"Denen tot nu gespaard geweest van zinloos geweld": Vlaamse woont vlak bij winkelcentrum waar schietpartij plaatsvond

De schietpartij in een winkelcentrum in Kopenhagen, waarbij drie mensen om het leven kwamen, is een gebeurtenis die voor de Denen erg uitzonderlijk is. "Zij zijn tot nu altijd gespaard geweest van zinloos geweld", zegt Lauren Heeffer die in Kopenhagen woont aan VRT NWS. "Dit is moeilijk voor hen om te plaatsen." 

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen gisteravond zijn drie doden gevallen: een 47-jarige Rus die in Kopenhagen woont en twee tieners: een 17-jarige jongen en een 17-jarig meisje. Vier mensen zijn ernstig gewond: twee Denen en twee Zweden. Er is een verdachte opgepakt, een 22-jarige Deen. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat het om een terreurdaad ging, er zijn geen aanwijzingen dat de man samenwerkte met of in opdracht van anderen.  

Lauren Heeffer is een Vlaamse die in Kopenhagen in de buurt van het winkelcentrum Field's op het eiland Amager woont. "Wij waren bij vrienden niet zo ver hier vandaan", vertelt ze vanochtend aan VRT NWS. "Plots begonnen er buren te bellen om te vragen of we veilig waren. Wij hebben het zelf niet gezien, maar toen we thuiskwamen, hingen de helikopters al boven ons hoofd en waren ze de schutter aan het zoeken."

Haar man was twee uur voor de feiten zelf ook nog in het winkelcentrum. Hun buren waren erg onder de indruk van wat er gebeurd is. "Het is het grootste winkelcentrum van Denemarken, elke dag open van 7 tot 22 uur", legt Heeffer uit. "Er is altijd heel veel volk. De plek waar er geschoten is, is een grote open ruimte waar heel veel restaurants zijn en waar mensen ook buiten zitten te eten. Ik vermoed dat er daardoor ook redelijk veel slachtoffers gevallen zijn."

De Denen weten niet zo goed hoe ze hiermee moeten omgaan

Volgens de man van Heeffer is het de eerste keer dat Denemarken zoiets meemaakt. "Ze zijn tot nu altijd gespaard geweest van zinloos geweld. Mijn man is een Deen, wij hebben samen in Brussel gewoond en hij zei gisteren meteen: Nu maken wij het ook mee. Ik denk niet dat de Denen goed weten hoe ze hier mee moeten omgaan als natie, het is best moeilijk om te plaatsen. De Denen waren ook euforisch na de passage van de Tour de France, het is jammer dat zoiets moest gebeuren." 

"Mijn man heeft gisteren tot na middernacht het nieuws gevolgd, dat is iets wat wij normaal niet doen. Mijn zoon begreep niet goed wat er aan de hand was, ik probeerde het een beetje uit te leggen. Ik denk dat de kinderen ook wel voelen dat er iets aan de hand is. Ik heb ook aan mijn team (Heeffer is manager bij het Deense energiebedrijf Ørsted, red.) laten weten dat als ze vandaag offline willen zijn of gewoon even wat tijd nodig hebben om het te verwerken dat dat zeker ok is." 

Noot van de nieuwsombudsman: een lezer heeft er de redactie op gewezen dat er in 2015 wel al twee schietincidenten waren in Kopenhagen, waarbij drie doden zijn gevallen. Dergelijke incidenten blijven wel erg uitzonderlijk in Denemarken.

Meest gelezen