Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Van schandaal naar schandaal te veel? Het brokkenparcours van de Britse premier Johnson

De Britse premier Boris Johnson en schandalen: al maanden worden ze in Ć©Ć©n adem genoemd. Onlangs overleefde hij nog een vertrouwensstemming bij de Conservatieve partij over de zogenoemde partygate-affaire: verboden regeringsfeestjes in coronatijd. Partygate spant absoluut de kroon, maar het lijstje met onverkwikkelijke berichten bevat ook nog andere schandalen en brandjes die geblust moesten worden. Een overzicht.

Maart 2020: Topadviseur negeert coronaregels

In maart reist topadviseurĀ Dominic Cummings samen met zijn zieke vrouw, 400 kilometer ver naar zijn ouders in Durham. Volgens de toenmalige coronaregels mochten Britten het huis niet verlaten. Johnson houdt maandenlang Cummings een hand boven het hoofd.

Mei 2020: Feestgedruis tijdens lockdown

Op 15 mei 2020 wordt een feestje gehouden in de tuin van Downing Street 10. Groot-BrittanniĆ« zit dan volop in een eerste coronalockdown. Britten mogen buiten hunĀ eigen gezin slechts Ć©Ć©n andere persoon zien, buiten en op twee meter afstand.

Op het feestje wordtĀ Johnson samen met zijn verloofde en verschillende nauwe medewerkers gefotografeerd. De Britse premier zou wijn en kaas hebben meegebracht. Het zal later de basis vormen van het partygate-schandaal.

Een week later weerklinkt er opnieuw feestgedruis uit de ambtswoning van de premier. De secretaris van Johnson verstuurt niet minder dan 200 uitnodigingen voor het evenement "om het moreel van het personeel op te krikken". Johnson zelf was ook aanwezig.

Diezelfde maand lekt het verhaal van Cummings uit maart uit. Op een persconferentie zegt de topadviseur van de premier dat hij geen spijt heeft van het negeren van de coronaregels.

BEKIJK - De journaalreportage over de ophef rond Cummings:

Videospeler inladen...

Juni 2020: Meer lockdownfeestjes

Op 18 juni 2020 wordt alweer gefeest in de entourage van de premier. Zo'n 25 personeelsleden tekenen present op een afscheidsfeestje. De volgende dag is er een kleiner feestje op Downing Street 10 voor de verjaardag van Johnson. Dat tweede feestje was een verrassing en de premier zou er niet van op de hoogte zijn geweest. Wat niet wegneemt dat hij er gezellig aan deelneemt.

November 2020: Afscheidsfeestjes

Tegen half november 2020 wordt de grond te heet onder de voeten van topadviseur Dominic Cummings. Voor zijn vertrek - en dat van adviseur Lee Cain - wordt een afscheidsfeestje gehouden.Ā Later die maand volgt een nieuw afscheidsfeestje voor een andere medewerker. Op dat ogenblik is Engeland opnieuw in lockdown. Johnson geeft op dat feestje een speech.

December 2020: Drukke feestmaand Ć©n kerstquizzen

December 2020 blijkt een drukke feestmaand in de ambtswoning van Johnson. In die maand vinden zeker 6 feestjes plaats: Gaande van een bedanking voor het personeel tot verschillende kerstquizzen. De meeste feestjes zijn in strijd met de toenmalige coronaregels.

Het feestje dat het meest de coronamaatregelen met voeten treedt, is dat van 18 december. Johnson houdt lang vol dat dit feestje nooit heeft plaatsgevonden, maar later duikt video op van zijn adviseur Allegra Stratton waarin ze naar dat feestje verwijst.

Op onderstaande beelden zie je hoe Stratton samen met andere personeelsleden van Downing Street 10 in een vergaderzaal een persbriefing oefent. ZeĀ geeft giechelend toe dat er een personeelsfeest was geweest met kaas, wijn en zonder sociale afstand.

Videospeler inladen...

Januari 2021: Opnieuw afscheidsfeestje

Er moet veel personeelsverloop zijn in de entourage van Johnson, want in januari 2021 is er opnieuw een afscheidsfeestje voor twee personeelsleden. Ook Johnson was er kort aanwezig.

April 2021: Feestjes voor begrafenis prins Philip

De Britse prins Philip wordt begraven in volle lockdown. De Queen neemt moederziel alleen afscheid van haar levenspartner. De foto's van dat eenzame afscheid gaan de wereld rond. Er wordt een periode van nationale rouw afgekondigd. Op de vooravond van de begrafenis houdt Downing Street 10 niet Ć©Ć©n, maar twee personeelsfeestjes.

Oktober 2021: Betaald lobbywerk

Het Conservatieve parlementslid Owen Paterson wordt geschorst en neemt daarna ontslag wegens betaald lobbywerk. De regering van Boris Johnson komt in opspraak omdat ze probeerde om de gedragscode te wijzigen om Paterson te redden. De partij verliest daarna bij tussentijdse verkiezingen de zetel van Paterson aan de oppositie.

BEKIJK - De journaalreportage over dat verkiezingsverlies:

Videospeler inladen...

December 2021: Dure renovatie

De Conservatieve partij van de kiescommissie krijgt een boete van meer dan 20.000 euro omdat ze een donatie om het appartement van Boris Johnson in zijn ambtswoning te renoveren, heeft verzwegen.Ā Volgens gelekte e-mails heeft een donor van de partij tot 58.000 Britse pond geschonken voor de luxueuze herinrichting.

December 2021: Partygate barst los

Britse media brengen beelden uit van premier Boris Johnson die aanwezig is op een kerstfeestje en een kerstquiz in zijn ambtswoning. Op dat moment mogen de Britten wegens de coronapandemie geen kerstmaaltijd of -feest organiseren. Het wordt het begin van de berichtgeving over "Partygate".

December 2021: Partygate-onderzoeker zelf in opspraak

Er wordt een onderzoek ingesteld naar de verboden coronafeestjes in regeringsgebouwen. En dat onderzoek begint meteen met een valse noot.Ā Simon Case, de topambtenaar die het onderzoek moet leiden, blijkt zelf een kantoor te hebben waar zo'n feestje is gehouden. Hij stapt op en wordt vervangen door Sue Gray.

December 2021: Eerste ontslag medestander

Minister van Brexit David Frost neemt ontslag uit onvrede met het beleid van de regering.Ā Hij vindt de belastingen en het kostenplaatje van de emissieloze handel te hoog. Hij is ook een fervente tegenstander van de coronapas.

In dezelfde maand stapt adviseur Allegra Stratton op na de uitgelekte video's over de lockdownfeestjes een jaar eerder.

Stratton leest geƫmotioneerd haar ontslag voor:

Videospeler inladen...

Januari 2022: Huiszoeking in Partygate-schandaal

De Londense politie doet een huiszoeking in de ambtswoning van Boris Johnson in verband met de Partygate-overtredingen.

Januari 2022: Uithaal naar oppositieleider Starmer

Nota bene wanneer hij zich in het parlement moet verantwoorden voor de vele feestjes die medewerkers van hem organiseerden toen het land in een lockdown zat, doet Johnson een brutale uithaal naar Labour-oppositieleider Keir Starmer. Hij verwijt hem dat hij indertijd het onderzoek naar de pedofiele tv-ster Jimmy Savile, die beschuldigd werd van kindermisbruik, heeft verknoeid. Kort daarop wordt Starmer op straat belaagd.

Bekijk hier beelden van de belaging:

Videospeler inladen...

Januari 2022: Excuses aan de koningin

Premier Johnson verontschuldigt zich bij koningin Elizabeth II omdat een van de illegale lockdownfeestjes plaatsvond aan de vooravond van de begrafenis van haar echtgenoot prins Philip in april 2021.

BEKIJK - Voor veel Britten was dit al het schandaal te veel voor Johson:

Videospeler inladen...

Februari 2022: Nauwe medewerkers nemen ontslag

Vier nauwe medewerkers van Boris Johnson nemen ontslag. Ze zijn niet alleen misnoegd over "Partygate", maar ook over de brutale manier waarop de premier oppositieleider Keith Starmer heeft aangepakt in het parlement.Ā 

April 2022: Boete wegens Partygate

Boris Johnson komt steeds meer in nauwe schoentjes wegens "Partygate". Hij krijgt een boete voor zijn aanwezigheid op lockdownfeestjes in zijn ambtswoning. Ook zijn echtgenote Carrie Symonds en minister van Financiƫn Rishi Sunak worden beboet.

Mei 2022: "Gebrek aan leiderschap"

Ambtenaar Sue Gray publiceert het officiƫle rapport naar de illegale lockdownfeestjes in de ambtswoning van premier Boris Johnson en verwijt hem een "gebrek aan leiderschap". In de aanloop naar de publicatie zijn nieuwe foto's en getuigenissen van en over de bewuste feestjes opgedoken, die Johnsons reputatie nog meer een knauw geven.

BEKIJK - Nieuwe foto's van partygate brengen Johnson in nauwe schoentjes:

Videospeler inladen...

Juni 2022: Afzettingsprocedure

Boris Johnson overleeft de afzettingsprocedure die zijn Conservatieve parlementsleden zijn gestart. Toch zijn er veel stemmen tƩgen hem, waardoor hij ontegensprekelijk moreel gezag verliest.

Bij tussentijdse verkiezingen kort daarop verliezen de Conservatieven enkele zetels in traditiegetrouw Conservatieve bastions. Ook de publieke opinie keert zich tegen hem.

BEKIJK - Johnson wordt uitgejouwd tijdens de viering voor de Queen:

Videospeler inladen...

Juli 2022 - Johnson op de hoogte van wangedrag

Chris Pincher neemt ontslag als "deputy chief whip" nadat aan het licht komt dat hij in een dronken bui mannen zou hebben lastiggevallen in een private club.Ā Dat brengt premier Johnson weer maar eens in nauwe schoentjes, want die moet toegeven dat hij al langer op de hoogte was van klachten over Pincher.

Juli 2022: Ministers nemen ontslag

Minister van Volksgezondheid Sajid Javid en minister van FinanciĆ«n Rishi Sunak nemen ontslag uit de regering. De aanleiding is het incident met Chris Pincher, waar Johnson weet van bleek te hebben. In hun ontslagbrief uiten ze zware kritiek op Johnson. "De situatie zal niet veranderen onder uw leiderschap en u heeft daardoor ook mijn vertrouwen verloren."Ā Nog andere ministers en hoge medewerkers stappen daarna op.

Ivan Ollevier legt de mogelijke opties voor Johnson uit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen