Door de hoge energieprijzen staat de koopkracht van veel burgers zwaar onder druk.
Volledig scherm
PREMIUM
Door de hoge energieprijzen staat de koopkracht van veel burgers zwaar onder druk. © ANP

Voorstellen om onze koopkracht te redden nu al in koelkast. Carl Devos: “We moeten af van de illusie dat overheid prijzen drastisch naar beneden kan halen”

Experten hebben allerlei recepten op tafel gelegd om brandstof en energie te besparen en de koopkracht te redden, alleen: pas in het najaar zal de politiek erover nadenken. Koopkracht in de koelkast dus, want: “Het geld is op en de macht om ons fundamentele leed te verzachten, heeft de regering niet.” Hoe moet het nu verder? Politicoloog Carl Devos (UGent) beantwoordt de belangrijkste vragen: “De aanstelling van de experten is altijd gecontesteerd geweest. Ze hebben nooit veel indruk gemaakt in de Wetstraat.”

178 reacties

  • DIRK VAN DESSEL

    2 jaar geleden
    Het geld gaan halen waar het geld ligt !
  • Adrien beyls

    2 jaar geleden
    Begin bij besparingen..Minder ministers, minder kabinetten. Eerlijke belastingen door bv de enorme winsten van energieproducenten aan banden te leggen. Meer mensen ah werk ipv in nepstatuten te laten gedijen, vb leefloners en langdurig werklozen activeren. Veel mogelijkheden maar die vergen een beetje meer moed dan steeds de uitgaven te laten ontsporen.
  • Wilfried DE HERT

    2 jaar geleden
    Ik ben natuurlijk geen expert maar in die voorstellen heb ik eigenlijk niet gezien wat onze koopkracht zou kunnen helpen eerder integendeel. Vermoedelijk omdat ik dus geen expert ben
  • swa joepers

    2 jaar geleden
    Europa zit in onze zakken hebben tonnen geld bij gedrukt voor de economie en ja het kapitaal heeft geld verdiend maar de middenklasse is de pineut wordt verder uitgemolken en hier onze regeringen kosten dan nog eens handen vol geld met partijfinanciering en al hun lonen natuurlijk kunnen ze niets meer doen ze melken zelf de staatskas uit
  • Patrick Rens

    2 jaar geleden
    Geweldige experten met hun advies om meer geld over te houden: minder rijden, misschien ook minder eten, in jute zakken rondlopen? In plaats van alle last op de burgers af te wentelen konden ze misschien even nadenken hoe de inflatie en de energieprijzen aan te pakken? Misschien ook wat belasting op de allergrootste kapitalen?