Foto: Radio2

BEKIJK - Zweed wint EK boomklimmen voor boomverzorgers in Park van Woluwe 

Johan Pihl uit Zweden heeft zich in het Park van Woluwe in Brussel gekroond tot Europees kampioen in het boomklimmen voor boomverzorgers. Aan het EK namen boomverzogers uit heel Europa deel. De winnaar mag volgend jaar deelnemen aan het WK in Verenigde Staten.

Heel wat geïnteresseerden kwamen vandaag kijken naar de finale van het EK boomklimmen voor boomverzorgers. "Als beginnend boomverzorger is het heel interessant om hier te komen kijken. Je kan hier interessante contacten leggen en je kan ook materiaal kopen. Ik hoop over een paar jaar misschien wel deel te nemen", zegt een van de aandachtige toeschouwers.

BEKIJK - Deelnemers EK Boomklimmen noemen het geen sport, het is hun beroep:

Videospeler inladen...

Michiel De Temmerman is ook boomverzorger en organisator van het EK: "Ieder jaar gaat het EK in een ander land door, dit jaar is het dus onze beurt. De boom waarin vandaag geklommen wordt is een plataan van 27 meter hoogte. 

In de boom hangen 5 belletjes die de deelnemers moeten aantikken. De klimmer moet op voorhand een plan bedenken hoe hij die belletjes zal bereiken. Elke klimmer krijgt 30 minuten tijd, maar snelheid is eigenlijk niet belangrijk. De bedoeling is dat ze zo efficiënt en zo mooi mogelijk in de boom klimmen. Er worden punten gegeven op klimstijl. Hoe minder de boom beweegt en hoe sneller je zelf beweegt als boomklimmer, hoe beter."

Van de 64 deelnemers die zaterdag aan het EK begonnen, bleven er zondag nog 8 over. De uiteindelijke winnaar was de Zweed Johan Pihl. "Dit was mijn 14de keer dat ik aan het EK deelnam. Die ervaring helpt wel om rustig te blijven, want dat is het belangrijkst, je kalmte bewaren."

Foto: Radio2

Meest gelezen