Zuhal Demir: “Unia moet beslissing over hoofddoeken ondubbelzinnig uitdragen”

© BELGA

Zuhal Demir is tevreden dat er duidelijkheid is na de uitspraak van Europees Hof van Justitie over hoofddoeken op de werkvloer. De staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding zegt dat Unia de beslissing “ondubbelzinnig” moet uitdragen.”

gjs/gn

De Belgische Samira Achbita had samen met Unia (het vroeger Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding) een zaak aangespannen tegen G4S Secure Solutions. Ze pikte het niet dat ze op het werk geen hoofddoek mocht dragen. In ons land kreeg ze al ongelijk, en het Europees Hof van Justitie besliste ook zo. Werkgevers kunnen dus voortaan hun personeel verbieden om een hoofddoek of een ander religieus symbool te dragen.

Zuhal Demir noemt het arrest een mijlpaal. “Het heeft het voordeel van de duidelijkheid. Het geeft duidelijke grenzen aan die bedrijven rechtszekerheid geven. Ook voor werknemers is het kader duidelijk”, zegt de staatssecretaris.

“Dit kader moet nu actief en ondubbelzinnig door (het eerder door Demir geviseerde, nvdr) Unia worden uitgedragen naar zowel de religieuze doelgroepen als de werkgevers”, voegt Demir toe. “We moeten rust brengen in dit dossier en die mogelijkheid hebben we nu in handen. Verder polariseren heeft geen zin.”

Feitelijk hoofddoekverbod kan niet

‘Het arrest van het Europese Hof van Justitie brengt noodzakelijke klaarheid”, beaamt Unia. “De antidiscriminatiewetgeving bood tot nu toe veel ruimte aan rechters.”

‘Door dit arrest kan de werkgever religieuze, filosofische en politieke kentekenen alleen verbieden als er direct contact is met klanten. Een algemeen verbod, een feitelijk hoofddoekverbod, kan dus niet,’ reageert Unia-directeur Els Keytsman. ‘Het bedrijf moet een echt neutraliteitsbeleid hebben dat coherent en systematisch is en dat toegepast wordt op alle filosofische, religieuze en politieke kentekens.

Cijfers en studies

In 2016 opende Unia 79 dossiers over moslims die discriminatie meldden op de werkvloer.” Praktiserende moslims worden geconfronteerd met obstakels op een arbeidsmarkt waar een neutraal voorkomen vaak de norm is. In die zin maakt het arrest duidelijk wat een werkgever wel en niet kan doen onder het mom van neutraliteit. “

Volgens Unia blijkt uit Europees onderzoek dat in België 44 procent van de werkgevers zegt dat een hoofddoek een negatieve invloed kan hebben op de selectie. Onderzoek van Unia zelf bevestigt die cijfers. ‘45 procent van de HR-medewerkers die meededen aan onze grootschalige studie gaven toe dat bijvoorbeeld een hoofddoek meespeelt in de uiteindelijke keuze.’

“Geloof kan geen reden zijn om bepaalde essentiële arbeidstaken niet te doen of om zelf collega’s of klanten te discrimineren. De sociale partners hebben in bedrijven een belangrijke taak om de bedrijfsreglementen zodanig op te stellen dat de rechten van alle betrokkenen, werkgevers, werknemers en klanten met elkaar verzoend worden,’ klinkt het.

Hoe moet het nu verder met het dossier Abchita? “Het is nu aan het Belgische Hof van Cassatie om uitspraak te doen, rekening houdend met dit Europese arrest en andere elementen van de zaak. Het arrest moet nu bestudeerd worden om te kijken naar de concrete gevolgen voor de werkvloer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen