Producer David Vervoort over hit ‘Dos Cervezas’: “In twee uur gemaakt, een hele zomer succes mee gehad”

Elke Spanjaard heeft een snor, dos cervezas por favor. Met die vreselijke oorwurm scoorde Tom Waes de zomerhit van 2010. Was mee voor die single verantwoordelijk: producer David Vervoort. “Tom kan veel, maar ik heb in de studio toch serieus moeten sleutelen aan de zang”, lacht hij.

Tom Vets

LEES OOK:

Dos Cervezas was het gevolg van de Tomtesterom-aflevering waarin Tom Waes trachtte schlagerzanger te worden. Hoewel hij het niet zag zitten om er overal mee op te treden, gebeurde dat toch. Van het eerste optreden in Dancing De Toverfluit in Zoersel, waar hij de tekst amper kende, tot het laatste optreden op oudejaarsavond op tv. “Aan de optredens hield Tom qua inkomsten een Porsche over”, klonk het. Of dat klopt weten we niet, Waes komt op die periode niet meer terug.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Konden we wel spreken: producer David Vervoort. “Neen, dit is niet de grootste hit uit mijn carrière”, lacht David verontwaardigd. “Ik verkocht een veelvoud aan singles met Duitse projecten. Ik snap dat Vlamingen dat niet weten. Mijn bestverkochte single ging 1,3 miljoen keer over de toonbank. Dat was Vom selben Stern van Ich und ich, een single die niemand wou hebben en uiteindelijk 38 weken in de hitparade stond.”

Waes had de vierde bestverkochte single in 2010. “Dat Dos Cervezas een grote hit werd, is vooral te danken aan de promotie door het programma. En omdat Tom het zong. Had eender welke andere artiest het uitgebracht, waren er minder exemplaren verkocht. Alle radio’s pikten het liedje op, zelfs Studio Brussel. Het is nog altijd de eerste schlager die op één stond in De Afrekening van Studio Brussel.”

“Dat Dos Cervezas een grote hit werd, is vooral te danken aan de promotie door het programma Tomtesterom. En omdat Tom het zong. Had eender welke andere artiest het uitgebracht, waren er minder exemplaren verkocht.”

David Vervoort, producer

‘Tomtesterom’

Het nummer was niet van de radio weg te slaan, maar Vervoort kreeg er zelf weinig van mee. “Omdat ik constant in het buitenland zat. Ik heb opnamestudio’s in Berlijn en Keulen waar ik geregeld ben. Hoewel Tom toen al het tweede seizoen van Tomtesterom inblikte, kende ik dat programma niet. Ik stapte mee in het avontuur zonder goed te weten wat de bedoeling was. Want Tom was door de platenfirma naar mij gestuurd.”

Vervoort schudde het lied in een handomdraai uit zijn mouw. “Het duurde amper twee uur. Ik kreeg een lijst met vereisten waaraan het nummer moest voldoen, voorts was het vooral achter de piano kruipen en al doende het juiste geluid zoeken. We begonnen met 128 beats per minuut, een typische schlager-basgeluidje erbij. Ik schreef mee aan de tekst, met iemand van het productiehuis en Tom zelf.”

Waes is geen zanger. David ontkent niet dat hij aan de zang moest sleutelen. “Ik deed de tweede stem, om enigszins recht te trekken wat Tom inzong. Al wil ik het niet dramatiseren. Het is niet dat Tom geen enkele noot juist zong, maar je kon horen dat hij geen professionele artiest was.”

 ©  JVK

Radio 2 Zomerhit

In augustus 2010 veroverde Dos Cervezas de Radio 2 Zomerhit. Gevestigde waarden uit de muziekwereld lieten hun ongenoegen horen. “En meer dan terecht”, zegt David. “Ik kan snappen dat artiesten het niet konden hebben dat er een amateur met hun prijs ging lopen. Langs de andere kant, het was wel de grootste zomerhit van het jaar.”

Weinig mensen weten dat David al meer zomerhits op zijn palmares heeft staan. “Ik schreef ook mee aan De Wereld Draait Voor Jou, waarmee Regi en Niels Destadsbader vorig jaar scoorden. Toen was ik toevallig wel in Vlaanderen en werd ik overal met dat liedje om de oren geslagen. Het publiek beseft niet dat wij al maanden eerder met een latere hit bezig zijn en het tegen de release zowat beu zijn gehoord. Het meest extreme voorbeeld is Something van Lasgo dat wij vijf jaar lang ‘moesten’ brengen tijdens optredens omdat het steeds weer in een ander land een hit werd.”

Met Regi en Niels Destadsbader was David vorig jaar al haast op voorhand verzekerd van de Radio 2 Zomerhit. “Dat zou je denken. Maar het zijn net de moeilijkste opdrachten. Net omdat je werkt met twee populaire gasten kan je je haast niet permitteren dat het nummer geen hit is. Als je faalt is het voor hen een afgang. Sommige artiesten proberen het falen dan te verbloemen door te zeggen dat het geen officiële single was. Ik ervaar weinig stress in mijn leven, alleen als er dergelijke singles uitkomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER