Zo'n twintig bezorgde reacties na "Terzake"-reportage over fertiliteitsarts: "Starten individuele trajecten op"

Het AZ Delta heeft een tiental reacties ontvangen na de "Terzake"-reportage over de fertiliteitsarts die mogelijk eigen sperma heeft gebruikt. Dat zegt medisch directeur Luc Harlet. "Sommige mensen waren in de jaren 80 in behandeling bij de betrokken gynaecoloog. We gaan nu met iedereen een individueel traject opstarten." Bij Donorkinderen vzw kwamen tot nu toe 7 reacties binnen.

Een intussen gepensioneerde gynaecoloog aan het voormalige Sint-Rembertziekenhuis in Torhout heeft in de jaren tachtig mogelijk eigen sperma gebruikt voor kunstmatige bevruchting. Dat ontdekte een mogelijk donorkind, dat gisteren zijn relaas deed in "Terzake".

Het AZ Delta, waar het Sint-Rembertziekenhuis vandaag onder valt, richtte een contactpunt op en zette meteen na de uitzending de lijnen open. Tot nu toe ontvingen ze 12 reacties van bezorgde mensen.

"Sommigen waren in de jaren 80 in behandeling bij de betrokken fertiliteitsarts, maar er waren ook algemene vragen. Enkele mensen wensten voorlopig anoniem te blijven. We drukten hen op het hart om volgende week opnieuw contact met ons op te nemen."

Moedig

Harlet verwacht dat er nog meer mails of telefoons zullen volgen. "Het nieuws van gisteren zal bij mogelijk betrokken gezinnen ongetwijfeld een grote impact hebben gehad. Dat moet worden verwerkt en geplaatst. Het is heel moedig dat sommigen gisteren al contact durfden te zoeken."

BEKIJK - "Met toestemming van de ouders en het donorkind kunnen wij een DNA-analyse maken", zegt Luc Harlet, Medisch directeur AZ Delta "Het journaal":

Videospeler inladen...

Met de mensen die al reageerden, wordt in de komende weken een individueel traject opgestart. "Aan ouders en donorkinden die toestemming geven, bieden we een DNA-analyse aan. Die gebeurt door professor Poppe in het Centrum voor Medische Genetica in Gent."

Het AZ Delta heeft na de uitzending niets meer gehoord van de betrokken gynaecoloog. "Zelf hebben we geen contact opgenomen. Er is een gerechtelijk onderzoek gestart en daar willen we niet inĀ interfereren. We laten dat zijn gang gaan en verlenen alle nodige medewerking."

BEKIJK - "Dat zijn mensen die allerlei vragen hebben, donorkinderen maar ook wensouders", zegt Bram Vandeputte in "Terzake":

Videospeler inladen...

"Er zullen ook vragen rijzen bij mensen die momenteel in een traject zitten van medische zwangerschapsbegeleiding. Het is belangrijk dat we de hen daarin kunnen geruststellen", benadrukt Harlet. "De behandelingen in de erkende fertiliteitscentra worden vandaag met hoge competentie en veel expertise uitgevoerd. Er is nu een zeer strikte regelgeving rond spermadonatie."

Naast het AZ Delta opende ook Donorkinderen vzw een contactpunt. Zij ontvingen tot nu toe een 7 reacties; 2 over het AZ Delta en 5 over andere artsen in andere ziekenhuizen.

BEKIJK - "Je verwacht niet dat die man staat te masturberen", bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen