AFP or Licensors

Dodental opgelopen tot zeven na lawine in Dolomieten, zoektocht naar vijf vermisten hervat 

In de Dolomieten, in het noorden van Italië, is het dodental opgelopen naar zeker zeven, na de lawine die werd veroorzaakt door een afgebroken stuk gletsjer. De zoektocht naar vermisten op de berg Marmolada moest gisteren onderbroken worden door het slechte weer. Maar is vandaag opnieuw aangevat. De veiligheidsdiensten achten de kans echter klein dat er nog overlevenden worden gevonden.

De slachtoffers zijn bergbeklimmers en gidsen. Ze kwamen gisteren terecht in een lawine nadat een stuk gletsjer op de berg Marmolada was afgebroken. 

Het dodental is opgelopen tot zeven. Er zijn acht gewonden, onder wie twee in kritieke toestand verkeren. Eén van de gewonden mocht het ziekenhuis intussen verlaten.

Er zijn ook nog verschillende vermisten. Eerst was er onduidelijkheid over het aantal vermisten. De politie in Trente heeft intussen meer duidelijkheid gegeven en meldt dat er nog steeds vijf mensen vermist zijn. De meeste vermisten zijn Italianen, maar er zijn ook o.a. Roemenen en Tsjechen bij.

Vier buitenlanders die eerder vermist werden, konden gecontacteerd worden en verkeren in goede gezondheid. Later op dag werden nog drie anderen gevonden, wat het totaal aantal vermisten in de late namiddag op vijf brengt.  

De kans dat de vermisten nog levend worden gevonden, is klein. Luca Zaia, de president van de regio Veneto waar de ramp zich voordeed, vergelijkt de lawine met "een apartementsgebouw van ijs met puin en rotsmassa's" dat naar beneden kwam. 

BEKIJK: Beelden die de kracht van de lawine laten zien:

Videospeler inladen...

Slecht weer bemoeilijkt reddingsacties

De reddingswerkzaamheden werden gisteren onderbroken door de barre weersomstandigheden in het gebied. Door storm- en regenweer was de gletsjer gisterennamiddag niet toegankelijk en ook drones konden niet uitvliegen. 

AFP or Licensors

De helikopter waarmee de Italiaanse premier Mario Draghi gisteren op weg was naar Canazei, aan de voet van de Marmolada, moest uitwijken naar Verona, vanwaar de rit met de auto moest worden verdergezet. Draghi bezocht het rampgebied om de reddingswerkers en nabestaanden van slachtoffers een hart onder de riem te steken.

Vandaag werd de zoektocht naar doden en vermisten hervat. De hulpverleners sturen opnieuw drones uit boven het gebied, omdat de ondergrond nog onstabiel is en de autoriteiten verdere lawines niet durven uitsluiten. Bij deze zoektocht is kledij gevonden en "resten van vermisten". Het gaat om "kleine resten die moeilijk toe te schrijven zijn aan iemand", zei het hoofd van de reddingsdienst Maurizio Dellantonio. "Dit zijn heel pijnlijke zaken."

Er wordt voorts bekeken of men vanaf morgen naar slachtoffers kan zoeken met 15 specialisten en honden. Deze beslissing hangt echter af van het weer. De berg blijft voorlopig afgesloten voor publiek. 

BEKIJK - Het verslag in "Het Journaal" (13 uur):

Videospeler inladen...

Al hele tijd droog en warm

In het noorden van Italië is het al een hele tijd bijzonder droog en warm. De voorbije dagen klom de temperatuur op de bergtop tot 10 graden. Vermoedelijk heeft dat een rol gespeeld bij het loskomen van het gletsjerstuk.

Door de klimaatopwarming is de gletsjer al jarenlang aan het krimpen. "Een gevolg van de achteruitgang van het milieu en de klimaatopwarming", zei ook Mario Draghi in het rampgebied.

De Marmolada is met 3.300 meter de hoogste berg in de Dolomieten, een deel van de Zuidelijke Alpen. Het gebied is populair bij wandelaars en klimmers.

Meest gelezen