Foto's van Danny Couwels via Heemkunde Kontich

Mysteries ontrafeld: het illegale AC/DC-concert in Kontich (en de gestolen kepie van de rijkswacht)

In 1977 speelde AC/DC op vraag van de Mechelse Outlaws in zaal Thier Brau in Kontich. Toen twee rijkswachters het te luide concert stillegden, werd de kepie van één van hen gestolen. AC/DC zou er later het nummer Bedlam in Belgium over schrijven. Radio 2 zocht uit wat feit is en wat fictie. 

Radio 2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit Vlaanderen en Brussel. Met de hulp van luisteraars en experten proberen we antwoorden te geven over geheimzinnige verhalen.

Op 9 oktober 1977 vond er in de zaal Thier-Brau in Kontich een illegaal concert plaats van de Australische rockband AC/DC. Het concert werd georganiseerd door de Mechelse afdeling van de motorbende Outlaws. Twee rijkswachters slaagden erin om het concert stil te leggen. Daarbij ging een concertganger aan de haal met de kepie van één van beiden. Radio 2 ging heel de week op zoek naar die kepie.

Het stilgelegde concert in Kontich vormde de inspiratie voor AC/DC om in 1983 het nummer Bedlam in Belgium te schrijven. Op dat moment was zanger Bon Scott die erbij was in Kontich, al overleden en vervangen door Brian Johnson. In Bedlam for Belgium zingt hij: There was a cop with a gun/ Who was runnin' around insane/ Three fifty arrests/ No bullet proof vest/ Now ain't that a shame/ We wanted to play/ Play for the crowd/ Law said no way.  Maar kloppen die beweringen van de Australische rockers wel?

Op zoek naar ooggetuigen

De voormalige rijkswachters Ward Liekens en Nico d'Hooghe herinneren zich de avond uit 1977 alsof het gisteren was. Ondanks de massale aanwezigheid van motards op de parking, besloten ze toch om met twee man de duizend concertgangers naar huis te jagen. Nico trok naar de kelder om de hoofdschakelaar naar beneden te trekken. Ward ging door het publiek richting het podium om de rockers het zwijgen op te leggen. Uit veiligheidsoverwegingen nam hij zijn wapen dicht bij zich. Het hele relaas ontdek je in de video hieronder.

Videospeler inladen...

"Angus Young was aan het basketten"

Mechelaar Paul 'Shorty' Van Camp stond op 9 oktober 1977 in het voorprogramma van AC/DC  met zijn band Mothers of Track. "Helaas kon dat optreden niet doorgaan. De zaal bleek allesbehalve geschikt voor een rockconcert. Er was geen geluidsisolatie en de elektrische installatie kon zoveel licht en geluid niet aan. Daarom was het management van AC/DC nog  in allerijl op zoek gegaan naar een extra generator. Dat heeft uren geduurd waardoor er voor ons optreden met Mothers of Track geen tijd meer was." 

Echt contact met zanger Bon Scott en de band AC/DC had Paul niet. "We wisselden een paar woorden uit. Ik herinner me nog wel dat gitarist Angus Young en zijn broer Malcolm aan het basketten waren tijdens het wachten op die generator. Die zaal was meer een sporthal dan een rocktempel." 

De affiche die het concert aankondigde met Mothers of Track als voorprogramma van AC/DC

"Penske" en de Mechelse Outlaws

Paul Van Camp weet meer over de Mechelse Outlaws die het concert organiseerden. "Ik kwam toen vaak in een Mechels café, de Gollem, als ik het me goed herinner. De cafébaas Willy,  bijgenaamd 'Penske' was een van de oprichters van de Mechelse Outlaws. Hij had het aanbod gekregen om AC/DC te boeken voor een concert. Willy had daarom de Thier Brau afgehuurd en vroeg aan mij of ik niet wilde komen spelen met Mothers of Track. Zo is het gegaan." 

Tot op de dag van vandaag is Van Camp een graag geziene muzikale gast op bijeenkomsten van de Mechelse Outlaws. Hij is sinds begin jaren 80 de frontman van Killer, de Belgische metalband met de langste staat van dienst. Via zijn connecties komen we te weten dat Willy nog steeds leeft én wil praten.

Willy "Penske" Van Den Weghe, organisator van het concert van AC/DC in 1977

Ik ontmoet Willy 'Penske' Van Den Weghe in een woonzorgcentrum in de regio Mechelen.  Met zijn pet en trui van de Outlaws valt de 75-jarige biker meteen op tussen de andere senioren. "AC/DC mag ik hier helaas niet luid draaien", lacht hij. "De Outlaws hebben mijn leven bepaald. Een goed leven", zegt hij terwijl de verzorgster van het woonzorgcentrum langskomt en vraagt welke bewoners er mee gaan naar de mis. 

De Outlaws zijn nu veel kalmer geworden dan in mijn tijd

Willy Van Den Weghe, oprichter Mechelse Outlaws

Willy blijft ostentatief zitten want hij hangt maar één geloof aan: dat van de Outlaws. Penske legt me uit hoe hij in de jaren 70 het Mechelse chapter van de beruchte motorbende oprichtte. "We zagen in een boekske een foto van de Outlaws in Amerika. Dat leek ons wel ons slag van volk en zo is de motorclub geboren. We kwamen samen, pakten pinten en deden een tourke met onze moto. Mensen dachten dat we brutaal waren vanwege ons uiterlijk en de kettingen rond onze nek, maar dat was alleen maar imago." 

De recente huiszoekingen en wapenvondsten bij de Mechelse Outlaws doet Willy af als "opgeklopte verhalen" want "ze hebben daar bijna niks gevonden" en "de Outlaws zijn nu zelfs kalmer geworden tegenover in mijn tijd."  

Terug naar oktober 1977 en AC/DC. Willy vertelt het intussen bekende verhaal. AC/DC werd hem aangeboden door een Kempense boeker. Ze vroegen 80.000 Belgische frank voor drie kwartier. Alle Mechelse zalen waren volzet dus huurde Willy de Thier Brau in Kontich. De Outlaws verkochten de tickets en stonden in voor de beveiliging aan de deur. De Australische rockers zouden uiteindelijk anderhalf uur optreden tot de rijkswacht ingreep.

Mijn broer heeft die kepie op zijn hoofd gehad, dat ging voor die rijkswachters te ver

Willy "Penske" Van Den Weghe

Zonder dat ik ernaar vraag begint Willy over de kepie waar we naar zoeken. "Mijn broer heeft die rijkswachters toen ontvangen. Die mannen begonnen onmiddellijk moeilijk te doen en mijn broer vond er niet beter op dan die kepie af te pakken en op zijn hoofd te zetten. Dat ging natuurlijk te ver. Iedereen moest zijne pas afgeven." De broer van Willy heet Hubert, geen lid van de Outlaws en intussen overleden.  De kepie zag "Penske" nooit meer terug, ook niet in het clubhuis van de Mechelse Outlaws.

Wie heeft de kepie nu?

Wat begon als een straf indianenverhaal heeft geleid tot de naam van één man die de kepie op zijn hoofd had gezet. Via Facebook proberen we contact te leggen met de familie van de betreurde Hubert Van Den Weghe. "Wij hebben die kepie niet meer", stuurt één van zijn dochters me in een kort berichtje. Maar dan blijft het stil. 

Mijn papa heeft over die kepie verteld, maar ik heb de pet thuis nooit gezien

Debbie Van Den Weghe

Even later verschijnt er een nieuwe melding van een ander familielid. "Ik ben inderdaad de jongste dochter van Hubert. Ik heb het verhaal van de kepie en mijn papa wel gehoord, maar ik heb de rijkswachterspet nooit gezien. Ik ben pas geboren in het jaar van dat AC/DC-concert", klinkt het bij Debbie Van Den Weghe. Ook Jenny, de zus van Hubert, reageert. Ze kent het verhaal maar heeft het hoofddeksel nooit gezien. "We gaan eens goed informeren binnen de familie."

