Nu ook militaire patrouilles op ferry's tussen Frankrijk en VK

In de strijd tegen terreur patrouilleert de Franse maritieme gendarmerie nu ook op passagiersboten op het Kanaal. Het gaat om lukrake en regelmatige controles op vraag van de Franse overheid.

De eerste patrouille vond maandag plaats, op een schip van de Britse maatschappij Brittany Ferries dat voer tussen de Britse stad Portsmouth en de Franse stad Caen. De Franse gendarmes werden per helikopter naar de ferry gebracht, vanaf het moment dat de boot zich in Franse wateren begaf.

"Het gaat om een permanent dispositief van de maritieme gendarmerie met de bedoeling om de ferry's te beveiligen in de context van terroristische dreiging", zegt een woordvoerder aan persagentschap AFP.

Op dit moment zijn er onderhandelingen tussen de Franse en Britse overheid aan de gang om de Franse patrouilles de hele tijd aan boord mogelijk te maken, en dus niet enkel wanneer de ferry's in Franse wateren zijn.

Voorlopig zijn er enkel dergelijke controles op ferry's in het Kanaal tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, maar ook andere Franse regio's zullen zulke patrouilles invoeren.

Meest gelezen