Opname van het Israëlische leger dat een drone van Hezbollah neerschiet
AFP or licensors

Israël haalt drones van Libanese Hezbollah uit de lucht die op weg waren naar een gasplatform

Israël heeft drie drones van Hezbollah uit de lucht gehaald die op weg waren naar een gasplatform in de Middellandse Zee. De Libanese militante organisatie Hezbollah geeft toe dat de drones van haar zijn. Zowel Israël als Libanon claimen het recht om het gasveld te ontwikkelen.

Zaterdagavond heeft het Israëlische leger drie drones van Hezbollah onderschept die op weg waren naar een Israëlisch gasplatform in de Middellandse Zee. Een Israëlisch gevechtsvliegtuig en scheepsraketten schoten de drones neer ruim voordat ze de installatie konden bereiken, zegt het Israëlische leger, dat beelden van de operatie op Twitter vrijgaf. De drones waren onbewapend, van een directe dreiging was er geen sprake, klinkt het. 

In een korte verklaring geeft de Libanese militie Hezbollah toe dat het drie drones voor een verkenningsvlucht richting het gasveld heeft gestuurd. "De missie is volbracht en de boodschap is aangekomen," klopt Hezbollah, waarvan de militaire tak op de Europese terreurlijst staat, zich op de borst.

Dat Hezbollah net nu drones die richting uitstuurt, is allicht niet toevallig. Israël en Libanon ruziën al jaren over hun maritieme grenzen en het gebied dat rijk is aan gas. Volgens Israël ligt het Karishgasveld in zijn exclusieve economische zone, wat Libanon bestrijdt. Israël wil het schip dat het gas moet winnen tegen september operationeel krijgen, maar Libanon wil ook een deel van de koek. Het land kan de potentiële inkomsten goed gebruiken, want het beleeft zijn ergste economische crisis ooit. 

De Verenigde Staten bemiddelen tussen de twee landen om een oplossing voor het grensconflict te vinden, maar die gesprekken hebben tot nu toe niets opgeleverd. Deze actie van Hezbollah -een machtige speler in de Libanese politiek en aartsvijand van Israël- is volgens de Israëlische minister van Defensie Gantz dan ook een poging om die gesprekken te torpederen. Vorige maand nog zei Hezbollahleider Nasrallah dat "Libanon niet passief mocht toekijken wanneer Israël de natuurlijke rijkdom van Libanon plundert."

Meest gelezen