studentenleven op zich is nog steeds hetzelfde, maar jaren geleden waren ze wel met veel minder. Rond de 16.000, nu zijn het er 80.000. Toen we in de Overpoort zijn toegekomen in 1978 waren er zes studentencafés, maar ook gewone huizen, een kruidenier, bakkers en winkels. Maar met de groei van het studentenpubliek is dat veranderd en zijn er veel meer cafés en dancings bijgekomen." 

Tegenwoordig hebben de cafés in de Gentse Overpoort een dj of uitgebreide muzieklijst ter beschikking, maar dat was 45 jaar geleden niet het geval in café Salamander. "Wij hadden een jukebox waar je voor 20 Belgische frank zeven liedjes kon afspelen. Elke maand staken we daar zeven nieuwe 45 toeren plaatjes in. Dj's bestonden toen nog niet." 

Marc Coucke heeft zelfs gespeecht en erna een tournée generale gegeven

Eén van de bekendste cafégasten moet zonder twijfel ondernemer Marc Coucke zijn. "Die studeerde hier in de jaren '80 farmacie. Hij moest erna nog zijn legerdienst doen maar we zagen hem hier regelmatig. Hij is deze week afscheid komen nemen. Samen met collega's van Omega Pharma, want die ken ik ook. Hij heeft zelfs gespeecht en erna een tournée generale gegeven. En natuurlijk werden er ook studentenliedjes gezongen. Het was ontzettend druk, maar echt een hele leuke avond." 

Vissen en lopen

Vanaf vandaag kunnen Rita en Pottie na 45 jaar genieten van hun welverdiende pensioen. En ze weten al meteen wat doen. Pottie: "Rita gaat rond de Watersportbaan lopen, en ik ga intussen wat vissen. Dan kan ik in de gaten houden hoeveel rondjes ze loopt." Rita: "We moeten fit blijven zodat we gezond kunnen blijven leven. 

En de toekomst van café Salamander? "Die blijft hetzelfde", vertelt Rita. "Daar is iedereen supergelukkig mee. De studentenkringen, fanfares, kunnen gewoon blijven. Alles kan dus doorgaan, alleen zonder ons. Er is een tijd van komen en gaan. Maar we gaan het wel hard missen." 

Meest gelezen