Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsJapan

Japanse oud-premier Shinzo Abe overleden nadat hij op klaarlichte dag werd neergeschoten

Shinzo Abe bij het begin van zijn toespraak. De vermoedelijke schutter staat rechts achteraan in beeld, met de grijze polo.Beeld ANP / EPA

De voormalige Japanse premier Shinzo Abe (67) is overleden. Dat melden Japanse media. Hij werd vrijdagmiddag neergeschoten toen hij een speech hield in de stad Nara, in het westen van Japan. De verdachte werd ter plaatse aangehouden.

Dit weten we al

• Oud-premier Shinzo Abe werd rond 11.30 uur plaatselijke tijd (04.30 uur Belgische tijd) neergeschoten in de stad Nara. Hulpdiensten brachten Abe na de aanval meteen over naar een ziekenhuis.

• De oud-premier is in het ziekenhuis overleden.

• Een mannelijke verdachte is aangehouden. Het gaat om een 41-jarige inwoner uit Nara. Volgens de politie heeft hij de feiten bekend.

• Premier Kishida heeft zijn verkiezingscampagne afgeblazen en zijn voltallig kabinet teruggeroepen naar Tokio. Er is ook een crisisteam opgezet.

Video wordt geladen...

Abe hield een toespraak naar aanleiding van de parlementsverkiezingen die zondag worden gehouden, toen plots schoten te horen waren. De 67-jarige Abe zakte in elkaar en bloedde uit zijn nek, vertelde een bron van de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) aan het persbureau Jiji. 

Abe werd meteen met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Daar kreeg hij bloedtransfusies, maar uiteindelijk is hij aan zijn verwondingen overleden.

Over de motieven van de schutter kon de huidige premier Fumio Kishida niets kwijt, maar hij veroordeelt de “barbaarse daad” op de “strengst mogelijke manier”. Ook over de implicaties op de aankomende parlementsverkiezingen wilde de Japanse leider nog niets zeggen. “Dit is niet het moment om over politiek te praten”, aldus Kishida.

Onderzoekers aan het werk op de plaats waar Abe werd neergeschoten.Beeld a

Wat weten we over de verdachte?

Op beelden die op sociale media rondgaan, is te zien hoe een man wordt aangepakt vlak na de schietpartij. Het gaat om een 41-jarige werkloze, die de feiten intussen bekend heeft. Dat heeft een verantwoordelijke van de politie van de regio Nara gezegd.

De man vertelde de speurders dat hij een zelfgemaakt vuurwapen had gebruikt. “De verdachte verklaarde dat hij wrok koesterde tegen een bepaalde organisatie en bekende dat hij de misdaad pleegde omdat hij geloofde dat voormalig premier Abe banden had met die organisatie”, aldus de verantwoordelijke aan de pers. Meer details gaf hij niet.

De verdachte wordt in bedwang gehouden na de schietpartij.Beeld REUTERS

Japan hanteert zeer strenge wapenwetten en schietpartijen zijn er zeldzaam. Zo werden er in 2021 in totaal tien schietpartijen gemeld die leidden tot doden, gewonden of materiële schade. Daarbij werd één persoon gedood en raakten er vier gewond. Japen heeft 126 miljoen inwoners.

Lees ook

Japan-expert na aanslag op oud-premier Shinzo Abe: ‘Mijn eerste vraag was: hoe komt die persoon aan een geweer?’

Wie is Shinzo Abe?

De 67-jarige Abe is een Japanse politicus van de Liberaal-Democratische Partij (LDP). Hij werd geboren in een politieke familie: zijn grootvader was premier, zijn vader minister van Buitenlandse Zaken. 

Abe is twee keer premier geweest in Japan. Hij bekleedde de post voor het eerst van 2006 tot 2007, voordat hij abrupt stopte. Een darmkwaal maakte het toen “onhoudbaar” voor hem om de functie te blijven uitoefenen. 

In 2012 werd hij met een verpletterende overwinning weer eerste minister en lanceerde hij een “Abenomics”-strategie, waarmee hij de economische groei in Japan wilde doen heropleven. Onder meer om het hoofd te bieden aan een snel verouderende en krimpende bevolking.

In 2020 verloor Abe heel wat publieke steun door zijn aanpak van het coronavirus en een reeks schandalen, waaronder de arrestatie van zijn voormalige minister van Justitie. In augustus 2020 kondigde hij zijn aftreden aan vanwege gezondheidsproblemen. Daarmee is het wel de langste ononderbroken machtsperiode (2012-2020) voor een Japanse leider in het naoorlogse tijdperk.