Archieffoto ter illustratie

Verdachten schietpartijen VS en Denemarken deelden verontrustende video's: "Soms glippen die door de mazen van het net"

"Wij doen ons uiterste best om gewelddadige inhoud te verwijderen van onze kanalen, maar het kan zijn dat er nog video's door de mazen van het net glippen", reageert Michiel Sallaets, directeur communicatie bij Google Belgiƫ en Luxemburg, op de verontrustende video's die de schutters in de VS en Denemarken hadden gedeeld via YouTube. De video's werden kort na de feiten verwijderd, maar op voorhand alles screenen, blijkt onmogelijk.

De verdachte van de schietpartij die gisteren plaatsvond in de Amerikaanse staat Illinois, had een YouTubekanaal waar erg agressieve video's opstonden. "Ondertussen zijn ze offline gehaald, maar ik heb die bekeken", verteltĀ onze correspondent in de VS Bjƶrn Soenens. "In een van de video's zie je iemand zwaarbewapend met een helm waar een cameraatje opstaat en een geweer. In een andere video wordt iemand neergeschoten door de politie."

Op sociale media circuleert nog steeds een verontrustende muziekvideoclip waarin Robert Crimo te zien is:

Ook de verdachte van de schietpartij in Kopenhagen afgelopen zondag zou verontrustende video's gedeeld hebben via sociale media.Ā 

Video's snel verwijderd door YouTube

"Eerst en vooral gaan onze gedachten natuurlijk uit naar de slachtoffers van de tragedies in Kopenhagen en in Illinois", benadrukt Michiel Sallaets van Google, het moederbedrijf van YouTube.Ā "Na de feiten hebben onze diensten gewelddadige inhoud en video's die gemaakt zijn om te shockeren, gevonden op de kanalen van de verdachten en omdat die in strijd waren met onze richtlijnen zijn die video's ook snel verwijderd."

YouTube heeft zeer duidelijke richtlijnen over welk soort inhoud is toegestaan op het videoplatform en vooral over wat niet toelaatbaar is. "We proberen met behulp van automatische systemen zoveel mogelijk video's die in strijd zijn met die richtlijnen tegen te houden nog voor ze online geplaatst worden en hebben ook systemen om die achteraf te detecteren en te verwijderen."

Toch zijn die systemen niet feilloos. "Het kan zijn dat er nog video's door de mazen van het net glippen. Niks is perfect, maar dat betekent niet dat we geen actie ondernemen. We blijven streven naar een perfect systeem om ons platform zo veilig mogelijk te maken."Ā 

500 uur beeldmateriaal per minuut

Video's die door de mazen van het net glippen, kunnen door gebruikers zelf "gerapporteerd" worden. Ze worden dan bekeken door een team dat daar speciaal voor opgeleid werd. "We hebben daar sterk in geĆÆnvesteerd en op dit moment zijn er duizenden mensen die 24 op 24 bezig zijn met de evaluatie van die beelden", aldus Sallaets.

Hij benadrukt ook dat het aantal video's dat in strijd is met de richtlijnen beperkt is: "YouTube is een open platform en iedereen heeft op elk moment van de dag toegang. Er wordt 500 uur videomateriaal per minuut online gezet en slechts 1 procent daarvan is in strijd met onze richtlijnen. Dat is uiteraard nog te veel en we doen er alles aan om het platform veilig en betrouwbaar te houden voor iedereen."

In het eerste kwartaal van 2022 (januari tot en met maart) werden meer dan 3.882.000 video's verwijderd van YouTube omdat ze in strijd waren met de richtlijnen van het platform. In meer dan 90 procent van de gevallen gebeurde dat via automatische detectiesystemen en in een derde van de gevallen zelfs al voordat de video online stond.Ā 

De voornaamste redenen daarvoor waren kindveiligheid (24,9 procent), gewelddadige of expliciete inhoud (21,2 procent) en seksuele inhoud (16,9 procent). In 1,6 procent van de gevallen was promoten van geweld en gewelddadig extremisme de reden voor de verwijdering.

Zijn grote Amerikaanse bedrijven te laks als het over wapens gaat?

Wapens: het blijft een moeilijk gespreksonderwerp in de Verenigde Staten. Niet alleen over de wapendracht op straat, maar ook over het pronken met wapens op sociale media zijn er verschillende meningen. Volgens Catherine Van de Heyning, professor aan de Universiteit Antwerpen, gespecialiseerd in online haatspraak zijn grote Amerikaanse bedrijven zoals Google te laks als het gaat over poseren met wapens, dat zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Beluister hier het volledige gesprek met Catherine Van de Heyning in "De wereld vandaag":

Maar zelfs in landen waarin wapens zijn toegelaten, blijft het een moeilijk vraagstuk. "YouTube heeft systemen om video's op te sporen waarin geweld gepromoot wordt, maar het is niet altijd gemakkelijk om het onderscheid te maken tussen zo'n video of een nieuwsuitzending van een betrouwbare bron waarin ook wapens getoond worden", verduidelijkt Sallaets.Ā 

Op de vraag of pronken met wapens in strijd is met de richtlijnen van YouTube blijft hij eerder op de vlakte: "Als een video in strijd is met onze richtlijnen, wordt die verwijderd."Ā 

Enkel instructievideo's, livestreams en verkoop van wapens verboden op YouTube

In het vuurwapenbeleid van het socialemediaplatform lezen we het volgende: "Inhoud die is bedoeld om vuurwapens te verkopen, om kijkers te informeren over het maken van vuurwapens, munitie en bepaalde accessoires of om kijkers te informeren over hoe ze die accessoires kunnen installeren, is niet toegestaan op YouTube."Ā 

Ook livestreams waarin vuurwapens worden vastgehouden of vervoerd zijn niet toegelaten, maar een absoluut verbod op vuurwapens in video's op YouTube is er dus niet. Zo wordt een video waarin men een nieuw wapen uittest in een schietclub aangehaald als voorbeeld van wat wel mag.Ā 

"Heel wat gebruikers van YouTube zijn liefhebbers van vuurwapens, maar het is belangrijk om te weten dat het platform niet mag gebruikt worden om wapens te verkopen of om te tonen hoe ze gemaakt of gebruikt worden", klinkt het in een video over het vuurwapenbeleid van YouTube:

Wanneer een video niet voldoet aan de richtlijnen van YouTube wordt die verwijderd. Indien het de eerste overtreding is van de gebruiker zal die een waarschuwing krijgen.Ā Wie 3 waarschuwingen krijgt binnen 90 dagen tijd, verliest z'n volledige kanaal.

Binnenkort strengere regels?

In het Europees Parlement is vandaag de Digitale Dienstenwet goedgekeurd. Daardoor komen grote mediaplatformen zoals Facebook en YouTube onder meer onder toezicht van de Ā Europese Commissie. Europa zal in de toekomst strenger toekijken of ze bijvoorbeeld wel voldoende optreden tegen illegale inhoud.

"Bij YouTube doen we dat al jaren om er voor te zorgen dat het platform veilig is voor alle gebruikers. We zijn voorstanders van een veilig internet dat werkt voor iedereen en zullen zeker rekening houden met de nieuwe wetgeving", besluit Sallaets.

"We willen de rechten en plichten van de echte wereld doortrekken naar de digitale wereld", zegt Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen