Maarten is deze zomer ruim vier weken van huis voor het wielrennen.© Een

Maarten Vangramberen (43) verslaat al voor de zeventiende keer de Ronde Van Frankrijk: “Toch nog elke ochtend tien kilometer lopen”

Geen Ronde van Frankrijk zonder reporter Maarten Vangramberen. De meeste mensen zien hem enkel ‘s avonds op televisie of horen hem tijdens de rit. Maar dat is slechts een fractie van zijn werkdag. “De dag begint rond 6.30 uur en eindigt pas tegen middernacht”, vertelt hij.

Tom Vets

Als we Maarten woensdagochtend bellen, zit hij in Lille. “Ik heb geluk, want ik zit vlak bij de startlocatie. Bij alle andere ritten zitten we veel verder. Soms hebben we de pech dat we anderhalf uur moeten rijden.”

De dagen in de Ronde zijn intens. “We zijn elke dag 2,5 uur voor de start in de startplaats. Doorgaans sta ik op om 6.30 uur. Werkdag of niet, ik loop elke ochtend tien kilometer. Ik heb een koffer bij vol loopmateriaal. Drie paar loopschoenen en kleren voor alle mogelijke weersomstandigheden, het mag zelfs sneeuwen in de Tour.”

Onderweg beluistert Vangramberen podcasts, met al een vooruitblik op de komende etappe. Daarna gaat hij snel iets eten, want om 9.45 uur belt Studio Brussel voor een update. “‘s Middags verwelkom ik dan de kijker op Sporza, en vertel ik wat er zit aan te komen. Vervolgens nemen we aan de start het gesprek op met de persoon die aan de hand van de kaarten is getrokken in Vive le Vélo.”

Douchekop in de auto

Zowat de helft van de ritten zit Maarten op de moto. “Ik sprint naar mijn motard. Ik doe mijn motorpak en helm aan, en we sjezen weg. Ik doe onderweg verslaggeving voor radio en tv. Na de finish bekijk ik om 18 uur in de auto de finale om er verslag over uit te brengen in Het Journaal van 19 uur. Als je midden in die koers zit, heb je geen zicht op wat er vooraan gebeurt.”

Een probleem na een lange motorrit: door het stof en de hitte ziet Maarten er vuil of bezweet uit. “Daarom staat in de auto een emmer water voor een kattenwasje. Er is ook een douchekop om mijn haar te wassen. Zo kom ik toch deftig in beeld. Als we toestemming krijgen van de ploeg rijden we voor Vive le Vélo naar het hotel van de renner van de dag voor een gesprek. Zo konden we Lampaert en Jacobsen al strikken.” Om 22 uur probeert de presentator nog eten te scoren, om zich daarna naar het hotel te reppen.

Normaal duurt de Tour drie weken, maar Vangramberen is nu meer dan vier weken van huis. Door de start in Denemarken moest hij eerder vertrekken en na de Tour verslaat hij ook nog de Ronde voor vrouwen. Niet op de moto tussen de renners, maar wel via aankomstinterviews en live in Het Journaal.

Wout van Aert

Het peloton maakte met het vliegtuig de overstap van Denemarken naar Frankrijk. De VRT-ploeg moest zich daarentegen per auto verplaatsen, maar daardoor kon Vangramberen thuis nog even langsgaan. “Door het boerenprotest in Nederland reden we via België. Zo kon ik thuis nog mijn zoon zien die op kamp vertrok, en een nieuwe bus zonnecrème scoren die ik alweer kwijt was.”

Voor Vangramberen is het intussen al zijn zeventiende Ronde van Frankrijk. Na een mindere periode voor de Belgen, zonder ritwinsten of landgenoten in gele of groene trui, ziet de sportjournalist met Wout van Aert weer een Belg de Ronde kleuren. “Wat ons nu overkomt met Wout van Aert is uitzonderlijk. Wout is een dermate complete renner dat hij op de allerzwaarste bergritten na in aanmerking komt om alles te winnen. Ik zie hem deze week nog in staat om enkele ritten te winnen. Eigenlijk is die groene trui nu al haast binnen.”

Volgens Vangramberen zullen de overige renners vooral proberen om nog wat punten te sprokkelen, in de hoop dat Van Aert iets overkomt of dat hij moet opgeven. “Maar ze beseffen dat het anders hopeloos is. Mocht Wout Parijs halen, zou het best kunnen dat hij met een voorsprong van 200 punten het puntenklassement domineert.”