Antwerps-Britse stand-upcomedian Nigel Williams over vertrek Boris Johnson: “Hij is niets meer dan een ‘Trump van den Aldi’”

Nadat de schandalen zich de afgelopen maanden bleven opstapelen en zestig ministers tijdens zijn bestuur waren opgestapt, kon de Britse premier Boris Johnson bijna niet anders dan de handdoek in de ring gooien. De Antwerps-Britse komiek Nigel Williams ziet hem echter nog niet definitief van het politieke toneel verdwijnen.

David Van Turnhout

LEES OOK. Wat gaat Boris Johnson doen na zijn ontslag? Wie volgt hem op? En kan hij echt aanblijven tot oktober?

No one ever dies in politics. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson intussen wel bewezen. Toch werd zelfs voor hem de druk om te vertrekken zo groot dat hij uiteindelijk niet anders kon dan opstappen. Dat zal hij naar eigen zeggen overigens pas doen wanneer zijn partij een nieuwe kopman heeft verkozen. Maar zal de eeuwige overlever echt een stap opzij zetten of zit er nog een plan in zijn trukendoos?

“Het zou me niet verbazen dat hij zich opnieuw kandidaat stelt als partijleider”, zegt de Antwerpse Brit en komiek Nigel Williams. “Telkens weer slaagt Johnson erin het politieke systeem te destabiliseren en het valt niet uit te sluiten dat hij dat opnieuw zal proberen. Tijdens zijn premierschap stapten maar liefst zestig ministers op, zonder dat hij verpinkte. Dat zouden voorgangers Theresa May en David Cameron nooit zo lang hebben uitgezongen. Zelfs Thatcher zag zoveel ministers niet vertrekken.”

“Hij liegt erop los”

Williams wijst ook op de vele leugens waarop Johnson tijdens zijn premierschap werd betrapt. “Het is onbegrijpelijk dat de Britten zo lang al die leugens zijn blijven slikken. Maar volgens mij willen ze het gewoon niet onder ogen zien. Johnson zegt dat de gezondheidszorg en het sociale vangnet nergens beter zijn dan in het Verenigd Koninkrijk, maar in werkelijkheid moeten 1 miljoen kinderen wel naar de voedselbanken omdat ze in armoede leven.”

LEES OOK. PORTRET. Boris Johnson, de premier die eigenlijk koning wilde zijn

“Net als Trump liegt hij erop los en komt hij ermee weg. Hij behoort tot een groepje politici die geen ander doel hebben dan het destabiliseren van de democratische rechtsstaat. Johnson is niets meer dan een ‘Trump van den Aldi’, die net als Trump deel uitmaakt van het groepje politici rond Steve Bannon (Amerikaanse politiek strateeg achter extreemrechts, red.). Johnson is heel goed in campagne voeren, maar een langetermijnbeleid uitstippelen kan hij niet. De volgende premier zal wel slimmer zijn dan Johnson, maar dat is niet zo moeilijk”, aldus de komiek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER