Vlaanderen stapt in maart 2023 uit Unia, Somers: "Ambitie is nieuw instituut bevoegd voor álle mensenrechten"

Vlaanderen zet de samenwerking met gelijkekanseninstituut Unia stop in maart 2023. Dat was al afgesproken in het regeerakkoord, maar werd vandaag definitief beslist door de Vlaamse regering. "In de plaats komt een Vlaams instituut dat bevoegd zal zijn voor alle mensenrechten en een geschillenkamer voor mensen die zich gediscrimineerd voelen", zegt minister van Binnenlands Bestuur en Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD).

In het Vlaamse regeerakkoord was al afgesproken om de samenwerking met Unia, het interfederaal instituut voor gelijke kansen, stop te zetten, maar nu heeft de regering ook officieel de knoop doorgehakt: tegen 2023 stapt Vlaanderen uit Unia. Vooral regeringspartij N-VA was vragende partij, Unia is volgens de partij niet neutraal en niet objectief.

"Onze ambitie is om een Vlaams mensenrechteninstituut op te richten dat bevoegd is voor alle mensenrechten, vandaag is dat bij Unia niet het geval", verklaart Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur en Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) de beslissing. 

Er zal ook een geschillenkamer worden opgericht voor mensen die zich gediscrimineerd voelen. Die kamer zal niet-bindende uitspraken doen en kan dus geen sancties of schadevergoedingen opleggen.

De inspiratie voor de nieuwe structuur werd in Nederland gehaald. "Daar worden de mensenrechten op een andere en performantere manier dan bij ons beschermd", aldus Somers. "In Nederland doet de geschillenkamer meer dan 150 uitspraken per jaar en in 88 procent van de gevallen, wordt die uitspraak ook gevolgd." 

"Unia stapte vorig jaar vier keer naar de rechtbank", maakt Somers de vergelijking. "Dan zie je meteen welke betekenis zo'n gezaghebbend orgaan kan hebben voor de bescherming van mensenrechten." Het nieuwe mensenrechteninstituut zal volgens Somers een aanwinst zijn voor de strijd tegen discriminatie op alle vlakken.

Meest gelezen