©  BELGA

Premier De Croo verdedigt omstreden akkoord met Iran: “We hebben van niemand lessen te krijgen”

“Ons land heeft van niemand lessen te krijgen.” Dat zei premier Alexander De Croo donderdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer over het omstreden wetsontwerp dat het mogelijk maakt dat België en Iran gevangenen aan elkaar uitleveren. “U staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis”, wierp N-VA-fractieleider Peter De Roover hem voor de voeten.

Bron: BELGA

De Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen keurde woensdag een wetsontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) goed waarmee het parlement instemt met een akkoord met Iran over de overdracht van veroordeelden, dat de regering in maart sloot. Die deal kan het pad effenen voor een gevangenenruil met Iran, en is omstreden omdat Teheran zou ijveren voor de vrijlating van de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi, die vorig jaar in ons land tot 20 jaar cel werd veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij een verijdelde bomaanslag in Parijs. De Belgische regering ijvert dan weer voor de vrijlating van de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele die sinds februari in de cel zit in Teheran. 

Oppositiepartij N-VA vindt dat ons land zich chanteerbaar maakt door dergelijk akkoord te sluiten met een regime als dat in Teheran. “Landen als Iran weten nu dat ze beloond worden wanneer ze Belgen in gevangenschap nemen”, klonk het donderdag in de Kamer. De Roover wees ook op de verschillende brieven van soms hoog aangeschreven buitenlandse leiders aan het adres van de Kamer en de regering met een oproep om de deal nog tegen te houden. “U staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis”, wierp hij de premier voor de voeten. 

LEES OOK. Omstreden verdrag over gevangenenruil tussen ons land en Iran goedgekeurd in Kamercommissie

De Croo verdedigde het akkoord met Iran. “Ons land heeft van niemand lessen te krijgen”, zei hij. “Als het gaat over het opsporen van terroristen, hen in beschuldiging stellen, veroordelen en gevangenzetten, zelfs als het diplomaten zijn.” 

Volgens de premier moet het verdrag ervoor zorgen dat ons land een sterkere onderhandelingspositie heeft ten opzichte van Iran. Hij vroeg De Roover ook wat zijn boodschap zou zijn aan de familie van Olivier Vandecasteele. “Wat is uw oplossing voor Belgen die onschuldig in het buitenland in de gevangenis zitten? Want dat is ook de reputatie van ons land. En dat is ook de boodschap die ik geef aan alle landgenoten die in het buitenland in de problemen zitten: mensen die ten onrechte in het buitenland in de gevangenis zitten,  laten we niet in de steek.”

N-VA stemde woensdag in Commissie tegen het wetsontwerp, dat ook nog de instemming met vier andere internationale akten omvatte. Vlaams Belang en PVDA onthielden zich op het geheel, al stemde Vlaams Belang via de artikelen wel tegen het verdrag met Iran. De tekst komt nog voor het reces op de agenda van de plenaire vergadering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER