Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

"Journaliste Shireen Abu Akleh wellicht gedood door Israël, maar geen bewijs van opzet", aldus Amerikaans onderzoek

Volgens Amerikaanse forensische experten is de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh wellicht gedood door Israëlisch geweervuur, maar zekerheid is er niet. Ook hebben de experten geen bewijs gevonden dat de journaliste van Al Jazeera opzettelijk zou zijn doodgeschoten.

Enkele dagen geleden heeft de Palestijnse overheid de kogel waarmee Abu Akleh gedood is, overgedragen aan experten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Die hebben de voorbije dagen de kogel en ander bewijsmateriaal onderzocht.

Hun bevinden zijn vandaag openbaar gemaakt, maar zijn niet eenduidig. Dat komt volgens het State Department omdat de kogel ernstig beschadigd is. Wel achten de Amerikaanse onderzoekers het waarschijnlijk dat Shireen Abu Akleh gedood is door Israëlisch geweervuur. Er zou echter geen bewijs zijn dat dat opzettelijk gebeurd is. 

De kogel zou nu ook nog onderzocht worden door Israëlische experten, maar Washington heeft beloofd dat dat altijd onder Amerikaans toezicht zal gebeuren zodat er niet geknoeid kan worden met het bewijsmateriaal.

Eerder waren ook experten van de Verenigde Naties tot de conclusie gekomen dat Abu Akleh gedood was door Israëlische soldaten terwijl er in die buurt niet gevochten werd. 

Wie heeft Abu Akleh gedood en waarom?

Eerder hadden Palestijnse onderzoekers besloten dat Abu Akleh opzettelijk gedood is door Israëlische soldaten. Volgens de Palestijnen waren er op dat ogenblik op die plaats geen schietpartijen aan de gang tussen Israëlische militairen en Palestijnse militanten, zoals Israël beweert. 

Israëlische onderzoekers hadden tot nu toe de kogel niet kunnen bestuderen, maar concludeerden op basis van ander bewijsmateriaal dat het mogelijk is dat Abu Akleh gedood is door Israëlisch geweervuur. Er wordt echter ten stelligste ontkend dat dat opzettelijk zou gebeurd zijn.

Shireen Abu Akleh was een erg bekende journaliste met de Amerikaanse en de Palestijnse nationaliteit. Ze werkte voor de bekende tv-zender Al Jazeera uit de Golfstaat Qatar. Op 11 mei is Abu Akleh in het hoofd geschoten in de buurt van de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever. 

Voor veel mensen in de Arabische wereld was Abu Akleh een vertrouwd tv-gezicht. Haar dood en de onlusten tijdens haar begrafenis hebben veel mensen geschokt. 

Meest gelezen