Foto van Anouk Vermout

Allereerste kajakdeelsysteem in Gent: "Wie weet wordt het een nieuw vervoersmiddel in Gent"

Anouk Vermout en Mart Vandeweyer hebben met het wijkbudget van Gent 8 kajaks aangekocht om met hun vzw Buurtkajaks Gent een deelsysteem van kajaks op te starten. Afgelopen weekend was er een gratis openvaardag en konden buurtbewoners van de wijk Macharius-Heirnis en Gentbrugge de kajaks al uittesten. De opkomst was groot, zegt Anouk Vermout.

Anouk Vermout en Mart Vandeweyer wonen sinds kort in Gent, en heel dicht bij de Gentse binnenwateren: "We willen graag veel op het water zijn, maar we wonen in kleine huisjes en hebben geen plek om zelf een kano of een kajak te stockeren. We zien wel veel kajaks liggen, maar we weten niet van wie die zijn. Dus hadden we het idee om kajaks te voorzien voor de buurtbewoners en zo hebben we onbeperkte toegang tot het water."

Wijkbudget

Anouk en Mart konden 8 stevige kajaks aankopen dankzij het Wijkbudget van Gent. En zo organiseerden ze dan afgelopen zaterdag een gratis openvaardag, zodat buurtbewoners de kajaks eens konden uittesten. En de belangstelling bleek groot te zijn: "Er waren veel mensen, er is precies toch nood aan", zegt Anouk.

Het zou wel leuk zijn indien de kajaks een nieuw vervoersmiddel zouden worden in Gent

Anouk Vermout van vzw Buurtkajaks Gent

In eerste instantie zijn de kajaks er voor het plezier, om eens een tochtje op het water te maken als ontspanning. Maar: "Het zou ook heel leuk zijn als het een nieuw vervoersmiddel zou worden, om bijvoorbeeld ook boodschappen mee te doen."

Foto van Anouk Vermout

Voorlopig enkel wijk Macharius-Heirnis en Gentbrugge

Anouk hoopt dat het deelsysteem in werking kan treden vanaf de Gentse Feesten. "Of toch zeker voor de buurtbewoners van de wijk Macharius-Heirnis en Gentbrugge hier. Jammer genoeg zijn dat voorlopig de enige mensen die toegang hebben tot de kajaks." Anouk hoopt dat het systeem van deelkajaks kan uitgebreid worden naar andere delen van de stad ook.

Vzw Buurtkajaks Gent is bezig om een app te ontwikkelen om de kajaks te kunnen reserveren. De kajaks, voor 1 of twee personen, worden bewaard in kastjes in het buurtcentrum De Vaart van Gentbrugge. Wanneer je reserveert, krijg je een code om zo'n kastje open te maken en een kajak te gebruiken. Ook een peddel en een veiligheidsvest krijg je erbij.

Foto van Anouk Vermout

Meest gelezen