Dat Hubert op 9 oktober 1977 de kepie van rijkswachter Ward Liekens op zijn hoofd had, staat vast. Waar het hoofddeksel daarna beland is, en of iemand de kepie 45 jaar na datum nog steeds bezit, blijft een mysterie.

Mag je een kepie bezitten?

Wie een rijkswachterskepie buit maakt op een concert van AC/DC, zal die naar alle waarschijnlijkheid niet zomaar weggooien. Toch is het geen kledingstuk dat je elke dag kan dragen. Mag je eigenlijk een echte politie- of rijkswachterskepie bezitten en opzetten? Wouter Bruyns van de Politie Antwerpen kent het antwoord.

Videospeler inladen...

Jan Leyers en Expo '58

Er is nog een leuk detail in de marge van dit verhaal. Als jonge snaak woonde muzikant Jan Leyers zowat naast de zaal Thier Brau op de Koningin Astridlaan in Kontich.  Leyers was zelf niet op het AC/DC-concert want hij beleefde zijn eerste weken als student filosofie in Gent. 

Hij gaf de tip om langs te gaan bij zijn vriend Romeo Spinelli, met wie Leyers eind jaren 70 in de mythische band Beri Beri speelde, samen met Bart Peeters en Hugo Matthyssen. Romeo Spinelli werkte op de bewuste dag van het AC/DC-concert in kledingzaak Superconfex, pal onder de zaal Thier Brau. Het hele verhaal kan je hieronder bekijken en beluisteren.

Videospeler inladen...

De locatie van het legendarische optreden van AC/DC was ook bijzonder. De zaal Thier Brau in Kontich had het uiterlijk van een Beiers bierhof. Het gebouw stond eerst onder de naam Löwenbrau op de Heizelvlakte voor de Wereldtentoonstelling van 1958. Het deed er dienst als restaurant voor de duizenden bezoekers van Expo '58. 

De zaal werd na de Expo volledig heropgebouwd in Kontich en kreeg een nieuwe bakstenen façade met aanpalende grote hal. In 2015 ging de Thier Brau tegen de vlakte om plaats te maken voor een resem baanwinkels. In zijn laatste jaren was het gebouw een wokrestaurant. In die hoedanigheid komt de Kontichse Thier Brau ook voor in een scène van de roman Expo 58 van de Britse schrijver Jonathan Coe.

Restaurant Löwenbrau op Expo '58
De zaal werd na de Expo '58 heropgebouwd in Kontich en kreeg een nieuwe bakstenen gevel
Het interieur van den Thier Brau

De Britse auteur Jonathan Coe vertelt over zijn roman Expo 58 waarin ook de Kontichse Thier Brau voorkomt

Videospeler inladen...

Op de schoot van Agnetha van ABBA

Uit de reacties van vele Radio 2-luisteraars bleek dat AC/DC niet de enige wereldband was die ooit optrad in een minder bekende concertzaal in de provincie Antwerpen. U2, Dire Straits en vele anderen passeerden eind jaren 70 en begin jaren 80 in Zaal Volksbelang in Mechelen. 

Ook de aula's van de Antwerpse universiteit RUCA werden omgetoverd tot concertzalen voor Madness en Paul Young. De Arenahal in Deurne mocht dan weer Fleetwood Mac, Procul Harum en ABBA verwelkomen. Terwijl de Ramones ook meermaals van zich lieten horen. Het volledige overzicht kan je hieronder beluisteren.

De affiche van het U2-concert in 1982 in Mechelen, foto via Kenny Demaeght

Meest gelezen