Audit legt pijnpunten bloot bij opvolging van meldingen en klachten over crèches, ook handhaving schiet tekort

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) heeft de resultaten ontvangen van de audit over de kinderopvang. Die doorlichting van Audit Vlaanderen kwam er na het drama in de crèche 't Sloeberhuisje, toen een baby er levengevaarlijk gewond raakte en later overleed. Volgens minister Crevits toont de audit aan "dat de processen rond meldingen, klachten en handhaving onvoldoende onder controle zijn".

Audit Vlaanderen evalueerde het proces van inspectie en handhaving bij het agentschap Opgroeien en de Zorginspectie wat betreft de kinderopvang voor baby's en peuters. 

"Deze audit legt belangrijke pijnpunten bloot, die ik ook zelf de voorbije weken al  heb kunnen vaststellen", zegt minister Crevits. "Ik verwacht van Opgroeien en Zorginspectie een duidelijk en volledig plan van aanpak op korte termijn om de tekorten tegemoet te komen. Er is duidelijk werk aan de winkel, de uitdagingen zijn niet min.” 

Pijnpunten

Volgens de audit worden de crèches waarover problemen gemeld worden niet genoeg opgevolgd door het agentschap Opgroeien. Klachten en meldingen moeten beter verwerkt en beoordeeld worden en ook de handhaving moet beter.

Er moet betere software komen, zodat de dossiers overzichtelijker worden en ze beter kunnen worden opgevolgd. "Het is nu niet mogelijk om met één druk op de knop te zien, hoe een kinderopvangverblijf ervoor staat", zegt Crevits. "Je moet in allerlei verschillende databanken gaan zoeken. Dat is niet meer van deze tijd."

De dossierbeheerders moeten beter gestuurd en ondersteund worden. Ook hun verantwoordelijkheden moeten duidelijker omschreven worden. Daarnaast moeten het agentschap Opgroeien en de Zorginspectie meer overleggen. "De administratie die oordeelt over een sanctie (Opgroeien, red.) moet veel nauwer gaan samenwerken met de mensen van de inspectie die ter plaatse gaan kijken. Die samenwerking kan beter."

Eerder stelde toenmalig minister Wouter Beke (CD&V) al Leo Van Loo aan om te kijken hoe de inspectie en handhaving kan worden verbeterd. Hij werkte al een actieplan uit. Nu zijn er ook de conclusies van Audit Vlaanderen en volgende week maakt ook de parlementaire onderzoekscommissie haar aanbevelingen bekend. 

"Gewapend met die drie documenten is het dan aan de administratie om een actieplan te komen. Voor mij is het belangrijk dat de tekorten in de organisatie zo snel mogelijk worden weggewerkt. Als daar extra budget voor nodig is, zal dat tijdens de volgende begrotingsbesprekingen door de regering bekeken worden." 

Onderzoekscommissie

De audit is ook overgemaakt aan de voorzitter van de onderzoekscommissie, Koen Daniëls (N-VA). Die laat aan Belga weten dat de conclusies van de audit heel wat elementen bevatten die ook tijdens de debatten van de onderzoekscommissie naar voren zijn gekomen.

"Heel wat bevindingen zijn ook tijdens de werking van de onderzoekscommissie aan bod gekomen, zoals bijvoorbeeld de onduidelijke en omslachtige procedures. Deze audit zal samen met de conclusies van de onderzoekscommissie een stevige basis vormen voor de Zorginspectie en Agentschap Opgroeien om grondig bij te sturen waar het fout loopt", aldus Daniëls.

Meest gelezen