Stad Leuven

Leuven wil warmtenet op site Marie Thumas: "Belangrijke stap om klimaatneutraal te zijn in 2030"

Op de site van de oude conservenfabriek Marie Thumas aan de Leuvense Vaart start stad Leuven met een proefproject voor een warmtenet. Met energie uit water, bodem, lucht en zon zou de hele omgeving klimaatneutraal verwarmd en gekoeld kunnen worden: een primeur in Vlaanderen.

“Leuven pioniert als eerste stad in Vlaanderen met een warmtenet dat de energie van verschillende natuurelementen combineert,” zegt burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). “Dit innovatieve warmtenet heeft bovendien het potentieel om uit te breiden naar de omgeving van de Vaart en als energiehub de hele omgeving te verduurzamen.”

Concreet zal de warmte en koude zowel uit water, bodem, lucht en zon gehaald worden. “Warmte en koude kan je uit het water van de Vaart halen, de bodem doet dienst als opslag, warmtepompen putten bijkomende energie uit de lucht wanneer het nodig is, en de zon wekt de elektriciteit voor de werking van de installatie op", legt Hartwin Leen van Kelvin Solutions uit. 

We zetten volop in op energiebesparing, maar de energie die nodig is, moeten we maximaal hernieuwbaar én lokaal produceren

David Dessers, schepen van Klimaat (Groen)

Een intelligente sturing zal op elk moment van het jaar de meest efficiënte bron inschakelen. En fossiele energiebronnen komen er niet meer aan te pas. “Dit is een belangrijke stap voor de stad Leuven in haar ambitie om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn," zegt schepen van Klimaat David Dessers (Groen). "We zetten volop in op energiebesparing, maar de energie die nodig is, moeten we maximaal hernieuwbaar én lokaal produceren. Dat maakt Leuven meer energie-onafhankelijk en het zorgt er bovendien voor dat onze investeringen in energie in de eerste plaats lokaal opbrengen."

De proefboring is de eerste stap in de realisatie van het project. Daarna wordt de installatie en het warmtenet verder ontworpen. Dit jaar zou projectontwikkelaar Revive nog een vergunningsaanvraag indienen, om begin volgend jaar met de werken te starten.

Participatie

Energiecoöperatie ECoOB zorgt voor participatie van de bewoners van de Marie Thumas-site. “Inwoners kunnen mede-eigenaar worden van de energetische installaties. Zo dragen ze niet alleen een steentje bij aan dit project, maar kunnen ze er ook de vruchten van plukken in de vorm van een dividend", zegt ECoOB bestuurder Johan Rosius.

Meest gelezen