Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsVerenigde Staten

Zes doden en tientallen gewonden bij schietpartij bij Chicago, 22-jarige verdachte opgepakt na klopjacht

Zes doden en tientallen gewonden bij schietpartij bij Chicago, 22-jarige verdachte opgepakt na klopjacht
Beeld AP

Bij een schietpartij op een parade ter ere van Independence Day in de Amerikaanse staat Illinois zijn zes doden gevallen. Volgens de autoriteiten zijn ook 24 gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Ziekenhuizen zelf spreken van 31 gewonden. De vermoedelijke schutter is na een urenlange klopjacht gevat, het gaat om de 22-jarige Robert E. Crimo III.

De politie was urenlang met man en macht op zoek naar de 22-jarige witte man Robert ‘Bobby’ Crimo, die als “gewapend en gevaarlijk” werd beschouwd. Uiteindelijk werd hij maandagavond lokale tijd (rond twee uur ‘s nachts Belgische tijd) na een korte achtervolging aangehouden op een plek niet ver van de route van de parade, nadat hij werd opgemerkt door een agent terwijl hij in zijn voertuig zat. 

De politie heeft nog geen aanklacht ingediend en onderzoekt nog steeds Crimo’s betrokkenheid in de schietpartij. De man is zonder verdere incidenten naar het politiebureau van Highland Park overgebracht. Over de achtergrond van het incident is nog niets bekend.

Robert (Bobby) E. Crimo III.Beeld Highland Park via REUTERS

Om 22.30 uur maandagavond Belgische tijd meldde de politie nog dat de dader nog altijd niet gevonden was, maar dat ze “vorderingen” maakte. Voorafgaande aan de identificatie van Crimo, meldde de politie op zoek te zijn naar een “niet grote” witte man met lang zwart haar, tussen de 18 en 20 jaar, die een wit of blauw shirt droeg. Volgens de politie gebruikte de dader vermoedelijk een ladder om op het dak te raken van waar hij zijn raid uitvoerde. Op het dak werd ook het aanvalswapen gevonden waarmee de slachtoffers werden neergeschoten.

Bekijk: tumult na schietpartij in Highland Park

Video wordt geladen...

De feiten vonden plaats in het centrum van Highland Park, een voorstand van Chicago, ongeveer tien minuten nadat de parade ter gelegenheid van de Amerikaanse nationale feestdag, 4 juli, vertrokken was. Het gaat om een residentiële buurt, die niet bekend staat om geweld. 

Op filmpjes van het moment van de schietpartij die gedeeld werden op sociale media, zijn duidelijk schoten te horen. Toen de eerste schoten vielen, stoven paradedeelnemers en toeschouwers in blinde paniek uiteen, is op videobeelden te zien. Een getuige spreekt over meer dan twintig schoten “die snel na elkaar volgden”. Dat zegt ook een andere getuige aan nieuwszender CNN. Volgens hem duurde het geweervuur minder dan een minuut. Bij ABC News vertelt een man hoe hij zijn zoontje in een afvalbak verstopte, zodat hij veilig zou zijn.

Zes doden en tientallen gewonden

Er zijn zes doden bevestigd. Vijf van hen - allemaal volwassenen - stierven ter plaatse, een zesde in het ziekenhuis. Ze zijn allemaal geïdentificeerd. De families worden momenteel nog op de hoogte gebracht. Eén van hen zou een Mexicaan zijn, zo hebben Mexicaanse autoriteiten bevestigd.

Over het aantal gewonden is onduidelijkheid. Burgemeester Nancy Rotering van Highland Park spreekt van 24 gewonden die naar ziekenhuizen zijn gebracht. Maar in de ziekenhuizen zelf zijn al 31 gewonden geteld. In het plaatselijke NorthShore Highland Park Hospital worden volgens een woordvoerder 26 mensen behandeld en er zijn ook vijf gewonden overgebracht naar NorthShore Evanston Hospital. “De grote meerderheid heeft schotwonden”, klinkt het. “Anderen liepen verwondingen op in de chaos die ontstond na de schietpartij.”

Volgens de autoriteiten is er ook een kind in kritieke toestand.

Zes doden en tientallen gewonden
Beeld via REUTERS

Politie

De ordediensten doorzochten na de schietpartij urenlang gewapend het gebied. De lokale politie kreeg daarbij hulp van de staatspolitie en het FBI. In totaal doorzochten honderden agenten de straten van de stad. Het FBI vroeg ook iedereen die beeldmateriaal van de schietpartij heeft of weet wie de dader is, om contact op te nemen via zijn tiplijn. Ook andere hulpdiensten waren ter plaatse. 

De parade werd na de schietpartij meteen stopgezet. Ook festiviteiten in de omgeving zijn afgeblazen.

Politie
Beeld ANP / EPA

“Onze gemeenschap is getroffen door een daad van geweld die ons tot in ons diepste binnenste geraakt heeft”, zei burgemeester Rotering op een persconferentie. “Ons hart gaat uit naar de families van de slachtoffers in deze vreselijke tijd.” Over de achtergrond van het incident is nog niets bekend. De gouverneur van Illinois, de staat waarin High Park ligt, noemde de dader een monster “dat op de loer ligt en vuurt op een menigte gezinnen met kinderen” die samen feestvieren.

De schietpartij op Onafhankelijkheidsdag komt terwijl veel Amerikanen andere bloedbaden in de Verenigde Staten nog vers in het geheugen hebben, zoals de massamoord op 24 mei waarbij negentien schoolkinderen en twee leraren omkwamen op een basisschool in Uvalde, Texas, en de aanval van 14 mei waarbij tien mensen stierven in een supermarkt in Buffalo, New York.

‘Epidemie van wapengeweld’

Door de gebeurtenissen laaide de discussie over het wapenbezit in de VS weer op. Het verdeelde Congres kon zich ondertussen wel vinden in een kleine stap om bepaalde regels te veranderen. President Joe Biden liet weten geschokt te zijn “door het zinloze wapengeweld dat op deze Onafhankelijkheidsdag opnieuw verdriet heeft gebracht in een Amerikaanse gemeenschap.” Hij wees in een verklaring op “de eerste grote wapenhervormingswet in bijna dertig jaar” die werd aangenomen. Hij beloofde verder te strijden tegen de “epidemie van wapengeweld.”

‘Epidemie van wapengeweld’
Beeld via REUTERS
‘Epidemie van wapengeweld’
Beeld AP
‘Epidemie van wapengeweld’
Beeld Getty Images