Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Geert De Rycke

Meer dan 19.000 middelbare scholieren kregen een C-attest: “De mildheid tijdens corona wreekt zich nu”

Dit schooljaar kregen 19.166 middelbare scholieren te horen dat ze hun jaar moeten overdoen - quasi evenveel C-attesten als vorig jaar. Zorgwekkend is vooral dat het aantal A-attesten daalt. “Het onderwijs voelt nog altijd de naweeën van corona.”

79 reacties

  • Chris Hom

    2 jaar geleden
    Het oude schoolmodel moest verdwijnen, was niet meer van de 21ste eeuw, nochtans de generaties op de arbeidsmarkt of op pensioen zijn hun diploma waard. Maar de "modernisering" van lesgeven en het ontbreken van het naleven van het schoolreglement binnen de schoolmuren én gebrek respect voor de leerkrachten, nu ontbreekt er structuur in de school. En 30 juni was de laatste schooldag om de klas en lessenaar op te ruimen.
  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    Er zijn klasnormen, Jeannine Berckmoes. Die bepalen dat een klas groot genoeg moet zijn om er een leraar voor te krijgen. Er staan geen twee of drie leraren voor een klas. Als een school er dus beduidend meer heeft dan vroeger dan is die school waarschijnlijk gegroeid.
  • Anne Marie De Keersmaecker

    2 jaar geleden
    Toen ik nog school liep kregen wij op de lagere school tot 17u les, in het middelbaar kreeg ik op woensdagnamiddag zelfs tot 18u les, dat was praktisch elke dag zo maar we hadden heel ons lessenpakket gezien. Zelfs op de middelbare school moest er tot 30 juni tot 17 u naar school gegaan worden en kregen we na de examens nog les tot 29/06 leerstof van het volgende schooljaar. De laatste schooldag was om ons leslokaal volledig op te kuisen. Niemand kon vóór 30/06 met vakantie vertrekken.
  • Jeannine Berckmoes

    2 jaar geleden
    Ik hoorde van een een collega dat zijn vader directeur is geweest op een lagere school en er waren daar 6 leerkrachten als hij nu door de zelfde school wordt uitgenodigd met open deur kan hij ze niet meer op 3 handen tellen en vraagt zich af wat doen die allemaal .
  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    Er klopt hier iets niet met de hele redenering. Blijkbaar zijn er geen minder begaafde leerlingen. En faalt het onderwijs als niet iedereen een A attest krijgt. Is dat dan niet het niveau naar onderen nivelleren en de lat dus lager leggen. Wat in het verleden al gebeurde met eindtermen die niet als minimum maar als einddoelen behandeld werden.