Protest boeren
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Nederlandse boeren blijven distributiecentra supermarkten blokkeren uit protest tegen stikstofbeleid

In Nederland blijven de boeren ook vandaag de distributiecentra van supermarkten blokkeren. Er worden nog zo’n 12 centra geblokkeerd, gisteren waren dat er zeker 15. Dat heeft gevolgen voor de bevoorrading van supermarkten, vooral bij de versproducten ontstaan er problemen. De boeren protesteren op deze manier tegen het stikstofbeleid van de regering. 

De blokkades van de distributiecentra in Nederland vinden onder meer plaats in Almere, het Gelderse Oosterhout en Deventer. Door de blokkades van de ketens worden onder meer supermarktketens als Lidl, Albert Heijn en Aldi getroffen.

De supermarktkoepel CBL doet er alles aan om de winkels gevuld te houden, klinkt het daar. Maar vooral bij "versproducten ontstaan er problemen". Ook online bestellingen kunnen soms niet meer worden geleverd.

De supermarktkoepel vraagt de politie om in te grijpen en dat gebeurde gisteren ook op een aantal plaatsen in Nederland, zoals in Zwolle en Heerenveen. Zo zette de politie in Heerenveen traangas in om de boeren uit elkaar te drijven.

Volgens de burgemeester van Zwolle werd de sfeer naar de avond toe grimmiger. "Er was veel alcoholgebruik, er waren vernielingen en brandjes", zei hij op het NOS Radio 1 Journaal. In Zwolle is de blokkade voorbij, er werden zes mensen opgepakt.

Protest boeren

De directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelen zei in naam van de supermarktbranche dat het "onacceptabel" is, als de boeren de blokkades aanhouden.

Opgepakt voor: "Openlijke geweldpleging"

De politie heeft nog niet op alle plaatsen ingegrepen waar distributiecentra worden geblokkeerd, maar zei wel dat er bij interventies vanmorgen in Sneek en Heerenveen in totaal zeven mensen zijn opgepakt, onder meer voor "openlijke geweldpleging".

Volgens de Nederlandse Politiebond kan de politie "normale gesprekken voeren" met de boeren. Maar bij een ontruiming "is altijd een klein groepje kwaadwillenden, ook sympathisanten. En dan moet de politie ingrijpen".

Politiechef Willem Woelders zei gisteravond over de blokkades dat het op een aantal plaatsen "onrustig" was, maar dat er geen "grote ordeverstoringen" waren. Hij benadrukte dat de politie wel degelijk optreedt, maar dat de politie wordt aangestuurd door "lokaal gezag".

Protest boeren

Onrustig door boerenprotest

Gisteren werden er door de politie nog een tweehonderdtal boetes uitgedeeld bij andere protestacties, vooral bij mensen die met tractors op de snelweg reden. 

In Nederland is het al enige tijd onrustig omdat de boeren protesteren tegen het stikstofbeleid van de regering, waardoor veel landbouwbedrijven de deuren zullen moeten sluiten.

De boze boeren trokken eerder ook de straat op om onder meer snelwegen te blokkeren, ze reden ook naar het huis van de Nederlandse minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) om hun ongenoegen te uiten.


Waarom protesteren de boeren?

Net als in België is in Nederland heel wat te doen rond de stikstofplannen van de regering. Volgens het Nederlandse plan moet de stikstofuitstoot tegen 2030 met 50 procent naar beneden om kwetsbare natuur te beschermen. Vooral landbouwbedrijven worden getroffen, want zij zijn verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot, vooral van het schadelijke ammoniak. Door de hervormingen zullen heel wat boeren hun bedrijf moeten sluiten. Het dossier leidt ook in Nederland tot politieke hoogspanning en verschillende protestacties. 

Protest boeren
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen