©  Geert De Rycke

Belgisch succes op EK tijdrijden junioren: zilver voor Jens Verbrugghe, Febe Jooris pakt brons

Na de bronzen medaille van Febe Jooris bij de meisjes-juniores is de Belgische delegatie donderdag in het Portugese Anadia ook op het podium geëindigd van het Europees kampioenschap tijdrijden voor jongens-juniores. Jens Verbrugghe, zoon van oud-prof en oud-bondscoach Rik Verbrugghe, behaalde zilver.

In een individuele tijdrit over 22 kilometer had de zeventienjarige Jooris 48 seconden achterstand op de nieuwe Europese kampioene, de Duitse Justyna Czapla. De Franse Eglantine Rayer werd tweede op 45 seconden. De Italiaanse Federica Venturelli finishte quasi in dezelfde tijd als Jooris, maar de honderdsten van een seconde maakten het verschil, en dus kreeg de Belgische tijdritkampioene het brons. Ook de tweede Belgische juniore, Xaydee Van Sinaey, werkte een goeie tijdrit af: de Belgische kampioene cyclocross reed 1:22 trager dan Czapla en was daarmee zevende op 35 deelneemsters.

Zoon van Rik

In de 22 kilometer lange individuele tijdrit ging de Europese titel naar de Luxemburgse junior Mathieu Kockelmann, die 28:06 nodig had voor de opdracht en daarmee negentien seconden sneller deed dan de zeventienjarige Verbrugghe. Die begon pas een jaar geleden met wielrennen, maar won eerder dit seizoen al een wedstrijd op UCI-niveau: de Franse Trophée Centre Morbihan.

De tweede Belgische deelnemer, nationaal tijdritkampioen Duarte Marivoet, eindigde op een zucht van het podium. Hij werd vierde op 0:36 van Kockelmann, en was daarmee amper een seconde trager dan de bronzen medaillist, de Duitser Emil Herzog. De Zwitserse wereldkampioen veldrijden Jan Christen klokte de vijfde tijd.

Donderdag komen ook de renners en rensters onder de 23 jaar in actie op de tijdritfiets in Anadia. De Portugese plek organiseert deze maand niet alleen de Europese jeugdkampioenschappen op de weg, maar ook op de mountainbike en op de piste.