©  Joren De Weerdt

24 maanden met gedeeltelijk uitstel voor opstellen cannabisplantage in Bilzen

Bilzen -

Een 55-jarige man uit Bilzen en een 30-jarige Nederlander krijgen elk 24 maanden cel met de helft uitstel voor een plantage van 311 planten op de bovenverdieping van een woning in Bilzen.

Shauni Deferm

De politie werd op 18 januari 2019 getipt over een sterke cannabisgeur en een zoemend geluid aan de woning van de vijftiger in Bilzen. Op 4 april van dat jaar werd er een huiszoeking met toestemming uitgevoerd. “Op de eerste verdieping waren er twee kweekruimtes en een opslagplaats met potten, potgrond en koolstoffilters”, aldus de Tongerse procureur. In de berging op het gelijkvloers stonden ook nog eens 11 lege potten gestockeerd. “In totaal ging het over 311 potten. De planten waren niet meer aanwezig, maar de installatie was wel nog actief.”

Verhuurde kamers

De 55-jarige eigenaar van de woning werd meteen gearresteerd. Hij verklaarde van de plantage niets af te weten omdat hij de kamers op de bovenverdieping van zijn woning verhuurde aan twee onbekenden. Van de huur die de man ontving, zou hij zijn schulden afbetalen. “Het is toch heel bizar dat je in je eigen woning, terwijl je daar zelf woont, niet doorhebt dat er een plantage aanwezig is?”, zo stelde de rechter de uitleg van de Bilzenaar in vraag. “Ik logeerde heel vaak bij mijn ex-vrouw. Ik kwam er alleen nog langs voor de post”, zo klonk zijn uitleg verder.

Toch werd ook het DNA van de man op sigarettenpeuken en een snoeischaar in de plantage zelf gevonden. Net als het DNA van een man uit Utrecht. Ook hij ontkende met klem toen hij zich voor de Tongerse rechter moest verantwoorden. “Ik weet er helemaal niets van. Hoe mijn DNA daar geraakt is? Geen idee. Ik ben wel eens naar een feestje geweest in een huis in België. Misschien zo?”

Snel geldgewin

De Tongerse rechter verklaarde de twee verdachten toch allebei schuldig aan het opstellen van de plantage in de woning in Bilzen. Ze werden elk veroordeeld tot 24 maanden cel met de helft uitstel en geldboetes van 8.000 euro. “De teelt van cannabis is louter gericht op snel geldgewin”, zo klink het in het vonnis. “Daarbij wordt op geen enkele wijze rekening gehouden met de schade die de verdovende middelen de gebruiker, zijn omgeving en de maatschappij berokkenen. Gezien het ontbreken van elke kwaliteitscontrole riskeert de eindgebruiker soms zonder het te weten zijn leven.”

Om de financiële opbrengst te maximaliseren en om geen argwaan te wekken gaat de kwaak van cannabis hand in hand met de diefstal van stroom. De elektriciteitsmaatschappij stelde zich daarom burgerlijke partij. Zij krijgen een schadevergoeding van 3.500 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer