Videospeler inladen...

Amerikaanse ex-agent Derek Chauvin nogmaals veroordeeld tot 20 jaar cel voor dood van George Floyd

De Amerikaanse voormalige agent Derek Chauvin is nogmaals veroordeeld voor de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Een federale rechtbank geeft hem 20 jaar cel nadat hij schuldig pleitte. Floyd kwam om het leven nadat Chauvin bijna negen minuten lang zijn knie op Floyds nek had gehouden. De dood leidde wereldwijd tot grote protesten tegen racisme en politiegeweld.

Voor de rechtbank in Minneapolis, in de Amerikaanse staat Minnesota, werd Chauvin al veroordeeld tot 22,5 jaar cel voor doodslag, doodslag door nalatigheid en opzettelijk doden. Chauvin ging in beroep tegen die uitspraak. 

Er volgde nog een federale rechtszaak en die veroordeelt hem nu tot 20 jaar cel. De strafbepaling volgt zeven maanden nadat Chauvin dan toch nog schuldig pleitte en bevestigde dat hij de burgerrechten van George Floyd had geschonden door minutenlang zijn knie in Floyds nek te zetten, ook al hoorde hij dat Floyd geen lucht meer kreeg.

De dood van de zwarte Amerikaan ontketende een golf van protest tegen politiegeweld en racisme - in eerste instantie in de VS, maar met schokgolven die zich tot ver daarbuiten lieten voelen.

Meest gelezen