© rr

© Fred Debrock

thumbnail: null
thumbnail: null

Eigenaars Gents pand: “Totaal onaanvaardbaar dat krakers nog 14 dagen in ons huis mogen blijven”

De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent heeft de krakers van het huis in de Holstraat veertien dagen de tijd gegeven om het pand te verlaten. Dat melden de eigenaars van het huis. “Het is voor ons totaal onaanvaardbaar dat wij nog veertien dagen langer gas, water en elektriciteit betalen”, zeggen Paul De Roo en Sarah Braeye. Eerder op de dag had het parket van Oost-Vlaanderen al een opmerkelijke mededeling gedaan. Na onderzoek van de woning die door Roma-gezinnen is gekraakt, blijkt dat er geen sprake kan zijn van woontschennis omdat het gebouw onbewoond en niet bemeubeld was.

tg

De eigenaars van het huis in de Holstraat in Gent deden vorige week via Facebook een oproep om hulp. “Sinds enkele weken zitten 11 Roma met kinderen en een hond in ons huis in Gent. Ze hebben het gekraakt, maken gebruik van elektriciteit, gas en water op onze kosten, strippen het huis alsook het aanwezige meubilair”, schreef eigenares Sarah Braeye.

De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Gent, heeft intussen beslist dat de krakers binnen de 14 dagen het huis moeten verlaten. Of beter, dat ze nog 14 dagen mogen blijven. En dat vinden de eigenaars totaal onaanvaardbaar.

Vooral over de reactie van het parket zijn ze niet te spreken. Dat zegt dat, op basis van de vaststellingen van de politie, “ het niet gaat om een bemeubeld pand, waardoor het misdrijf woonstschennis zoals actueel voorzien in het strafwetboek, niet kan worden weerhouden”, zegt persmagistraat Caroline Jonckers.

Waar zijn de meubelen?

© Fred Debrock

“Wij hebben inderdaad de afgelopen twee maanden, sinds wij het pand gekocht hebben, niet in dat huis gewoond. Maar er staan wel degelijk meubelen in, op het bovenste verdiep. Het is natuurlijk best mogelijk dat die meubelen al de deur uit zijn. En de krakers gebruiken stroom op onze kosten. Dat heeft de politie klaarblijkelijk niet opgemerkt en dat vindt de voorzitter van de rechtbank onbelangrijk”, zeggen Paul De Roo en Sarah Braeye vanuit Vietnam.

“Wij hadden gehoopt dat de zaak nu achter de rug zou zijn. Dat blijkt dus niet. Het is voor ons totaal onaanvaardbaar dat wij nog 14 dagen langer gas, water en elektriciteit betalen. En vooral, het is voor ons onaanvaardbaar dat wij nog twee weken lang het risico moeten dagen op brandgevaar. Het huis is wel verzekerd, maar desgevallend, mogen wij vrezen, komt geen enkele verzekering tussen”, reageren de eigenaars.

Huisvredebreuk

“Nadat wij via de buren op de hoogte gebracht werden van het kraken, hebben wij onze advocaat onmiddellijk gevraagd om een verzoekschrift tot ontruiming in te dienen. Dat heeft hij willen doen, maar hij moest eerst over het proces-verbaal van de politie beschikken. Dat proces-verbaal kon niet ‘verwerkt’ worden omdat de bewuste politieagente op woensdag niet werkte. Het heeft geduurd tot maandag 13 maart eer de advocaat over dat PV kon beschikken. Of beter, het heeft geduurd tot gisteren eer hij het nummer van dat PV kende. Hij kreeg geen inzage in het proces-verbaal. Omdat onze advocaat niet over het PV zelf beschikte, heeft de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg er gisteren op aangedrongen om opnieuw, op onze kosten, een deurwaarder te sturen, om vast te stellen dat er zich krakers in ons huis bevonden. En vandaag verspreidt het parket dat volgens hun onderzoek er geen sprake kan zijn van huisvredebreuk omdat het huis zogenaamd niet bewoond is en er geen meubelen in staan”, zeggen ze.

Strenger aanpakken

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) belooft, naar aanleiding van dit geval, tegen Pasen maatregelen die het kraken van woningen strenger aanpakken. Een burgemeester zou zelf naar een vrederechter kunnen stappen en er komen ook sancties.

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) hekelde al dat hij te weinig wettelijke instrumenten heeft om krakers aan te pakken. Termont kreeg ook kritiek omdat hij te weinig ijver aan de dag zou leggen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor Open VLD en de N-VA gaat het voorstel van Geens om de procedure voor de vrederechter uit te breiden niet ver genoeg. Kraken moet volgens beide partijen ook strafbaar zijn, want het is strijdig met het eigendomsrecht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer