© rr

Yvonne (79): “Zeven wereldtitels, maar profwielrennen zegt me niets meer”

Mocht het dameswielrennen in haar glorietijd al een olympische discipline zijn geweest, dan had Yvonne Reynders minstens één keer goud gepakt. Morgen wordt ze 79.

kristin matthyssen

Yvonne Reynders – die geboren is in Schaarbeek maar al decennia in Zoersel woont – viert morgen haar 79ste verjaardag. Dat kan ze zelf moeilijk geloven. “Ik had nooit gedacht dat ik zo oud ging worden, want ik heb me op elke wedstrijd kapotgereden. Soms letterlijk, ik heb eens een pedaal tegen mijn hoofd gekregen en mijn arm gebroken. Naast de koers heb ik altijd fysiek zwaar werk verricht.”

Yvonne werd zeven keer wereldkampioen. Ze was de Jeannie Longo of Marianne Vos van haar tijd. Dameswielrennen werd pas in 1986 een olympische discipline, anders had Yvonne Reynders minstens één gouden plak gepakt.

“Ach, ik treur niet. Het enige probleem is dat mensen denken dat je na zeven wereldtitels schatrijk bent, terwijl wij al onze kosten zelf moesten dragen.”

Zalmforelvissen

Op haar 79ste heeft Yvonne een nieuwe passie gevonden: zalmforelvissen bij Dre Leenaerts Visvijver in Achtmaal, vlak over de ­Nederlandse grens “Als ze me missen, ben ik nu aan het vissen”, lacht Yvonne.

Gisteren was ze te vinden op de koers in Kapellen, al heeft ze het wielrennen een beetje de rug toegekeerd. “Het is te zeggen: naar de wedstrijden van de profs kijk ik niet meer. De bergcols in de ­Ronde van Frankrijk zie ik nog graag, omdat ik dan eigen herinneringen ophaal.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen - editie Noord

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen