Het noorden van Spanje werd in juni getroffen door bosbranden tijdens een hittegolf
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Juni 2022 was op één na warmste juni ooit in Europa, met 1,6 graden warmer dan gemiddeld

Juni 2022 was de op één na warmste junimaand ooit in Europa, met een temperatuur die 1,6 graden boven het gemiddelde ligt. Dat meldt de Europese dienst voor klimaatverandering Copernicus. Vooral de extreem hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje en Italië maken dat de voorbije maand in het rijtje van warmste junimaanden komt. Wereldwijd was het de derde warmste juni ooit, met 0,31 graden warmer dan gemiddeld.

Juni 2022 was extreem warm in Spanje, Frankrijk en Italië met dagtemperaturen boven de 40 graden Celsius. In Banak, een klein schiereiland in het uiterste noorden van Noorwegen, werd het volgens de gegevens van Copernicus zelfs 32,5 graden. Een absoluut record voor de regio.

In andere delen van het Europese continent, zoals delen van Ierland, Portugal en in het westen van Rusland, was het vorige maand kouder dan gemiddeld.  Dat maakt dat juni '22 niet helemaal de warmste junimaand ooit is geworden, maar op de tweede plaats komt, na juni 2019. Toen was het nog 0,3 graden warmer. De voorbije maand was het in Europa 1,6 graden warmer dan het gemiddelde van de voorbije 30 jaar.

Ook wereldwijd was het de voorbije maand warmer dan anders, onder meer door hittegolven in Siberië en grote delen van Azië. In de Japanse hoofdstad Tokio werd het vijf dagen op rij meer dan 35 graden, wat een record is. De Japanse regering vreesde zelfs even voor stroompannes, omdat de Japanners massaal hun airco's lieten draaien. Ook in de Amerikaanse staat Texas zijn er temperatuurrecords gebroken. 

In Groenland, Zuid-Amerika (vooral Argentinië), Zuid-Afrika en delen van Australië was het dan weer kouder dan gemiddeld. Wereldwijd was het vorige maand 0,3 graden warmer dan de voorbije jaren in juni. Daarmee zou het toch nog steeds de derde warmste junimaand ooit zijn wereldwijd, na 2019 en 2020.

In Ukkel was het vorige maand gemiddeld 17,7 graden. Volgens het maandoverzicht van het KMI wisselden warmere en koudere dagen elkaar af waardoor de uiteindelijke maandtemperaturen dicht bij hun normale waarden lagen. Er is ook iets meer neerslag gevallen dan normaal. 

Meest gelezen