Vanaf september nieuwe vaccinatiecampagne omdat “pandemie nog niet voorbij is”: dit is er beslist

Vanaf september komt er een nieuwe vaccinatiecampagne tegen het coronavirus, dat hebben de ministers van Volksgezondheid woensdag beslist. Zorgpersoneel, wie een zwak immuunsysteem heeft, of ouder is dan 50 jaar krijgt automatisch een uitnodiging. Voor de groep van 18 tot 50 jaar komt er geen massale vaccinatiecampagne, maar ook die mensen mogen individueel beslissen om een extra boosterprik te laten zetten.

jvh
Bron: Belga, VRT NWS, eigen berichtgeving

“De pandemie is nog niet voorbij”, opende Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, de persconferentie met een fikse waarschuwing. “We zitten momenteel in de zevende golf: er zijn substantieel meer opnames in de ziekenhuizen, en die nemen nog steeds toe. Ook op intensieve zorg zien we opnames. Maar ook in het najaar en in de winter verwachten we dat Covid ons parten gaat spelen, en dat we nog golven gaat krijgen. Maar vaccinatie is en blijft onze belangrijkste verdedigingslinie.”

LEES OOK. Officieel 5.518 coronabesmettingen per dag, maar die zijn slechts topje van ijsberg: “Doe maar maal vijf tot tien”

Daarom hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid woensdag op een interministeriële conferentie beslist om het advies van de Hoge Gezondheidsraad te volgen, en een nieuwe vaccinatiecampagne uit te rollen. De zogeheten ‘herfstcampagne’ en ‘herfstbooster’ worden uitgerold vanaf begin september.

Drie prioriteiten

Drie bevolkingsgroepen krijgen daarbij prioriteit: 65-plussers, het zorgpersoneel in ziekenhuizen en eerstelijnszorg, 50- tot 64-jarigen met een onderliggende aandoening of verzwakt immuunsysteem. Zij krijgen een uitnodiging om zich opnieuw te laten prikken – omdat het moeilijk is om een onderscheid te maken wie risico loopt, zal die uitnodiging zelfs verstuurd worden naar alle 50-plussers.

Personen die ouder zijn dan 85 en in juni al een tweede boosterprik kregen, komen in het najaar opnieuw in aanmerking voor een volgende boosterprik. Hetzelfde geldt voor de bewoners van de woonzorgcentra. Opmerkelijk is dat die laatste categorie weliswaar een aanbod kreeg voor een tweede boosterprik, maar dat slechts 52 procent daar op inging. “En dat is absoluut te weinig”, aldus Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits. Er is daarom vorige week een extra oproep gedaan in de woonzorgcentra.

Op eigen verzoek

Volwassenen tussen 18 en 50 jaar oud krijgen niet per definitie een uitnodiging, “omdat de wetenschappelijke gegevens van de Hoge Gezondheidsraad onvoldoende zijn om zo’n campagne aan te bevelen”. Deze groep kan op verzoek wel een boosterprik krijgen. In Vlaanderen zou deze groep wel een brief krijgen, aldus Crevits.

Voor de groep van 6 tot 17 jaar is het wachten op bijkomende wetenschappelijke gegevens of die groep een herfstbooster moet krijgen. Voor hen is dus geen herhalingsprik voorzien. Een uitzondering is er voor jongeren die een stage lopen in de zorg.

De ministers van Volksgezondheid roepen de mensen die nog geen eerste boosterprik hebben laten zetten, intussen op om dat alsnog te laten doen. Liefst 1,7 miljoen Belgen hebben dat nog niet gedaan en zijn daardoor quasi niet meer beschermd tegen het coronavirus. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke onderstreepte nogmaals dat de bestaande vaccins uiterst werkzaam zijn, en dan zeker tegen hospitalisatie.

Aangepaste vaccins?

Er zijn intussen ook aan de omikronvariant van het coronavirus aangepaste vaccins, maar die hebben nog geen groen licht gekregen van het Europees Geneesmiddelenagentschap, en het is dus niet zeker of die vanaf september ingezet zullen kunnen worden. “Maar de bestaande vaccins kunnen perfect gebruikt worden voor de herfstcampagne”, zei vaccinoloog Pierre Van Damme.

Wat de nieuwe vaccinatiecampagne gaat kosten, daarover heeft minister Vandenbroucke geen cijfers, maar duidelijk is dat ze “zeer veel gaat kosten. Maar het is onze plicht om deze campagne op te zetten”, aldus Vandenbroucke. De verschillende bevoegdheidsniveaus overleggen nog over de verdeling van de kosten.

De vaccinatiecentra staan momenteel in waakstand, maar ze zullen opnieuw een belangrijke rol spelen in de “herfstcampagne”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen