Videospeler inladen...

Noodweer treft miljoenenstad Sydney, duizenden inwoners moeten evacueren

In en rond Sydney, de grootste stad van Australië, moeten duizenden inwoners hun huizen verlaten. De regio wordt getroffen door noodweer en het risico op gevaarlijke overstromingen is groot. 

De voorbije dagen is al veel neerslag gevallen in de regio rond Sydney. Verschillende lager gelegen straten en wijken rond rivieren zijn al onder water gelopen en de Warragamba Dam, ten westen van Sydney, heeft vanmorgen vroeg water moeten lossen omdat het waterniveau er veel vroeger dan gepland te hoog kwam. Bovendien wordt er de komende uren nog veel meer neerslag en harde wind verwacht.

BEKIJK - De komende uren en dagen wordt er nog meer neerslag verwacht in en rond Sydney:

Videospeler inladen...

De regionale minister van Noodhulp, Steph Cooke, spreekt van een levensbedreigende situatie. "We worden nu geconfronteerd met gevaren op meerdere fronten: plotselinge overstromingen, rivieren die buiten hun oevers treden en kusterosie", zegt ze. "Als u weet dat uw lokale gemeenschap gevoelig is voor overstromingen, wees dan voorbereid om op korte termijn te evacueren."

In verschillende gebieden geldt een evacuatiebevel, duizenden mensen hebben er te horen gekregen dat ze hun huis moeten verlaten. De lokale autoriteiten spreken van een "levensbedreigende situatie", de centrale Australische regering heeft het leger gestuurd om te helpen.

Australië werd in maart ook al getroffen door zware watersnood, waarbij ruim 20 mensen het leven lieten. De weerdiensten waarschuwen dat het water nu een even hoog peil zou kunnen bereiken.

Meest gelezen