Videospeler inladen...

Rocker krijgt gestolen gitaar na 45 jaar (!) terug, dankzij een technologisch huzarenstukje

"Dit gaat mijn huis nooit meer verlaten", dat zegt de Canadese rocker Randy Bachman over zijn gitaar. Die bezorgdheid is begrijpelijk, want de gitaar waarvan sprake werd in 1977 gestolen uit zijn hotelkamer. Nu, 45 jaar later, is de hereniging een feit. Met dank aan beeldherkennings-software en YouTube.

Geëmotioneerd en een tikkeltje verrast ontvangt de 78-jarige Randy Bachman zijn gitaar uit handen van de Japanse artiest Takeshi. In 2014 kocht die laatste de gitaar in een gitarenwinkel in Tokio, zich niet bewust van de geschiedenis van het instrument.

BEKIJK - Randy Bachman en Takeshi wisselen hun gitaar uit

Videospeler inladen...

Die geschiedenis gaat terug naar het jaar 1957. Toen kocht Bachman de gitaar aan en gebruikte hij het snaarinstrument voor zijn klassieker "American Woman" van "The Guess Who", de band waar hij deel van uitmaakte.

Na zijn vertrek bij die band speelt de gitaar ook nog een belangrijke rol in het bekende nummer"You ain't seen nothing yet" van zijn nieuwe band Bachman-Turner Overdrive. In 1977 werd de gitaar gestolen uit een afgesloten hotelkamer in Toronto. Lange tijd bleef de diefstal onopgelost.

Technologische hulp

Een landgenoot van Bachman raakte geïntrigeerd door het verhaal van de onopgeloste diefstal. Hij besloot om met behulp van beeldherkennings-software de zaak te onderzoeken. Volgens hetzelfde principe als software die gezichten herkent, liet hij herkenningssoftware los op YouTube om de gitaar van Bachman terug te vinden. Met succes: er werd een overeenkomst gevonden met een gitaar die bespeeld werd door de Japanse gitarist Takeshi.

Bachman contacteerde de nietsvermoedende Japanner vorig jaar, maar door de strenge coronamaatregelen in Japan duurde het nog een tijdje voordat de gitaar opnieuw in handen kon komen van de rechtmatige eigenaar. 

Gisteren was het dan zover. Tijdens een korte ceremonie in de Canadese ambassade in Japan vielen beide heren elkaar in de armen. En Bachman kwam niet met lege handen: in ruil voor zijn oranje Gretsch 6120 uit 1957 gaf hij zijn Japanse collega een vrijwel identiek snaarinstrument terug. 

Meest gelezen